Nejdřív střevo, potom svaly

Autor: Dušan Synek

Řekl bych, že ono slavné rčení, které zní něco jako: ,,jsme to co jíme " slyšel asi každý, nebo... aspoň nějak podobně. Tohle rčení je ale nesprávně, alespoň v mých očích. Daleko pravdivější a výstižnější je výrok: ,,jsme to co dokážeme strávit  a vstřebat ". Teď si to pojďme trochu rozebrat.

Pravidelní čtenáři extrifit blogu ví, že moje články nejsou o informacích, které by je obohatili ve svalových objemech, nebo nějakých speciálních výživových strategiích, které by z jejich tělesných kompozicí udělali břitvy, jak by dokázali zatočit s tělesným tukem. Nezklamu vás ani tentokrát, protože o zvětšování bicepsů a snižování % tělesného tuku to nebude. Přesto si ale dovolím tvrdit, že tento článek bude přínosný, jelikož pochopíte, o čem jsem psal výše.

Všechno, co se týče stravování v kulturistice, silových sportech, nebo celkovém odvětví fitness, je založené na makronutrientech a počítání kalorií, není tomu tak? Každý řešíme bílkoviny, jestli je lepší 1,5g na kilo tělesné váhy, nebo tam radši dám 2g na kilo tělesné váhy, protože víc je vždycky líp. Zdali si mám dát cukry před tréninkem, nebo až po tréninku a kolik jich mám vlastně sníst, když chci nabírat? Na tuky se můžu vykašlat, to jsou zbytečné kalorie navíc, radši si dám víc rejže.
Tohle byl jen příklad toho, jak se o stravování ve fitness mluví. Někdo k tomu přistupuje svědomitěji, někomu to je jedno a střílí od boku. Pravdou je, že pokud si dáte 2g bílkovin na kilo, 300 gramů sacharidů a nějaký ten tuk by se tam taky našel, a vaše tělo nebude schopné tyto kalorie z kvalitních zdrojů potravin vstřebat, je to stejně úplně jedno.

Cokoli, co se výživových směrů týče začíná ve střevech. Lidské střevo osidluje přibližně 100 trilionů organismů. Zaměření se na vyhladovění špatných bakterií a výživou těch dobrých bakterií by měl být naprostý základ vašeho jídelníčku, jako jsem psal například o kysaném zelí. Chápu, že tahle potravina není tak úplně super, nicméně člověk, nebo spíš... naše střevo, z ní dokáže vytěžit obrovské množství benefitů. Další potraviny jsou například kefír, řecký jogurt, nakládané okurky, zázvor a špenát (kvalitní špenátové listy, ne ten fujkus protlak, který koupíte za 20 korun).

Nějakou dobu zpět jsem psal také článek se suplementací, která dokáže velmi efektivně pomoci vašemu trávícímu traktu. Suplementy byly například trávící enzymy, omega 3 mastné kyseliny, betain HCL a podobně. Symptomy, které se vyskytují se špatným trávením a tím, že něco s vaším střevem není tak úplně v pohodě jsem se také zmiňoval v článku nějakou dobu zpět. Je docela vtipné, že se mi kolikrát vybaví přesná část textu při nějaké situaci v každodenním životě. Například minulý týden, když jsem byl na tréninku jsem si všiml, že po celou dobu jeden člověk z fitka neustále odcházel do rohu, kde zůstal přibližně 10 - 15 vteřin, a poté se vrátil zpět. Bohužel, když jsem šel na legpress, zjistil jsem proč. Ten neskutečný zápach, jenž byla ta osoba schopná zplodit, to bylo neskutečný. Hnedka jsem si vzpomněl na jeden z bodů, kde bylo vypsáno: nadměrná plynatost spojena se zápachem. Jasně, když si člověk potřebuje "zdravě" ulevit, je to naprosto normální, ale tohle neustále chození do rohu... asi by se nad sebou ta osoba měla zamyslet. No nic, vracím se zpět k myšlence.

Další věcí je, že nedokonalé trávení může ovlivnit naše spalování tuků, nebo nabírání svalové hmoty. Jak je to možné, když máte kalorický surplus, nebo naopak deficit a cvičíte?

Špatné trávení a spalování tuků: Podle nedávných vědeckých studií bylo zjištěno, že problémy se spalováním tuku a hromadění tukové tkáně může být způsobeno zánětem. Tento druh zánětu má za následek snižování inzulínové senzitivity ve svalech a zvyšování inzulínové rezistence. Inzulín je hormon, který rozhoduje o tom, co se s jídlem, které sníte, stane. Zdali se uloží do tukové tkáně, nebo do svalů ve formě energie. Čím více jste na inzulín rezistentní, tím větší je pravděpodobnost, že se potraviny, které sníte, uloží do tuku a výsledek je na světě. Můžete být v kalorickém deficitu, ale nemusíte hubnout, jelikož může tento druh zánětu ovlivnit váš stav natolik, že kalorie budou k ničemu.  To stejné platí také pro budování svalové hmoty. Jak je to možné?

Jsme zase u toho. Část vašeho imunitního systému je obsažena ve střevech, ale odděleně od trávící části určitou strukturální vrstvou. Pokud se tato struktura poruší, mohou části potravy padat do krevního řečiště. Pokud se tak stane, vaše tělo začne vytvářet protilátky, které tuto situací zastaví, což je super ne? Jenže, jak už to tak bývá, každá mince má dvě stravy a tyto protilátky vytváří v těle zánětlivý stav. Pokud bude tento stav trvat po delší dobu, zánětlivost prozatímní se stane zánětlivostí delšího charakteru. Nekontrolovatelný zánět může vést k: únavě, zpomalení regenerace, bolesti kloubů a také, to je důležité pro již zmiňované svaly, ovlivňování Leydigových buněk. Tyto buňky, pokud jsou negativně ovlivněny, mají bohužel dopad na nižší produkci testosteronu = méně svalů, více tuku.

Tohle vše může nastat v případě, že nebudete k vašemu trávení přistupovat důsledně a budete do sebe házet kvanta jídla, která nejste schopni strávit, nebo potraviny, které jsou průmyslově zpracované a nutričně bezcenné, bohužel jsou také velmi chutné… Rád bych podotknul, že problémy s trávením nejsou záležitostí jednoho, nebo dvou špatných jídel. Chápejte to spíše jako špatný životní styl, neustále se přejídání, pravidelná konzumace průmyslově zpracovaných potravin, alkohol v tom hraje také velikou roli a rozmyslel bych si, jestli koupím suplementy za podezřele malou cenu, nebo do sebe investuji a raději si koupím kvalitní doplňky stravy. Jednak jsou pro tělo více využitelné, takže ani nemusíte dávat veliké dávkování a jednak jsou mnohem lépe stravitelné.

To, co jsem nyní napsal je stručný a velmi zjednodušený výklad informací tak, aby bylo srozumitelné je pochopit. Mohl bych to napsat s latinskými výrazy, aby to bylo cool, ale to bych ke každému výrazu musel vypsat vysvětlivky a někdo by si tak mohl myslet, že se chci povyšovat nad ostatní, že jsem pan všeználek, což rozhodně nejsem. Jen mě baví se zajímat o lidské tělo a procesy, které v něm probíhají, protože lidské tělo je pro mě snad jeden z největších divů světa a nikdy nepřestanu žasnout, co všechno lidský organismus obsahuje, čeho je schopen a jak funguje.