Nejdřív vyladěný jídelníček, teprve potom doplňky... Opravdu?

Autor: Pavel Vacek

Od té doby, co se lidi víc nuděj doma a tím pádem jsou na sebe na Facebooku ošklivější a škaredější, jsem začal víc používat Instagram. Z nějakého záhadného důvodu se tam míň nadává. Možná proto, že je tam mnohem víc krásných obrázků a mnohem míň textu, takže není moc o čem přemýšlet a diskutovat. Taky jsem měl radši obrázkový čtyřlístek s Bobíkem než knížku s písmenkami, když mi bylo šest. Přesto i tam se mě občas někdo poptá, jak má užívat creatin a protein, nebo tamto či ono. Takže jsem jednoho dne místo svých chlupatých cecků a žlutých zubů vyfotil oranžové a hladké dózy a přidal k nim následující popis: 

 

Říkal jsem si, že udělám takové edukační okénko, jaké doplňky teď užívám v přípravě:

  • BCAA - to lemtám během celého dne. Skvělý pití a "znovuobjevená“ příchuť grapefruit je Top
  • Citrulline s Agrezzem momentálně brutal kombo před tréninkem. Pumpa jak hovado i když jseš chcíplej jak pes.
  • Thermogel před tréninkem na destrukci sádla. Funguje, ne že ne. Karlos se v nich snad koupe.
  • Aminofree s Gluta po tréninku. Lepší aminokyseliny na trhu nenajdeš, tím jsem si celkem jistý. A ještě dobře chutnají.
  • Amino hydro. Ty žeru hlavně u telky. Abych něco chroupal v hubě místo chipsu. Jako nejni to chuťově úplně stejný, ale tohle má 2 gramy bilkoviny v tabletě. A to je dost. Dieta je mrcha mlsná.
  • Hydro Iso90 - nej protein do diety. Žádný tuky, žádný cukry.
  • Protein puding na noc. Puding je lepší než protein. Míň vody = míň cest na hajzl. Chápeš?

Značku doplňků neprozradím, nechci dělat reklamu.“

Ta poslední věta měla bejt jako vtípek, jestli mi rozumíš. Mrk, mrk. Ale o tom, co beru já, jsem psát nechtěl. Spíš o komentáři, který se pod fotkou objevil. Teď si ho nazpaměť nevybavím, ale zněl něco jako: „nejdřív musí mít člověk top vyladěný jídlo a teprve pak je dobré dát doplňky“

S tím se nedá nesouhlasit. Takže souhlasím. Ale vlastně ne. Zmatení? Chápu, taky bych po předchozích řádcích byl. Takže se dáme do vysvětlování… 

Momentálně se snažím odpálit tuk efektivněji než Al-Kajda Sochu Svobody v New Yorku, a zdá se mi, že na rozdíl od těch nemehel v pyžamu mi to celkem jde. A tady je třeba říct, že bez dobře sestaveného jídelníčku sádlo nikdy nezmizí, ať vycucnete Thermogelu, kolik chcete a zadávíte se u toho Fatallem. V dietním režimu skutečně platí, že skvělou formu bez správně zvolené stravy neuděláte. Jenže co když nechci nějakou super formu? Co když nechci být tak praštěnej, abych si tahal všude krabičky a jedl dokola furt to samý? Co když chci shodit jen pár kilo, aniž bych musel vystudovat Vysokou dietologickou? Pomůžou mi v tomhle případě doplňky?

Nepochybně…. ANO! Ale musíte jít na to trošku jinak, protože efekt nějakých spalovačů, když nehodláte nijak výrazně měnit skladbu potravin nebude nijak veliký. Vy musíte použít doplňky jako jídlo. Klasické schéma jídelníčku normálního člověka, třeba i hobby cvičence je: Snídaně (odfláknutá), svačina (pečivo s něčím), oběd v kantýně, nebo restauraci (tedy pardon, to, co doveze kurýr v krabičce), pak domů, tam najdeme něco v ledničce a večeře, co vám udělala drahá půlka. Třeba. Takový ten halabala jídelák, kdy máte pocit, že vlastně nic špatného nejíte a ono ejhle, za 5 let se vám začne horšit výhled na penis přes tu nepěknou zateplovací pěnu co vykynula kolem pasu.

Když nebudete vymýšlet kdoví co a vyměníte vaši běžnou snídani za Break, ty svačiny za porci proteinu, který zasytí – což je Long, Micelar, nebo třeba puding, já vám garantuji, že za pár týdnů máte pěkných pár kilo dole, i když budete mít k večeři 6 párků, rohlík a hořčici jako doposud. Nahrazení dvou jídel vysokoprocentním bílkovinovým koktejlem způsobí v týdenním součtu výrazný kalorický úbytek, bez toho, abyste se nijak extra trápili. A čím větší zvěrstva, tím nahradíte, tím lépe. Neříkám, že budete po takové změně vyrýsovaní jak ti modelové na Instagramu, ale nějaké to kilo by jít dolů mělo. Aniž byste se trápili, a to je pro mnoho lidí klíčové.

A co naopak? Co když chci nabrat nějaké svaly?

Nejčastější otázkou v poradenství doplňků je bezesporu ta na dávkování proteinu. Kolik a jak ho mám užívat. Dopodrobna je to vysvětlené v článku v tom okénku, ale teď napíšu klasickou odpověď.… „Dávkování proteinu závisí od příjmu bílkovin ve stravě. Člověk, co silově trénuje, by měl užívat 2 gramy bílkoviny na kg váhy a pokud nějaké bílkoviny chybí ve stravě, měl by je doplnit pomocí prášku, ideálně po tréninku...

Ehmm, jo, díky za radu…No a kolik mám dát teda toho prášku?“ Zní odpověď, která prozrazuje, že dotyčný nemá anunk, o čem je řeč. Jsou tedy pro něj doplňky zbytečné? Neřekl bych.

Jak a kdy správně dávkovat protein?

Můžeme tady odsuzovat někoho, kdo si nechce ladit jídlo do puntíku a rovnat rejži na talíři, ale ne každý to tak prožívá jako my. Pokud tedy nebude vyžadovat plazící se žíly po břišní stěně, může nabrat svaly i s celkem mizerným jídelníčkem. Stačí mít dostatek bílkovin a energie pro růst svalů. Energii většinou obstará běžná strava a pokud ne, 2 pořádné odměrky Gaineru to spraví. Horší je to u běžné stravy s množstvím bílkovin. Ty je potřeba doplnit pomocí toho prášku. 2 odměrky po tréninku zajistí 50 gramů bílkovin. Další odměrka proteinu před spaním, nebo třeba ten můj oblíbený protein puding zajistí dalších 25 gramů. To už máme 75 gramů bílkovin, a to už byste museli být napůl vegani, abyste se nedostali na konečných 150 gramů i s běžným jídlem.  Ale vzhledem k tomu, že po čisté bílkovině se tloustne blbě, klidně tam ještě jednu odměrku šoupněte. Buď zase na noc, nebo kdykoliv přes den. To máme dalších 25 gramů, celkově 100 čistě v proteinovém prášku, a to vám vystačí pro růst vašich svalů, i když váš jídelníček bude stát úplně za pendrek…