Mobilování v posilovně? Ne, díky!

Autor: Petr Pohl

Nacházím se mimo své město, dnes mám mít ale trénink, tak nebudu dělat žádné výjimky – musím najít nějaké alternativní fitko, které bude alespoň trochu vybavené. Po pár minutách strávených v novém teritoriu nalézám jednu takovou posilku, která vypadá docela fajn, tak to jdu zkusit - nemám přeci co ztratit! Vcházím dovnitř, zaplatím vstup a mířím rovnou do šatny. Borci se tváří poněkud rozpačitě: „To bude asi tím, že jsem tu nový“, uklidňuji se. Jo, na takové ty kyselé ksichty jsem si už docela zvykl. Po chvíli registruji ve vzduchu nadupanou muziku, která mi rozproudí krev v žilách. Nemohu se dočkat tréninku. Nic mi ho nemůže zkazit. Jsem skvěle namotivován.  Dneska to prostě půjde!

Co to nevidím - u baru sedí nějací týpci s mobilem a divně se do něj culí. V činkárně si skupinka mladých kulturistů z Mauthausenu fotí biceps. Z každé strany se na mě valí takové to pronikavé pípání Facebook Messengeru.  No do prdele, kam jsem se to zase dostal… Mé prvotní nadšení z tréninku poněkud opadá, neboť atmosféra tohoto typu stojí fakt za prd. Vždycky jsem považoval posilovnu za místo, kam se chodím odreagovat a vypnout, zkrátka neřešit okolní svět. Jestliže se v ní ale všichni chovají stejně jako v práci, ve škole, na ulici, ztrácím ten pocit „izolace“ od okolního světa. Jo, já vím, v dnešní době je technologický závislák i holčička předškolního věku, ale proč to tahat už i do toho gymu?!

 Uznávám, někdo je pracovně vytížen „24/7“ a musí být na příjmu, i kdyby nevím co. Ok, to beru, rodina se nějak uživit musí, no ne? Ale může mi někdo vysvětlit, proč někteří borci (a borkyně) lezou na ten prokletej mobil pomalu mezi každou sérií? Proč se za devadesát minut asi čtyřicetkrát vyfotí s drsným výrazem, za který by se ani Chuck Norris stydět nemusel? To už je opravdu tak zoufalá doba a lidé jsou natolik závislí, že nevydrží svému partnerovi odepsat? Jo, vždyť já u těch facebooků taky prosedím kvanta zbytečného času, ale do posilovny to prostě netahám. A proč? Protože to zkrátka kazí ovzduší.

Občas si říkám, jak by vypadala taková moje ideální posilovna – je jasné, že každý to vidí trochu jinak. Tak například v té mojí by byla hrála hlasitá hudba (ale ne žádné „hity“ z Evropy 2). Magnesium by bylo povoleno. Postih za házení činek žádný, neboť bych měl celou činkárnu vyloženou gumou – ale odcamcaď pocamcaď, žádná potřeba zbytečně ničit činky. Jedno pravidlo by ale hrálo prim a bylo by nadřazené všem ostatním – „ZÁKAZ VSTUPU S MOBILNÍM TELEFONEM!“ Asi bych musel svůj gym brzy zavřít, neboť půlka lidí by na tohle nepřistoupila a mé zisky by byly nic moc. Jó, podnikatel ze mě asi nebude, na to jsem moc nekompromisní a vyhraněný. Ale teď ruku na srdce – koho podobný úpadek „fitko kultury“ už někdy naštval?

 Žijeme ve zvláštní době. Virtuální kontakt upřednostňujeme před tím fyzickým. Do obrazovek koukáme pomalu častěji, než do tváří lidí okolo nás. Zbytečně mrháme drahocenným časem, když zevlujem na netu. Proč raději neudělat něco užitečného? Nebo se alespoň nesoustředit na to, co momentálně děláme, malinko víc? Občas si říkám, kam tohle všechno jednou povede. Staneme se otroky nových technologií, naše rasa zdegeneruje, přibudou nové civilizační choroby. Nechci strašit, avšak možná, že už se výše zmíněné procesy dějí, jen my jsme zaslepení je zpozorovat. Ale to jsem trochu odbočil, zpátky k našemu tématu.

Když nad tím tak přemýšlím, mně do toho vlastně nic není. Proč bych měl řešit ostatní? Ať si každý dělá, co chce, pokud mě s tím nějak neotravuje (možná by tedy pro začátek stačilo vypnout si vyzvánění: „Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.“). Jediné na co se snažím poukázat je to, že mobily v posilce zkrátka nemají co dělat už z podstaty věci. Zodpovězte si na následující otázku: „Proč chodím do posilovny?“ Abys cvičil ty dube! Brouzdat vody internetu můžeš doma (nebo kdekoliv jinde) a nemusíš za to platit 100 Kč.  A nezapomínej na jednu věc – když máš oči stále nalepené na obrazovku tvého Iphonu, přicházíš o spoustu krásných věcí (a teď nemyslím ty krásné zadnice a dekolty bikiny fitness holek): pozorování výkonů ostatních, interakce s dalšími návštěvníky, zvuk železa… Lidi, vždyť to je fakt jednoduchý. Na mobilu můžete být celý den, tak ho alespoň jednou zkuste na ty dvě hodiny vypnout. Budete se cítím mnohem lépe a třeba poznáte, o čem ta posilovna vlastně ve skutečnosti je.