Návod na před-tréninkový doplněk

Autor: Dušan Synek

No a je to tady… konečně přišel ten slavný okamžik, na který jsme všichni netrpělivě čekali. Kam se na nás hrabou děti o Vánocích, nemám pravdu? Jo, asi bych mě taky říct, co mám v tý mojí palici za myšlenku. Otevření fitek přeci. Takže hvězdné datum 17. 5. 2021 zapsáno do pomyslného notýsku, jakožto den, na který budu vzpomínat a vždy na tento den udělám nějakou činnost, která mi připomene ten skvělý pocit, který zažívám, jen musím vymyslet, co to bude. Tyhle žvásty okolo a moje pocity vás ale určitě netankujou a asi byste raději přečetli něco málo o tom, jak by měl takovej produkt, který se užívá před tréninkem, vypadat.

Proč o tom píšu, když je toho plný internet a jedna firma se předhání v tom, jaký „nakopávač“ bude lepší, účinnější, brutálnější a který vám víc ustřelí palici, jak se u nás ve fitku říká? Protože mi přijde, že spousta lidí ani doopravdy neví, co jednotlivé látky, které jsou v produktu obsaženy, v lidském organismu dělají a jaký mají účinek. V tomhle článku bych zde rozebral pár obvyklých, nebo možná populárních, to je to správné slovo, látek, které jsou v produktech před tréninkem obsaženy.

Co by měl v ideálním případě před-tréninkový produkt obsahovat? Za mě rozhodně:

  1. Beta alanine: Přirozeně se vyskytující kyselina, která je výrazná svým efektem (šimráním, štípáním, svěděním atd…). Toto svědění pochází ze zvýšeného průtoku krve do svalů a kůže, které mají vliv na výkonnost. Zde jen taková zajímavost, že jedna z největších studií, která se zabývala právě beta alaninem, prokázala účinnost nárůstu atletické výkonnosti až o neuvěřitelných 10,49%  a to za užívání pouhých 2 gramů před tréninkem. Dle těchto studií je efekt beta alaninu takový, že přispívá k vnitro-buněčnému vyrovnání pH. V jednoduchosti řečeno… beta alanin pomáhá snižovat buněčné překyselení z intenzivní činnosti.
  2. Betain bezvodý: Jedná se o přirozeně se vyskytující látku, která je produkována lidským organismem. Můžeme ji nalézt zejména ve (špenátu, víně, mořských plodech a řepě). Studie, které byly zaměřeny na tuto látku, zjistily, že užívání betainu má pozitivní vliv na podporu budování svalové hmoty, zvyšování vytrvalosti a přispívá k tělesné rekompozici. V praxi studie zkoumala vliv užívání betainu a dospěla k výsledkům na testovaných subjektech, že při užívání této látky došlo k větším přírůstkům svalové hmoty na m. biceps brachii (dvojhlavý sval pažní), než u subjektů, kteří užívali placebo. Další studie potvrdila účinnost betainu v souvislosti se zvýšením opakování na bench-pressu.
  3. Kreatin: Dusíkatá kyselina, která se v lidském těle vyskytuje také přirozeně. O kreatinu toho bylo napsáno už opravdu hodně, ale přece jen bych zde vypíchl aspoň to podstatné. Tato kyselina je esenciální k tvorbě produktu ATP (adenosine thriphosphate). Lidský organismus potřebuje ATP proto, aby mohla vytvářet energii. Kreatin sám o sobě je takový malý zázrak, který dokáže v těle neuvěřitelné věci. Zvyšuje sílu, vytrvalost, nepřímo tedy přispívá k budování svalové hmoty,
  4. Citruline : Je znám pro podporu vytrvalosti, výkonnosti a snižování svalové bolesti jednak při tréninku, jednak po tréninku. Citruline také napomáhá k rychlejšímu zotavení svalů po výkonu. Jedna ze studií, která byla prováděna v souvislosti s Citrulinem, prokázala jeho účinnost na snížení svalové bolesti po tréninku až o neuvěřitelných 40%, což je obrovský benefit, jelikož můžete svalovou partii procvičovat ve větší frekvenci.
  5. Leucin: Mezi aminokyselinami je zrovna tato jedna z těch nejdůležitějších, co se ovlivňování svalové proteo-syntézy týče. Je to hlavní „zesilovač“ mTOR mezi aminokyselinami, proto užívání této aminokyseliny je na místě.
  6. Cukr: Tady se jen pozastavím nad tím, že cukr nemá žádný brutální vliv na nakopnutí organismu, povzbuzení do tréninku, nebo budování svalové hmoty. Moje hlavní myšlenka je ta, že sacharidy při tréninku pomáhají redukovat hladinu kortizolu, který se při intenzivní fyzické aktivitě vyplavuje. To ale neznamená, že si do před-tréninkovky rozmixujete oreo sušenky, nebo tam před tréninkem bouchnete čokošku, Tatranku, nebo něco podobnýho… takhle to nefunguje. S vybíráním sacharidů do před-tréninkovky to není tak jednoduché. Vysoké dávky sacharidů vás mohou utlumit, jelikož se kortizolu vyplaví vysoké množství a tím pádem by to celý trénink tak akorát zabilo. Další věcí je absorpce sacharidů. Dáte si maltodextrin, nebo jiný zdroj rychlého cukru, hladina inzulínu se vám vyplaví extrémně rychle a opět vás cukr dostane do stavu útlumu. Za mě je ideální řešení cyklický dextrin v rozmezí 20-40g. Tato dávka vám dodá potřebné množství sacharidů k tomu, aby vám při tréninku pomohla s výkonem, hladinu kortizolu držela na uzdě (stále budete vysoce produktivní) a cyklický dextrin se vstřebává kontinuálně po delší dobu, tudíž vám nevylítne inzulín rychlostí blesku a neutlumí vás. Navíc cyklický dextrin byl při laboratorních testech deklarován jako „gut friendly“ tedy bez problému s trávením. Ze své zkušenosti mohu potvrdit a také dodat, že díky užívání cyklického dextrinu mám při tréninku mnohem lepší náladu, netvářím se jako kakabus a je se mnou rozumná řeč.
  7. Vitamín C: O „céčku“ toho víme taky spoustu, tak se tady nebudu rozvášňovat, protože už takhle je toho docela dost a obávám se toho, že už vás přestávám bavit. Ale v rychlosti… vitamín C před tréninkem může snižovat hladinu kortizolu. Navíc budete zdraví a stojí pár korun, tak proč to nezkusit, ne?
  8. Kofein: No jo, copak by to bylo za před-tréninkovku, ve které není kofein, že? Uvedl jsem ho až na poslední místo, protože kofein je sice skvělá věc, která dokáže dělat opravdové zázraky, ale nese si s sebou svou krutou daň a tj. závislost. Všechny láky, které jsem výše vypsal, jsou nenávykové, a když je vysadíte, sice pocítíte rozdíl v tréninku s nimi a bez nich, ale život bez nich bude fungovat i nadále. S kofeinem je to horší. Pokud přijímáte vysoké dávky kofeinu denně, tak si na ně tělo bude vytvářet rezistenci a dávka se bude muset zvyšovat. To je jeden z důvodů, proč někomu stačí jeden sáček Agrezzu a jiní dávají například 2 a více. Nemusí tomu tak být, ale kofein je droga jako každá jiná a jak už to u drog bývá, ta závislost je neskutečná a těžko se jí zbavuje. Nehledě na to, že kofein může maskovat přetrénování organismu, nedostatečnou regeneraci, může stále vycucávat vaše adrenální žlázy, protože budou produkovat stále více adrenalinu a vy tak budete upadat do většího a většího energetického dluhu, ze kterého se potom těžko jeden dostane. Ale dost už bylo odrazování. Kofein je prostě skvělý sluha, ale velmi zlý pán, proto buďte s jeho užíváním, prosím vás, obezřetní a berte zřetel na to, že není radno si s ním zahrávat. Jinak užívání kofeinu může zvýšit celkový atletický výkon až o 16%, což je naprostá brutalita.

Zde jsem vypsal jednotlivé substance, které jsou v před-tréninkových formulích obsaženy, alespoň převážně. Dále se mohou objevovat také elektrolyty, formy bílkovin, nitráty, jiné aminokyseliny, dále například adaptogeny a spoustu jiných látek, které jsou skvělé, ale to bychom tu mohli být až do aleluja. Jak si vybrat dokonalý před-tréninkový produkt? Já říkám, že takový neexistuje, alespoň co se celkového produktu týče, protože vy sami musíte vědět, co od toho produktu očekáváte, co od něho chcete, požadujete a v čem vám má pomoci. Proto je ideálním řešením si zakoupit jeden před-tréninkový produkt, který vám bude nejvíce sedět, a ten si doplnit zbylými látkami, které vám budou chybět. Firma Extrifit nabízí velmi pestrou škálu před-tréninkových suplementů, nebo tzv. „pump“ produktů, které vám pomohou hlavně s koncentrací a prokrvením svalů. Jo… a fakt fungujou.

To by bylo na závěr vše. Tak při výběru koukejte na obsah látek a zbytek si doplňte dle své vlastní potřeby, abyste si při tréninku mohli dopomoci k lepším výsledkům s co nejmenším dopadem na zdraví.