Mr. Olympia je fajn, ale s našima klukama bude větší zábava...

Autor: Pavel Vacek

Někdy zkraje týdne jsem psal o Vánocích, něco jako že už jsou skoro za dveřmi a tak a mohlo by se z toho textu zdát, že to je zábava vcelku naprd. A taky že jo. Tedy pokud vám není něco mezi 2 – 10 lety, nebo nemáte vlastní děti ve věku 2-10 let. Cokoliv mimo tohle rozmezí je předstíraná radost pramenící z prachsprostého kalkulu, když jste ještě ve vánočním plusovém módu (čti: víc dostávám, než dávám), nebo těžká a stresující nuda v druhém případě. Nicméně, člověk by se v rámci ochrany svého duševního zdraví měl na něco těšit a radovat. Možná i proto se leccos označuje jako „druhé Vánoce“. A jako takové lze označit, alespoň pro mě, vrcholné kulturistické soutěže.

Třeba na Olympii jsem se těšil jak pes na neohlodanou kost. Ne na tuhle Olympii, ale na tu, kde před dvěma roky závodil Vojta Koritenský. A bylo se na co těšit. Parádní atmosféra největší a nejlepší soutěže světa uprostřed nejšílenějšího města planety, to je zážitek, který bych přál zažít každému fandovi kulturistiky. Určitě se tam ještě podívám. Dám Vojtovi, nebo někomu jinému z Extrifit Teamu načas, aby se někde nominovali, ale jakmile se jim to nepovede, sbalím si baťůžek, vyměním fotku v pasu, abych byl přes novou sbírku vrásek poznat a vyrazím. Ale než se tak stane, užiju si ještě plnohodnotnou náhradu. Evl’s Prague 2018!

Extrifit byl od prvního ročníku u toho a mohu tedy potvrdit stoupající úroveň téhle soutěže. Pamatuju si velmi dobře začátek, kdy Expo ještě bylo ve stanu před halou, a zatímco den před tím bylo asi 20 stupňů plus, v den konání bylo dvacet stupňů minus a naše hostesky měly bradavky jak rakety středního doletu tři vteřiny před startem. Od té doby máme na stánku vždycky plno. Což je zvláštní, protože vloni už to bylo celé v lesku a teple, takže se tyhle fyziognomické úkazy nedaly zopakovat. Ale kvůli Expu to nepíšu.

Píšu to hlavně kvůli sportu, kterého je tam každoročně víc a víc. Strongmani tam zase budou předvádět divadelní představení na téma lidský hever, benčaři budou závodit o to, kdo bude hezčí než Vlasta Kužel, což je předem prohraná bitva, takže se ho pokusí trumfnout aspoň v benči. Což se jim taky nepovede. Taky tam bude nějaká HERO soutěž. Vzhledem k tomu, že nemá nic společného s tím naším produktem, musel jsem si to vygooglit. Resp. spíš vyjůtůbovat. A nestačil jsem valit oči. Tedy ne, že bych to neznal, stejný pohyby jsem viděl v létě v ZOO v pavilonu opic, ale že by se takhle mrskal vzduchem přes všelijaký překážky někdo, kdo obvykle chodí po dvou a používá příbor, to jsem ještě neviděl. Letos se tam stejně jako vloni budou mydlit kluci v rámci MMA, což je taky bezva podívaná. Hlavně když se někomu spustí rajská z frňáku, pak to dostane ten správnej drsňáckej říz, kterým si ospravedlníte to, že jako kovaný heterák budete dlouhé hodiny zírat na nagelované kluky v kraťasech s podezřelými pohyby a borce lesklejší, jak čerstvě olízané psí kule v ještě lesklejším pidikousku textilu.

Každopádně poslední větou jsem na sebe strhl hněv notné části fyzík scény, protože panuje nějaké všeobecné povědomí, že Vacek a Extrifit nemá rád physique. Což je blbost. Mně se postavy fyzíků, hlavně těch osvalenějších, náramně líbí. Ostatně, můj svalový rozvoj má mnohem blíž k nim než třeba zbytku Extrifit Teamu, jenom mě ta kategorie moc neba. Základní postoj, hopsání doleva a doprava a culení se na všechny strany neskýtá moc prostoru k odhalení nedostatků nebo dechberoucích předností. A taky jim samozřejmě závidím, protože jsou to většinou hezouni, kdežto můj xicht připomíná bažinu. Těší mě jen povědomí o tom, že v tom nejsem sám. No vážně, všimli jste si, že po uplynulém Mr. Olympia víkendu nebyla žádná diskuse o téhle kategorii? Přestože jí nelze upřít vzrůstající popularitu i vysoký počet soutěžících, já osobně viděl 1 příspěvek ke kategorii Physique. Slovy: jeden. Že měl Buendia, nebo jak se jmenuje, vyhrát, protože… eee, to už si nepamatuju…

Všichni se bavili jenom o kulturistice. O senzačním a překvapivém vítězství Shawna Rhodena. Stovky příspěvků o tom, zda měla vyhrát bezkonkurenční estetika, nebo mnohem lepší zádové postoje a paže Philla Heatha. O tom, jestli nakonec neměl vyhrát Roelly Winklaar, protože jestli někdo disponuje wow efektem, ze kterého vám nekompromisně spadne brada do němého úžasu, je to právě Roelly. Řešilo se, jestli vítězství Rhodena znamená návrat ke klasickým proporcím, nebo byl prostě jen v daný den a hodinu nejlepší na pódiu, zkrátka, řešilo se tisíc a jedna věcí a byla to parádní fanouškovská smršť. A přesně to je na kulturistice nejlepší. Že jednou může vyhrát hrombác s ukrutným objemem, podruhé hubenej týpek s objemem vlásenky, ale tvrdostí křemene. To se svými mantinely danými výškovými a hmotnostními limity neumí žádná jiná podkategorie. A víte, co je nejlepší? Ať jste fanda do monstr masa nebo úzkých pasů, za pár dní si to užijeme znova v Praze.

Dokonce i s jedním unikátem. Možná se pletu, ale je to snad poprvé, kdy v Evropě bude soutěžit aktuální držitel titulu Mr. Olympia. S jedinou výjimkou. Tím byl start Doriana Yatese na GP England a Germany někdy v devadesátých letech. Ale od té doby? Ani prd. Dokonce ani na evropský Arnold Classic, který se konal týden po Mr. Olympia, úřadující šampion nepřijel. (klidně mě v komentářích opravte, pokud se pletu) Ovšem v Praze na Evl’s bude! Čerstvoučký Mr. Olympia Shawn Rhoden v závodní formě a v plném soutěžním nasazení! Nechci malovat čerta na zeď, ale myslím, že to bude zase na dlouho, co se to povede. A taky si myslím, že by ho hned zkraje mohl v Praze sesekat Roelly Winklaar, aby si moc nevyskakoval. To by byla prča, že jo? A taky si myslím, že bychom mohli vidět budoucího Mr. Olympia a tím by mohl být Nathan DeAsha. Ale co já si myslím, je celkem fuk, přesto vím jedno jistě… Bude to podívaná jako blázen. Nejenom kvůli téhle superšpičce. Já se totiž možná ještě víc těším na něco jiného…

Jsou lidé, kteří říkají, že třeba takový hokej pravidelně nesledují, ale když je takové Mistrovství Světa, nevynechají jediný zápas českého týmu. Mám to přesně naopak. Sleduji pravidelně Bílé tygry Liberec, ale zápas ČR s Kazachstánem je mi úplně fuk. Když se kluci dostanou do finále MS, jakž takž mě to probudí z letargie, ale to se stalo tak dávno, že si to už nepamatuju. Ovšem Extraliga, to je jiný kafíčko. Sledujete, jak se Tonda Nemehlo ze začátku sezóny vypracuje v klíčového hráče na jejím konci, cítíte stejnou křivdu, když se rozhodčí překoukne, výskáte radostí, když kluci vyhrajou těžký zápas a křepčíte jak malí kluci, když to po tom celém roce dotáhnou až do konce…Jste zkrátka více spjatí s hráči. 

A takhle je to i s tuzemskýma borcema. Rhoden a Winklaar jsou fajn, ale já se těším na souboj Bednář/Beran/Illes/Osladil. Jsem zvědavý na profi debut Pavla Berana, který se se svou formu schovává důkladněji než vietnamský trhovec před finančákem. Užiju si se Slavojem jeho dlouhou a trnitou cestu zpět na pódia, kam dávno patří. Jsem zvědavý na zpracování objemů Igora Illese, jehož jsem na vlastní oči viděl soutěžit naposled někdy před deseti lety a vychutnám si uměleckou sestavu Lukáše Osladila o kterou byli hloupě ochuzení diváci v Las Vegas. Těším se, jaká zvučná jména potrápí čtveřice československých těžkotonážníků. A stejně tak si užiju doslova bratrovražedný souboj v barvách Extrifitu v Česko – Slovenském podání, který se odehraje ve 212 kategorii mezi Vojtou Koritenským a Tomášem Tabačiarem. Trup vs paže, tvrdost vs tvary. Zkrátka a dobře, tyhle kluky známe, sledujeme je a prožíváme s nimi jejich přípravy, úspěchy i porážky. Víme odkud se vyhrabali a kam to dotáhli. A právě proto nás tihle borci pobaví mnohem víc než ten momentálně nejlepší kulturista planety. Mě tedy určitě…