Největší nebezpečí číhá na holky až po závodech. Tak to nepokazte.

Autor: Pavel Vacek

O soutěžích, dietách a různých ošemetných situací stran závodění toho mám z mužského pohledu popsáno dost, ale u žen je to trochu komplikovanější. Nechci se tady pouštět do rozborů ženské duše, neboť to je pro mě záhadnější oblast než legendární Area 51 v Texasu, přesto je tu ale pár oblastí, kde bych mohl dát tu a tam nějakou radu. Fitness ve vrcholné soutěžní podobě toho má se zdravím společného asi tolik, co já s bankovním kontem Andreje Babiše. O Bodyfitness, nebo nedejbože ženské kulturistice to platí dvojnásob. Podoba tohoto sportu je dost extrémní a co hůř, abyste se do té podoby dostaly, musíte děvčata provádět dost extrémní věci. Ne, vážně tu nechci rozebírat váš sexuální život, ale je jasné, že bez výraznějších změn v metabolismu, bez zásadního snížení procenta tuku, bez extrémní manipulace s pitným režimem vás medaile prostě nečeká. A je jedno, zda tohle všechno provádíte čistě naturálně, nebo s pomocí zakázaných prostředků. Rozdíl je ale v tom, že když chlapcům lezou žíly po břichu a jsou stažení jak králíci, vypadají, alespoň opticky, zdravě a mužněji. Minimálně jim povykoukne pinďour z náhle zmizelé tukové vrstvy. Když totéž podstoupí žena, z úchvatně tvarovaných ohřívačů tekutin se stanou 2 použité pytlíky airbagu a spodek ztratí svou primární biologickou funkci. S úbytkem tuku vás totiž čeká i úbytek menstruace a i když dočasné vynechání periody je ve skutečnosti méně škodlivé, než se často píše, dlouhodobá ztráta může vést k osteoporóze, problémům s klouby a ve výjimečných případech i k neplodnosti. Pokud tedy žena pomýšlí na rodinu, pak je prostě pravidelný příjezd tetičky z Červené Lhoty nutností. Procento tuku se pak může u žen lišit, u některé je dostatečné třeba být okolo 12 - 15 % celý rok, jiná žena se musí dostat téměř na 20 - 25 % tuku, aby u ní perioda opět nastala.

Na opravdový průšvih si ale zadělávají především mladší, ambiciózní děvčata, která se vloží do rukou všech těch rádoby trenérů, kterých nám tu poslední dobou vyrostlo jak hub po dešti. Víte, trenéřina ve fitkách začíná být docela solidní kšeftík. Minimálně do doby, než si budou muset pořídit taky tu spásnou EET. A protože je fajn, když dostáváte zaplaceno za to, že koukáte ve fitku holkám na zadek, je třeba potenciální klienty zaujmout, zviditelnit se, ukázat se, vyrobit si vývěsní štít, abyste jich měli co nejvíce. A to se nejlépe dělá na nějaké nebohé holce, které se nakecá, že z ní bude Bikini Fitness IFBB atd.., ale „bez toho to nejde“.  Na „trošce“ clenbuterolu, oxandrolonu, stanozololu, hormonu štítné žlázy atd.. pak udělá svěřenkyni formu i úplný degenerant. Potíž je v tom, že spousta zakázaných prostředků jsou levé jak bulharská měna a místo relativně málo škodlivého oxáčku do sebe cpou androgenní odpad, jenž jim spolehlivě změní fistuli na působivou basovou linku. O beďarech, problémy s vlasy a vším ostatním, čím by fitnesska rozhodně disponovat neměla ani nemluvě. Přes všechno výše zmíněné, tohle není to nejhorší, co vás čeká. Když už jste tak pitomé, že na tuhle hru přistoupíte, je třeba v tom dále pokračovat. Pokud totiž v sobotu dozávodíte a v neděli si hrajete na naturálku, váš kompletní hormonální systém se sesype jak domeček z karet. A to se teprve budete divit, proč se nemůžete dostat ze vzhledu, který je přitažlivý asi jako barva ušního naslouchátka. Můžete totiž držet dietu jakou chcete, můžete ve fitku klidně zavařit běhací pás, ale jakmile se to celé hormonálně rozesere, bude vám to málo platné. Pokud máte skutečného trenéra, naordinuje vám setsakramentsky dlouhý dojezd a následný detox. Pokud o tomhle nemá páru, našli jste si nekňubu, co vás navrtal do pěkné šlamastyky a vy se z toho budete hrabat hezkých pár měsíců, ne-li let.

A tím jsme se pomalu dostali do bodu, který má být ústředním tématem celého článku. Co dělat, když máte po sezoně? To je totiž často velký kámen úrazu, který už stál nejednu slibnou kariéru. Není se čemu divit. Sám jsem teď v dietě a svět se smrskl na kýžený cíl v konkrétním datu. U holek, závodnic, to není jinak. Cílem je vždy překonat sám sebe a přijít v ještě lepší verzi - být štíhlejší, elegantnější, opravit symetrii, být tvrdší, zvětšit zaostávající partie... Zkrátka se stále zdokonalovat. Tím pádem každý vzhled na každé další soutěži je vlastně vaším nejlepším obrazem, vaším nejlepším vzhledem v ten čas... Čím více se zlepšujete, tím více se vám posunuje hranice našeho vnímání, co je "ideální vzhled" našeho těla...

 A jednoho dne je konec. Přestože každý závodník a každá závodnice si dá před soutěží za cíl udržet se v co nejlepší formě téměř celoročně, neboť vzhled vašeho těla je doslova omamný, zánikem konkrétního data a termínu se tento cíl rozplyne stejně rychle jako zásoby zlevněného másla v Lidlu. Tak jako vám termín neskutečným způsobem pomáhal v životosprávě a byl pomocníkem pevné vůli, jeho absence mnohdy zvedne stavidla nezřízeného obžerství. A to je ta největší chyba, kterou můžete udělat a která se může podepsat na vašem vzhledu i v další sezóně. Není pak výjimkou, spatřit bikiny se striemi a vytahanou kůží, nikoliv z těhotenství, ale z toho, že nezvládly posoutěžní žranici. Takže jak se pokusit tomu předejít?

Reverzní dieta

Posoutěžnímu nájezdu na Mekáč a podobné junkfoodové zábavě asi nejde zabránit a nikdo vám to nemůže mít za zlé. 2-3 dny užívání si pornfoodu ještě není žádná tragédie, ale pak už je potřeba najet na soutěžní režim. I když jsme si na začátku řekli, že soutěžní stavy a úroveň tuku vašim reprodukčním orgánům moc neprospívají, není vhodné návrat k normálu nijak uspěchat. Pokud jste absolvovaly více než jednu soutěž za sebou, a to byste měly, pokud se chcete zlepšovat, neměl by to být zase až takový problém. Vlastně už to znáte. 

Vemte si tužku a papír do ruky a vraťte se k režimu, který jste měly někdy 3 týdny před soutěží. A pak pomalu po týdnu, nebo aspoň 4-5 dnech, přidávejte jídlo a snižujte kvanta tréninku. Jedno pravidlo říká, že zpětná dieta by měla trvat alespoň polovinu času přípravy (takže při 12 týdnech to bude 6 zpět, při 22 týdnech 11 zpět atd.). Tak se řada žen může dostat na pěkný, pevný, offseason tvar a procento tuku. Jestliže musíte vysadit kardio nebo dietu rychle, musíte se připravit na rychlejší a pravděpodobně i větší ztrátu formy než při pozvolném návratu, ale pokud jste si ten čas našly před tím, méně času jistě najdete i potom. Zarputilé soutěžní fitnessky doufám prominou, ale osobně vnímám pořád ještě bikiny fitness mnohem víc jako životní styl plný tréninku a zdravé stravy než primárně jako soutěžní disciplínu. Je pak velmi smutný pohled na všechny ty holky, co se jim na poličce blyští poháry, ale vy marně přemýšlíte, za který sport je asi tak mohla dostat a zda vyměnila sportovní kariéru za místo u plnící linky v čokoládovně…. Doufám, že pár těchto rad by mohlo vést k pohledu na celoročně zdravou a vysportovanou kočku, který mužům zajistí vyplavení víc testosteronu než jejich dealer.