Motivujme se

Autor: Pavel Vacek

I když nám slunečná odpoledne a rtuť na teploměru sahající k patnáctce spíše evokují nadcházející jaro nežli zimu, prosinec nám pomalu klepe na dveře a s ním i blížící se Vánoce, hromady cukroví a domácí pohodu a nicnedělání. Ani v tomto čase bychom ale neměli zapomínat na svou kondici, fit linii a zdraví! Proto zdvojnásobme své úsilí a vrhněme se do cvičení s ještě větší vervou, ať nás podzimní deprese neskolí. Co ale dělat, když nám chybí to hlavní – dostatečná chuť a motivace trénovat?

Ať už jste začátečník či zdatný pokročilec, v zimě se mnohem více s tímto nepříznivým trendem setkáváme. Jak se v takovýchto situacích zachovat, aby nás slábnoucí motivace nedegradovala? Více se můžete dozvědět v tomto článku , kde budete mít možnost se seznámit s jednoduchými radami, které budou pro vás jistě jako sázka do černého.

Důležité je si v první fázi vůbec přiznat, že nám již cvičení a posilování nepřináší takové uspokojení jako dříve, ať už po psychické stránce nebo z nedostatku fyzických sil nedosahujeme takových kvalit, na jaké jsme byli sami od sebe zvyklí. Je třeba začít od začátku Uvědomit si, že vás tento druh sportu opravdu baví a vytyčit jasný a přesně stanovený cíl, kterého chci dosáhnout za daný časový úsek a toho se držet zuby-nehty. Avšak je třeba být soudný a klást si přiměřené cíle a postupně je navyšovat, brát v potaz eventuální zdravotní problémy a nepřetěžovat se. Spousta odborníků doporučuje najít si sparing-partnera. Neb jak praví známé přísloví: Ve dvou se to lépe táhne . Platí to i v případě posilování a kulturistiky. Neberte trénování jako nutné zlo, ale jako gró, bez kterého by se celé vaše snažení sesypalo jako domeček z karet. Nebojte se experimentovat, inovujte svou posilovací strategii. Jako velmi slibná a s výbornými výsledky se v posledních letech jeví tzv. křížová strategie , jejíž podstatou je vyváženost celého cvičebního plánu, bez ohledu na specializaci. Snaží se rozšířit sportovní rozhled každého cvičícího a pomáhá udržet či navrátit ztrácenou motivaci.

Nebojte se před, během či po cvičení podpořit své tělo i mysl vhodnými potravinovými doplňky. Ideálními přípravky pro snížení pocitu únavy a zlepšení koncentrace jsou kofeinové stimulanty . Pokud byste rádi a rychle nabrali svalovou hmotu, nápomocné vám budou sacahridovo-proteinové koncentráty – gainery . Jejich příjem volíme zejména po tréninku, kdy naše svaly lační po rychlém přísunu energie. Při snaze hubnout mají své místo spalovače tuků. Ty vám ovšem sami o sobě shodit kila nepomohou. Musíte k pravidelné porci spalovače přizpůsobit svůj denní režim, optimalizovat jídelníček a hýbat se, sportovat, nelenošit. Kromě výše zmíněných je ještě celá řada dalších doplňků od proteinových tyčinek, přes karnitin, u vitamínů konče. V případě, že si nevíte sami rady, co je pro vás nejvhodnější, vyslyšte rad zkušených trenérů a znalců. Změnu na své postavě poznáte již během pár týdnů a díky proteinovým suplementům jistě dosáhnete kýžených výsledků a snad tím i nabudete nové motivace dále.

Jestli jste již vyzkoušeli snad všechna doporučení a stále jste nesoustředění a neumíte se přinutit k takovým výkonům jako dříve, nebojte se navštívit psychologa. Je zcela možné, že je problém mnohem hlouběji, než by se mohlo na první pohled zdát. Včasný zásah odborníka vám může pomoci od znechucení, frustrace či pocitu vyhoření.