MS GPC v Praze trošku jinak

Autor: Pavel Vacek
gpc.bmp

V týdnu od 6.9. do 11.9. probíhalo v Praze MS GPC v benchpressu a v powerliftingu. Konalo se v kulturním domě Vltavská ve velkém sále. Jako první šly v pondělí na řadu ženy benchařky a nízké váhové kategorie mužů a junioři. Následovaly těžší kategorie, powerlifting a sobota byla přehlídkou síly, když šly na řadu nejtěžší váhové kategorie v dresech, jak v benchpressu, tak v powerliftingu. A bylo se opravdu na co koukat, protože v powerliftingu se například dřepy vyšplhaly na 500kg díky americkému závodníkovi Chrisovi Jankovi, v benchpressu 400kg díky Finovi Janimu Murtomakimu.
Co ale bych ráda zmínila , byla účast kulturistů na takto vrcholné soutěži v powerliftingu. Z IFBB hned nejvyšší profidivizi zastupoval Fin Jari Mentula, který předvedl krásný výkon 317,5kg na benchpressu. Z IFBB bodyfitnessu v powerliftingu vybojovala prvenství Thajská závodnice Penpraghai Tiangngok, která navíc byla v přípravě na MS v Mexiku, takže v dietě. Z českých kulturistek jak v raw benchpressu tak v raw powerliftingu se mistryní světa ve své kategorii stala Eva Horňáková, v raw powerliftingu navíc získala 1. místo absolutně.
  NABBA zastupoval v raw benchpressu mužů absloutní mistr světa 2009 Vlado Flimel, který vyhrál svoji váhovou kategorii a k titulu mistra světa v kulturistice tak přidal další mistrovský titul ze své váhové kategorie v benchpressu, z české NABBA se v raw powerliftingu měl objevit reprezentant ČR Vlastimil Kalaš, ale nakonec mu v tom zabránilo zranění - a tak barvy NABBA Czech hájila závodnice Lada Plíhalová - finalistka MS 2009 ve Figure. V kategorii raw benchpress získala titul mistryně světa v kategorii do 67,5kg a také velice dobrou třetí příčku v kategorii benchpress žen raw absolutně.
Federaci NAC zastupovala rovněž Figure závodnice Gabi Stacher, která vyhrála svoji kategorii benchpress raw, ale v absolutce se neumístila.

Výsledky MS: POWERLIFTING
                        BENCHPRESS
                 

 
autor: Lada Plíhalová