MS WFF- reportáž

Autor: Pavel Vacek
Koritenský, Mlaka, Bednář- II.jpg
 V pátek jsme přijeli na místo konání soutěže tak, jak bylo v pokynech. Proběhla prezentace závodníků, kteří se na druhý den v 10h ráno měli dostavit na jakési zahájení. Najednou však po nich pořadatelé chtěli, aby se vysvlékli nenamazaní do plavek a šli na pódium na porovnání, ze kterého mělo vyplynout konečné rozdělení závodníků do kategorií. Kategorie tedy nebyly rozdělené klasicky podle výšky, ale podle subjektivního pohledu několika lidí, v jejichž režii soutěž byla. Nakonec celou českou výpravu dali do kategorie extreme body, takže jsme si vlastně udělali vlastní republikové mistrovství.

 Soutěž tedy začala v sobotu. Vše se odehrálo najednou, takže nebylo finále a semifinále. Celá soutěž se táhla neskutečných 9 hodin a všichni byli neskutečně unavení. První šla na řadu Kristína Kudynová a myslím si, že podala slušný výkon. Bylo ovšem patrné, že si svoji vrcholnou formu schovává až na NAC Mr. Universe, a malá rezerva ve vyrýsovanosti byla důvodem jejího 3. místa. Chlapi jsme se dostali na pódium až skoro ve 22h. Byli jsme všichni natěšení, že si závody užijeme, a že si zopakujeme napínavé souboje. Souboj spočíval v jednom porovnání a následném jednominutovém posedownu. Za 5 minut bylo po všem. Ani se kluci nestačili zadýchat a už byli z pódia dole a následovalo sáhodlouhé čekání na vyhlašování výsledků. DSCF5401.JPG
 Mé dojmy a pocity jsou tedy velmi smíšené. Na jedné straně krásná sportovní hala s velkou kapacitou, rozsáhlé pódium se skvělým osvětlením, více jak dvě stovky závodníků a velký počet diváků. Na straně druhé je to poněkud zvláštní rozdělování závodníků do jednotlivých kategorií. Způsob rozdělování  jednotlivých závodníků do kategorií od jakýchsi „klasiků“ či „atletů“ až po „extreme“ byl tak trochu teatrální, neboť soutěžící byli řazeni samotnými Klausem Hofmanem a Marcusem Schlagerem do kategorie dle toho, jak při nástupu na podium na ně zapůsobil. Toto mělo tedy za následek to, že závodníci pózovali zcela bez zatnutí svalů, naprosto uvolněně se svěšenými rameny apod., aby tak vzbudili dojem, že patří do nižší či slabší kategorie a měli tak vyšší šanci na lepší umístění.

 Osobně si myslím, že pro každého sportovce musí být potupné závodit v nějaké „nemastné – neslané“ kategorii jen proto, aby měl větší šanci na úspěch a třeba i vybojoval Mistra světa.
Zde musím připomenout, že federace NABBA má jasně stanovené kategorie, které jsou pro všechny soutěžící srozumitelné a rovnocenné, neboť závodník je limitován pouze výškou postavy. J. Borkovec-IV.jpg
Na MS WFF naši závodníci byli tedy zařazeni do kategorie kulturistika „extreme“. Jak jinak.

 V této kategorii se prezentovalo deset soutěžících, mezi nimiž dominoval Vojta Koritenský, který také zvítězil. Vojta se svojí souměrností a kvalitní separací se od Mr. Universe ještě zlepšil, jeho napruhované kvadricepsy byly jasným ukazatelem. 

  Na druhém místě se umístil Jiří Borkovec, líbivý kulturista, famózní nohy a břicho, výborné boční postoje a úchvatná prezentace. Jirka se dle mého také od Mr. Universe zlepšil. 

Třetí místo vybojoval Slavoj Bednář. Slavoj opět prezentoval své kulaté svaly, ale forma mu už trošičku utíkala.

Čtvrté místo obsadil výborně připravený a souměrný maďarský závodník.

Páté místo bylo Ondry Mlaky. Ondra disponuje tvrdými svaly a skvělou připraveností. Tak jako na Mr. Universe i zde se výborně prezentoval a dle mého mohl být i výše.

Robert Smutný získal šesté místo. Robert byl výborně připraven, hluboké nohy, pruhovaný zadek, přidá-li hmotu na hrudník, bude okupovat vyšší příčky.

Na sedmém místě se umístil Vlastimil Kalaš. Vlasta byl vysušený a dobře připravený, ovšem nevyvážený.
 Závěrem chci zdůraznit, že federace NABBA se drží jasných pravidel a každý závodník ví, v jaké kategorii bude soutěžit. Spontánní způsob zařazování závodníků na této soutěži ve mně vzbudilo jakési pochyby a protismysly. Naše reprezentace se postavila tak, jak je naučená a zvyklá, tedy bez taktiky dostat se do „slabší“ kategorie.  Pokud se  oprostím  srovnávání dojmů mezi Mr. Universe a MS WFF, tak je zcela jasné jedno, a to, že naši borci přivezli do Grazu nejvíce svalů a odvezli si první příčky MS WFF.

Celou fotogalerii najdete zde.
  297709_2541253100910_1541174580_3689357_1911007914_n.jpg