Nemusíš tu machrovat jenom proto, že máš penis

Autor: Pavel Vacek

Televizní reportéři mívají v zimě učiněné žně. Buď nás se starostlivým výrazem ve tváři informují o tom, že na horách není sníh, takže místní provozovatelé vleků nezaplatí účty, a tudíž zemřou hlady, nebo nás neméně dramatickým způsobem informují o tom, že sněží moc, vůkol je sněhová apokalypsa a hlady naopak zemřete vy, pokud si nepořídíte domů zásobu masových konzerv a půl bazénu balené vody. Železo musí kout, dokud je žhavé, neb tahle idylka za chvíli končí a na jaře se budou svolávat porady, aby vymysleli nějaké drama, neb na reportáže o lánech rozkvetlých luk a příjemném počasí nikdo není zvědavý. Měli by si vzít příklad z nás. Z fitnessácké sociální skupiny. Neexistuje problém, který bychom na facebooku nedokázali vyrobit, nebo aspoň pořádně zveličit. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima.

A tak se stalo, že se na facebooku objevila koláž na klasické téma kdysi a teď a jejíž autorem je vynikající mladý slovenský závodník v liftu Juraj Grigel, chasník s obrovskou silou, ještě větším potenciálem a problematickým vztahem k ženám na sociálních sítích.

Nemusím snad ani dodávat, jak obrovský úspěch měla tahle fotka mezi lidmi, kteří vypadají a jsou zhruba stejně staří jako nález v egyptské pyramidě. Čili mezi mými vrstevníky. Není se čemu divit. Dorian byl a stále je modla a jeho kralování se datuje do doby, kdy je vnímání devadesátých let pozitivně ovlivněné vzpomínkou na vlastní kudrnaté kadeře a častější erekci. Zkrátka, když jste mlád, je ta doba vždycky lepší, než když už jdete do finiše. Akorát se tak nějak zapomíná, že jste mlád byl a tím pádem jste byl úplně stejné vemeno, jako ti mladí dnes. Nebo snad ne? Vážně se ofrňujete nad tím, že si mladá holka hraje na bikinu po měsíci tréninku?

No tak já jsem musel mít po dvou trénincích nutně stejný elasťáky jako Mike Francois. Akorát že on měl nohy s velkým N, kdežto já měl nohy, na kterých bylo míň masa než na kuřeti z KFC. Vážně vám nevoní, že někdo dává rozumy po půl roce tréninku? No tak já to zvládl ještě dřív. Jakmile mi vyrašila žíla na 35 cm bicepsu, už jsem táhl půlku třídy na trénink a tvářil se náramně důležitě při vysvětlování benčpressu. Ani v jednom případě jsem v tom nebyl sám. Měli jsme elasťáky, fleecový bundy jako Dorian, kupu kámošů kolem sebe, kterým rvali klíny do hlavy a… měli štěstí, že nebyl Instagram, You Tube a podobně, takže to, že se chováme jako šašci a sem tam je někdo úplnej debil, vědělo jen naše okolí, a ne půlka republiky.

Ale vrátit se o dvacet let by se chtěl jenom blázen. Ve Škodě 120 L bych to dnes radši napálil do prvního patníku, než absolvovat cestu na dovolenou a cvičit ve starých fitkách na starých rozhrkaných mašinách už taky s díky odmítnu. Dnes je všechno lepší, pohodlnější a snazší, a tak je strašně laciné ukazovat na mlaďáky, že toho využívají. Taky bychom to dělali. Přesto nevím, co si o té koláži myslet. Jistě, doba je taková, jaká je, ale nedokázal jsem se utvrdit v názoru, jestli souhlasím, nebo ne. A proto, čistě ze zvědavosti, jsem ten obrázek vložil na Extrifití facebook, kde je největší fanouškovská základna v rozmezí 18-35 let, čekal na reakce a... nestačil se divit….

…Co tam se dělo…? Desítky sdílení, stovky komentářů a hnedle zkraje jsme za všeobecně souhlasného nadšení dostali nakoupeno, že za to můžeme my (Extrifit) a jsme hybatelem tohodle trendu. Vzápětí, že všechny baby, co tam ukazujeme, jsou kurvy a nestoudnice. Že to není žádnej sport, ale hanbinec, no a tak podobně… Taky jsem se mrknul, kdo to sdílí a co tam k tomu připisuje. Náramně jsem se bavil. Zdá se, že v inkriminovaný den každý dostal svou koňskou dávku sebevědomí a nabyl pocitu, že on sám je něco jako Dorian a ty baby z dolního obrázku jsou plebs… A kurvy. A pornoherečky a tak…

Fakt jo? Protože já jsem zase nabyl celkem intenzivního dojmu, že si spousta lidí nevidí do papule… Vážně ty náctiletý sdíleči taky tvrdě makají deset let, aby se mohli postavit na pódium? Nebo spíš si hromada z nich dá na profilovku fotku ala Justin Bieber s břišákama, každý týden se vyleje na párty a na zeď si dá pak status, že je hrozně přetrénovanej, protože strašně dřel? Holky si fotí řiť, protože ji cvičí, ty si fotíš bicák, protože ho cvičíš. Ona ho zrovna nemá jako kus mramoru, ale ty taky nejsi žádnej Winklaar, tak o co jde? Viděl jsem pár sdílečů, kteří si pravidelně dávají statusy, jak v dietě prochází peklem, aby si pak našli záminku, proč to nakonec nějak nevyšlo. Takže i ti se cítí jak drsnej kulturista? A propo záminka… Nemálo bylo těch, u kterých jsem četl, že to je údajně důvod, proč už se tomu tolik nevěnují/necvičí/nezávodí. Nejblbější důvod od doby, kdy Adama vykopli z Ráje kvůli nakousnutýmu jabku. Protože jinak vážně netuším, jak může ovlivnit moje cvičení nějaká buchta z Instagramu se silikonovejma ceckama…

…no jo, další kámen úrazu. To tam čtu furt. Dám tam fotku Černíkové, vysekané, ve formě jak bič a vždycky se tam najde pár chytráků, kteří mají v duchu výše zmíněné fotky problém s její silikonovou výplní. Bez výjimky lidé (muži i ženy), které předsoutěžní dieta jaktěživ nezasáhla. No, tak si pojďme vysvětlit rozdíl mezi mužem a ženou jako na základce. Když muž drží dietu, z obvyklého průměrného chudáka mezi nohama se stane kladivo na čarodejnice, neb odejde všechno sádlo, co tuhle nádheru obklopuje. Pokud drží předsoutěžní dietu žena, jedno z kritérií přitažlivosti, jeden z pohlavních znaků, tedy ten příjemný shluk tukových buněk, které nazýváme ňadry, prostě zmizí spolu s ostatními tukovými buňkami. Nevím jak vy, pánové, ale mě se tohle stát s nádobíčkem, po první sezóně se píšu do pořadníku k plastickému chirurgovi a zaškrtávám velikost Rocco Siffredi…

No a nakonec tu máme pár nefalšovaných pokrytců, kteří tyhle holky sledují pozorněji než Okamura musulmany, aby při první podobné příležitosti volali heleee, kurvaaaa! Ty, kteří by chtěli taky takový fame, ale jejich skopičiny a zadek nikoho nebere. Lidí, kteří facebookovým palcem neocení dřepy Seidlové se 120 kg, ale můžou se zbláznit, když se pochlubí výsledkem toho dřepování..

Já vím, že původní záměr na tyhle holky zrovna nemířil, ale jak je vidět, každý si do toho vyprojektoval svou představu. Takže abych se vrátil k původní myšlence… Jasně, ty holky z koláže jsou k smíchu. Natolik, že je vůbec neřeším. Prostě si hrajou na bikinu, no a co? Každý to stejně časem pozná. Nechápu ale, proč se toho chytli stejně založený borci, co si hrajou na kultíky, fyzíky a spol.. Já vím, že jsem teď naštval velkou spoustu lidí, ale aspoň jsem si ten názor na tu koláž konečně vyhranil. Ne, nelíbí se mi. Ať si každý dělá, co chce.. I o tom byly devadesátky, Dorianova doba. O absolutní svobodě,  hulení v hospodě, ukazování cecků na nuda pláži a bordelů na každém rohu. No, vlastně by se to trochu vrátit mohlo…