Jediná funkce motivačních citátů je, že se dobře čtou.

Autor: Pavel Vacek

Nedávno jsem viděl nějakou fotku ze semináře top závodníků z Mr. Olympia. A pod tím komentář ve stylu, že všichni ti posluchači jsou omotaní troubové, pokud skáčou na tak průhledný způsob vylákání bankovek z jejich peněženek za seminář borců, jejichž úroveň nikdo z přítomných jaktěživ nedosáhne. Což mě přivedlo hned ke dvěma zamyšlením. Za prvé, jestli skutečně existuje vlastník křišťálové koule. Po krátké úvaze jsem došel k tomu, že asi ne, neb dle zasvěcených komentářů všude možně by ta věštící věc byla vzácná asi jako bílá mikrovlnka. S druhou částí už to ale bylo složitější…

Čím to je, že někdo začne s tréninkem, a i po pár letech strávených v posilovně na jeho těle marně pátráte po nějakém zjevném zásahu činky, zatímco jinému vyrostou svaly dřív, než se ve vládě dohodnou, jestli to na D1 stojí kvůli tomu, že sníh padá zleva doprava nebo svisle rovně? Jak to, že zatímco se dva spolužáci rozhodnou pro společnou návštěvu posilovny, jeden skončí u škopku piva, zatímco druhý sbírá vavříny na mezinárodních soutěžích? A co se asi tak časem přihodí, že jedna dívka se stane vítanou součástí fitness komunity, kdežto při pohledu na její kdysi do fitka doprovázející kamarádku se zděsíte toho, jak se vám tahle aktuální spalovna čokolády mohla prokrista líbit..

Pomineme-li genetický faktor, půjde asi o to, aby vědomí dalo tělu ty správné signály. Ano, mentální stránka věci je stejně důležitá, jako rozpis bílkovin přijatých během dne. Co nás nutí soustředit se na trénink, klást si stále náročnější cíle a postupovat vpřed. Co je jejich základem?

Bez vnitřní motivace jste v pytli

Co vás na fitness přitahuje, proč jste se dali na cestu dřiny a odříkání? Jde jen o novoroční předsevzetí, sázku, anebo chcete vypadat jako Arnold, Heath nebo Coleman? Doporučil Vám lékař cvičit ze zdravotních důvodů? Tohle všechno je důležité, ale většinou je to tak, že nejdůležitější jsou vaše osobní motivační faktory pramenící zevnitř, nikoliv vnější podněty. Vojta Koritenský řekl, že impulsem pro jeho motivaci je fakt, že zkrátka nechtěl zůstat malý a hubený. Do All Stars výběru NBA se asi už nedostane, ale s hubeností se dá něco dělat. A taky že dělá. Tomáš Kašpar řekl, že racionálních důvodů pro provozování kulturistiky příliš není, ale on zkrátka miluje pocit tvrdých žilnatých svalů. Jinak řečeno, vnější motivace vás může nakopnout směrem k fitcentru, možná díky ní dosáhnete nějakých dílčích úspěchů, ale skutečně dlouhotrvající vztah s činkami se bez toho, abyste to skutečně milovali, neobejde. Nikdo jiný, než vy sami vás nedonutí k pravidelné práci na sobě, nikdo jiný, než vy sami nebude rozhodovat o tom, jakou cestou se pustit, jak pokračovat a zlepšovat se. Motivační citáty se sice krásně čtou, ale to je asi tak jediná jejich funkce, protože motivaci v sobě buď máš, nebo ne a žádné moudro ti v tom nepomůže. Pokud tedy přesně víte, co vás pohání, je to dobrý základ pro vaše zlepšení.

Když to nejde srdcem, zkuste to hlavou

Ale OK, někdy to nemusí být úplně láska na první pohled mezi vámi a fitnessem. To se stává. Dřív se taky sňatky domlouvaly na dálku, a nakonec z toho byla fůra dětí. Tak se poučme, zapojme taky kus toho racia, místo emocí a pojďme se prokousat k výsledkům.  Pojměte to jako úkol. Například si můžete vytýčit cíl, spočívající v redukci tuku o 5-10 kilo v průběhu 6 měsíců. Nebo naopak přibrání o stejnou číslovku v nějakém konkrétním časovém rozmezí. I obyčejné zvyšování váhy použitých činek v určitém termínu, je lepší než bezcílné potulování posilovnou. Neklaďte si nereálné cíle. Jistě, možná jste zblblí z oněch citátů, tvrdících, že každý může dosáhnout všeho. Jistě, pro jednoho člověka z miliardy to bezesporu platí, ale druhých Arnoldů po světě příliš neběhá a naplánovat si při vstupu do posilovny, že vám bude stačit vypadat jako Phill Heath je zhruba stejně blízko k naplnění plánu, jako si hledat zaměstnání s příjmem Petra Kellnera.

Sestavte si plán

Tento plán vám umožní blížit se ke stanovenému cíli krok za krokem. Měl by obsahovat dietetickou část (jídelníček) a týdenní rozpis tréninků (cviky v posilovně, série, opakování, kardio-aktivity). Zkonzultujte jej s nějakým odborníkem, nebo aspoň s nějakým zkušeným kamarádem, a ujistěte se, že jednotlivé kroky vašeho plánu mají smysl a jsou realizovatelné. Investice do trenéra se vyplatí. Ušetříte čas a ve finále i peníze. Dobrý trenér není od toho, aby za vámi stál a fungoval jako mluvící počítadlo opakování, nýbrž by měl být ten, co vás nasměruje na cestu a vybaví potřebnými základy.

Určete si priority

Je třeba jíst 6x denně, abyste dodrželi základní pravidlo rozvržení příjmu energie, ale vy tvrdíte, že nemůžete, protože máte na jídlo málo času. Nejvhodnější doba na aerobní cvičení je po ránu, ale vy tvrdíte, že to nestihnete, protože pospícháte do práce. Nemáte na protein, protože si musíte koupit své nové 150 triko? Všechno to jsou kecy. Buď budete mít výmluvy, nebo výsledky. Obojí mít nelze. Má-li být vaše cvičení prioritou, protože jste se pro něj sami rozhodli, musíte mu podřídit denní režim, rodinný život, stravování atd. Já vím, je to těžké, je to otravné a častokrát obtěžující. Ale o tom jsou ty priority. Časem najdete takový životní rytmus, že vám tyto zpočátku náročné činnosti přijdou jako běžná denní rutina, bez které nemůžete být.

Nesmíte se vzdát

Kulturistika a fitness není vlak, do kterého nastoupíte a ten vás někam odveze. Je to spíš cesta džunglí, kdy jen co si prosekáte jednu cestu, záhy zjistíte, že k cíli vede jiná. Musíte si sami neustále vytyčovat nové cíle a hledat nové motivační faktory, aby se pro vás cvičení nestalo stereotypní záležitostí, která se náhodně vklínila do vašeho života. Stagnace může znamenat ztrátu motivace, oslabení úsilí dosáhnout vytouženého cíle a v konečném důsledku se můžete od vytýčených met vzdálit natolik, že si řeknete, že už nemá smysl dál pokračovat. Naučte se sami vyhecovat se k větším výkonům a vyšší náročnosti! Musíte bojovat v každém tréninku o nové opakování navíc. Jen tak se budete stále zlepšovat a pocítíte trvalé uspokojení. Zaměřte se na lokální cíle, udělejte stejný počet opakování jako váš tréninkový partner. Až se vám to podaří splnit, chtějte být silnější. Buďte nejsilnější ve fitku. Zkuste vydobýt nějaký titul. A pokud se to napoprvé nepovede, zkoušejte to zas a znova. Buďte trpěliví a poctiví sami k sobě. Nelžete si sobě do kapsy a rozlišujte výmluvy od objektivních příčin selhání. Pokud jste prodělali nemoc a váš trénink stojí za nic, je to objektivní příčina. Pokud vám váš penis našeptává, že musíte v jednu ráno do klubu na lov a váš trénink potom nestojí za nic, je to výmluva. 

Buďte trpěliví

Jednou jste dole, jednou nahoře. Tak to už v životě chodí. Úspěchy se budou střídat s neúspěchy, dostanete se do situací, které vás budou zrazovat od nastoupené cesty a najde se spousta „kamarádů“, jež vás budou přesvědčovat o tom, že na to nemáte. Každý šampion se s tím setkal. Každý borec z Extrifit Teamu už byl mnohokrát odepsán, aby byl vzápětí veleben pro úspěšnou sezónu. Cvičení je běh na sakra dlouhou trať. Je to životní styl a životní cesta. Nenechejte se z ní svést, sotva jste udělali první krůčky nebo jste si poprvé natloukli. Neočekávejte zázraky zítra ani pozítří, buďte realisty. Ještě dříve, než poznáte výraznější změnu při pohledu do zrcadla, naměříte v pase „jen“ o centimetr méně a přes biceps zase „jen“ o centimetr víc.