Návod k použití doplňků výživy

Autor: Pavel Vacek

  Na rovinu přiznávám, že tento článek už zde několikrát byl. Nicméně i nadále existuje nekončící množství dotazů na užívání doplňků výživy zn. Extrifit s cílem co nejvíce nabrat na svalové hmotě a zároveň pokud možno nepřibrat, nebo ještě lépe dokonce shodit na tukové tkáni, že si říkám, proč ho nedat znova a znova. Proto jsem pro vás připravil aktualizovanou reprízu článku, který bych nazval „Návodem k užívání“. Budu se v něm zabývat tím, co by se v ideálních podmínkách mělo užívat v určitých fázích běžného dne pro podporu růstu svalové hmoty a budu se soustředit na základní doplňky výživy, bez nějakých zbytečných kudrlinek.

1) Ihned po probuzení

Syrovátkový protein                     50 g
Sacharidy                                     40 g
Karnitin                                        1-3 g


Když se ráno vzbudíte, začne vaše vyhladovělé tělo doslova útočit na svalové bílkoviny, s cílem získat zpět nezbytnou energii. Tomuto jevu si říká katabolismus a je doslova noční můrou všech kulturistů. Abyste tento stav co nejrychleji ukončili, nebo rovnou zabránili, je třeba co nejrychleji přijmout rychle stravitelné bílkoviny a sacharidy. Aminokyseliny za syrovátky se dostanou do krevního systému a velmi rychle zamezí vašemu organismu, aby se živil z vašich vlastních svalů. Zbylé aminokyseliny putují do oslabených, nebo namožených partií, kde pomáhají s jejich opravou, čili regenerací. Rychlost je v tomto ohledu klíčová. V tabulce je sice uvedeno 50 g proteinu ze syrovátky, ale mnohem lepší  je varianta hydrolyzované syrovátky, na našich stránkách známé jako Hydro řada proteinů, popřípadě přejděte rovnou na aminokyseliny. Úplnou třešinkou, naprostým top produktem, může být použití AminoFree® Peptides
coby prvního ranního nápoje. Nezastírám však, že tyto varianty jsou už poněkud nákladnější, než použití klasického CFM koktejlu.

Sacharidy dodané ihned po probuzení jsou také nesmírně důležité. Během nočního spánku je zásoba jaterního glykogenu taktéž vyčerpána natolik, že jeho hladina po probuzení je téměř nulová a proto tělo sahá do svalových glykogenových zásob. A to samozřejmě nechceme. Tím, že jako první přijmete nějaké rychlé cukry ať už v podobě určitých druhů potravin, anebo nějakého nápoje, zvýšíte téměř ihned hladinu jaterního glykogenu a uchráníte tím glykogen, který potřebují vaše svaly k tvrdému tréninku.
A proč Karnitin? Pokud si myslíte, že to má souvislost s udržováním tuku na nízké úrovni, tak nejste daleko od pravdy. Ale Karnitin má také další pozitivní vlastnosti, o kterých se zase až tak moc neví. Karnitin totiž dokáže zvýšit počet androgenních receptorů ve svalech, na které se naváže testosteron. A ten, jak jistě víte, zabezpečí váš růst. No, a jelikož je po ránu hladina testosteronu nejvyšší (často se o tom můžete přesvědčit na vlastní oči), je ranní suplementace rozhodně na místě. Karnitin také velmi dobře spolupracuje s inzulínem, díky kterému se dostává do svalových buněk, takže je vhodné, přijímat ho spolu s proteino-sacharidovým nápojem.  

2) Se snídaní
V52         1 tableta

Užití minerálů a vitamínů je nadmíru jasné a mělo by se stát standardem pro všechny, kteří dbají o své zdraví a dobrou imunitu. Kvalitně sestavená formule vitaminů a minerálů je účinnou prevencí všech možných onemocnění a civilizačních chorob.  Multivitamin dodá tělu potřebné mikroživiny na začátku dne, pomůže metabolismu, posílí imunitu a podpoří mnoho dalších fyziologických pochodů ve vašem těle. Je důležité tyto látky přijímat společně s jídlem, neboť celá řada vitamínů je vstřebatelná a využitelná právě až s normálními potravinami

3) S obědem

 Budete možná překvapeni, ale v této fázi dne vám nedoporučím žádný z doplňků výživy. Považuji to za zbytečné. Rozhodně ale dbejte na dostatečný přísun bílkovin a sacharidů v běžné potravě.  

4) 1 hodinu před tréninkem

Protein                        20-50 gr (dle hmotnosti)
Karnitin                       1-3 g
Sacharidy                    45-100 g (dle hmotnosti)

Co se týká proteinu před tréninkem, nesmírně důležitá je vstřebatelnost. Pokud nedokážete vstřebat CFM, což se může stát, vsaďte na řadu Hydro. Není možné, abyste měli zažívací trable i s tímto hydrolyzovaným zpracováním bílkoviny. Pokud ano, váš trávicí trakt už je vážně přepracován.  Každopádně vypitím rychle vstřebatelné bílkoviny předtím, než zamíříte na trénink, předejdete rozkládání svalové bílkoviny během silového tréninku. V podstatě platí to samé, co jsem napsal u příjmu bílkoviny ráno po probuzení. 
Kreatin vám pro změnu zajistí dostatek svalového paliva a potřebnou energii k vašemu náročnému tréninku. To se zobrazí hlavně v počtu opakování, které budete moci vykonat, čímž vyvoláte potřebnou odezvu ve vašich svalech.

Pomalu uvolňující se sacharidy (Go Pro 30) zase udrží hladinu inzulínu na nižší úrovni, nařídí tělu spalovat tuky, nikoliv svaly a poskytnou mu dostatek energie na trénink.  Je to ale dobrá zpráva. Nemusíte se patlat se sacharidy, proteinem atd.. zvlášť, ale stačí použít 1 odměrku produktu HERO, ve kterém je to všechno obsaženo. 

5) Těsně před tréninkem

BCAA        5-10 gr

Creatin      5 gr

Arginin (nebo citrullin)       5 gr

Kreatin vám zajistí dostatek svalového paliva a potřebnou energii k vašemu náročnému tréninku. To se zobrazí hlavně v počtu opakování, které budete moci vykonat, čímž vyvoláte potřebnou odezvu ve vašich svalech.

Arginin- Protože se tato aminokyselina v těle pohotově a ochotně přeměňuje na oxid dusnatý (NO), je využívána jako hlavní přísada do směsí suplementů, ovlivňující prokrvení trénovaných partií. Její účinky na tělo jsou nespočetné, ale nás, kulturisty, zajímá především tzv. vasodilatace, tj. zvýšení průměru krevních cév. Při tomto procesu se totiž zvýší objem krve a jí transportovaných živin, kyslíku a anabolických hormonů, které plují do svalů. Pokud navíc arginin přijímáte ve vysokých dávkách, je prokázáno, že pozitivně působí na hladinu růstového hormonu. Ještě lepší (a o trochu dražší) je jeho výměna za Citrulin. Někteří odborníci se přiklánějí k vyšší efektivitě užívání citrulinu. Argumentují mimo jiné tím, že se citrulin v těle pomaleji rozkládá a tím zvyšuje hladinu argininu v krvi po delší dobu. Významným argumentem je také to, že zatímco arginin se vyskytuje více a ve větším množství přirozeně v potravinách a je možné tak zajistit jeho vyšší příjem cílenou stravou, u citrulinu to tak není a je to možné pouze doplňky stravy. Opět se s tím můžete patlat po jednotlivých ingrediencích, ale mnohem jednodušší a efektivnější je použití Hellgelu, nebo HellNoxu, které všechny předtréninkové látky obsahují ve vysokých a dobře sladěných dávkách. 

6) Při tréninku

Až do nedávna byla suplementace při tréninku neprobádaným územím, nicméně poslední dobou se objevují hlasy i od těch nejvýznamnějších odborníků, kteří tvrdí, že suplementace při tréninku je stejně důležitá, ne-li ještě důležitější, než po tréninku. Mohou za to převratné technologie ve zpracování surovin, že téměř vymizela obava o vstřebatelnost jednotlivých živin během tréninkové zátěže. Takovým produktem je bezpochyby BCAA Instant, který vám dovolí téměř nepřetržitou dodávku aminokyselin do zatěžovaných svalů, který vám zaručí v podstatě nepřetržitou regeneraci, nebo ještě sofistikovanější AminoFree® Peptides v plném aminospekru a BCAA v peptidické vazbě. 

7) Ihned po tréninku 

BCAA                            5 g
Protein                        20-30 g
Sacharidy                    50-100 g
Kreatin                        5 g

Glutamin                     10 g

Jak už jsem řekl v úvodu rychlost vstřebání je v určitých fázích klíčová. To je případ hlavně potréninkového stavu, kdy je tělo doslova hladové po různých stavebních látkách. BCAA společně s dostatkem bílkoviny zrychlují bílkovinnou syntézu a podporují hladinu inzulínu. To samozřejmě podporují i rychle vstřebatelné sacharidy, zvyšujíc současně příjem glukózy do svalů (doplňují svalový glykogen) a redukují kortizol. A kortizol je zabiják svalů, neboť je to tzv. katabolický hormon a neúprosně útočí proti testosteronu, což je hormon anabolický.

Kreatin doplní přirozený úbytek kreatinu ve svalech, ztracený při tréninku a připraví svalovinu na další pořádnou šichtu.

Zde nemohu nevzpomenout absolutně klíčový produkt, multikomponentní HERO, které obsahuje 52 !!! ingrediencí, potřebných pro váš růst a který je namíchán právě pro potřeby potréninkové suplementace.

 

8) S večeří

Vitaminová a minerální směs (V52)               1 tab.

V první řadě opět dbejte na kvalitní porci masa a nějaké formy sacharidů. K tomuto dodejte ještě jednu tabletu V52 a to ze stejných důvodů, jako jsou uvedeny výše. 

9) Před spaním

Long 80, nebo Micelar casein              50 g bílkovin

V tuto chvíli připravujete své tělo na noční hladovění. Lépe řečeno, snažíte se zredukovat noční hladovění na minimum. Jestliže doba vašeho spánku trvá zhruba 8 hodin, je téměř nezbytné použít šestisložkový Long 80, který obsahuje jek rychle vstřebatelnou bílkovinu, tak i déle vstřebatelnou část, přičemž jeho kaseinová složka se rozkládá až 7 hodin. Tímto unikátním způsobem zaručíte tělu takřka nepřetržitý přísun bílkoviny pro podporu regenerace zmožených svalů.  

Dobré tipy navíc: 

Jsou to samozřejmě naše fitness potraviny, které vám neskutečně ulehčí čas a přitom splňují ty nejvyšší nároky pro růst vašich svalů. Ze všech novinek bych vyzdvihl především dvě. Break a protein puding. 

Break jsem trochu v nadsázce nazval největším zabijákem tuků v naší nabídce. Přesto byste ho mezi spalovači hledali marně. Ale jde o to, že spousta z nás žije hektickým životem se spoustou času na cestách a v pohybu. A jak to dopadá? Bagety, hamburgry, kebaby a jiné formy fastfoodů vám vaše tréninkové úsilí zdevastují natolik, že snaha o pekáč buchet v oblasti pasu mizí za hranice Utopie. Ale s tím je teď konec. Když někam jedu, u McDonald se zastavím leda tak na posezení. Vytáhnu misku, vodu, Break a během 2 minut mám špičkově vyvážené plnohodnotné jídlo. 

A proč protein puding? Inu, protože už je mnoho z nás proteinů přepitých. Tohle nám dává skvělou příležitost si před spaním náramně a bez výčitek pochutnat a přitom neběhat co chvíli na záchod v důsledku přijatých půl litru vody jako u klasického proteinu.