Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters v kulturistice, physique, bodyfitness a bikiny fitness 2014

Autor: Pavel Vacek
  Máme za sebou náročný soutěžní víkend s „dvojsoutěží“ v podobě vrcholného podniku jarní sezóny Mistrovství České republiky mužů a žen a také 1. ročníku pohárové soutěže B.F.C. Cup 2014. Momentálně je nějakých 22 hodin a já usedám ke svému kompu, nafutrován E.noxem tak, že mě brní uši, abych vás co nejrychleji zpravil o dění na pódiu, přidal pár postřehů, které možná (možná taky ne) stojí za úvahu a neusnul, jak je  tomu zvykem u aspoň trochu normálních lidí. :-) Tak jdeme na to.   Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters v kulturistice, physique, bodyfitness a bikiny fitness 2014, jak zní celý název této soutěže je, jak už samotný název napovídá, podnikem s obrovským množstvím kategorií a tak mi snad nebudete mít za zlé, když některé z nich vezmu letem světem, abych se u těch zajímavějších (pro mě) mohl zastavit a probrat je trochu důkladněji. E.NOX - FRUM   Bodyfitness do 160 cm   Velmi vyrovnaná kategorie, kde se rozhodovalo především podle vršku těla. V podstatě se dá říct jednoduše, že Veronika Zubačová (č.28) byla ze čtveřice závodnic této kategorie nejsvalnatější a proto vyhrála. Muselo to být kvůli objemům jejího svalstva, neboť Marcela Kučerová (č.31) byla o něco málo připravenější při v stejných tvarech. Nicméně, těch svalíků tam bylo o něco méně a proto ta stříbrná medaile. Markétě Seifertové (č.26) nestačilo nejlepší břicho v kategorii na to, aby ohrozila své soupeřky a tak z toho byla třetí příčka. Medailistkám pak sekundovala debutující Ľubica Hradecká (č.33), která sice ani jednu z nich ohrozit nemohla, ale na první soutěžní sezónu její výkon nebyl vůbec špatný. 4. místo.    

1.

18

Veronika Zubačová

2.

31

Marcela Kučerová

3.

26

Markéta Seifertová

4.

33

Ľubica Hradecká

  Bodyfitness do 164 cm   Pokud byla předešlá kategorie tak trochu selanka, tak naopak tato následující byla řežba jak u chlapů nad 90. Jednotlivých minisoubojů se zde odehrávalo mezi 10 účastnicemi skutečně dost. Na šestém místě skončila elegantní, ale drobnější Dagmar Sadílková (č.35). Jí přeskočila na pátou pozici známá Milena Koudelková (č.37) a obě dohromady porazila svěřenkyně Mr. Universe Martina Kasala Lucie Jakešová (č.40) Ta tvrdě útočila na postavení Petry Mazačové (č. 34) na místě třetím. K tomu, aby Petru porazila jí ani tak nechybělo něco ze svalového rozvoje, ale spíš jakási ženská elegance, ačkoliv bych nechtěl, aby to vyznělo nějak nepěkně. Zkrátka Lucie působí takovým tvrdým dojmem a možná by to chtělo zaměřit se trochu na pódiovou prezentaci. Ale je samozřejmě možné, že je to jen můj subjektivní dojem. Petra Mazačová mohla vrchní částí těla směle konkurovat jejím přemožitelkám, ale širší, a ne tak dobře zpracovaná dolní polovina těla způsobila to, že hlavní a nutno zdůraznit těsný souboj o vítězství se odehrál především mezi Margitou Zámolovou (č. 70) a Petrou Urbánkovou (č. 32). Obě měly perfektní V-tvar trupu, Margita navíc ty záda měla o dost hutnější při pohledu zezadu, obě pevné, s výrazným svalovým tonusem a obě byly parádně připravené. Dokonale, řekl bych. Petra působila o dost kompaktnějším dojmem a na jejím těle nebylo nic, co by působilo rušivým dojmem. Svojí subjektivní roli jistě mohl sehrát i fakt, že se Petra od loňska extrémně zlepšila. Každopádně vyhrát mohly obě. Margita měla ovšem tu smůlu, že, jak se později ukázalo, tento aktuální panel rozhodčích nebyl zrovna nakloněn ženskému svalovému rozvoji, který by byl trochu „nad míru“. Proto zřejmě padla volba na Margitu Zámolovou coby stříbrnou medailistku z Mistrovství ČR.  Zlatá se tak stala Petra Urbánková, jež se posléze stala i celkovou Absolutní vítězkou M ČR 2014. A to zcela zaslouženě.  

1.

32

Petra Urbánková

2.

70

Margita Zámolová

3.

34

Petra Mazačová

4.

40

Lucie Jakešová

5.

37

Milena Koudelková

6.

35

Dagmar Sadílková

-

36

Žaneta Jursová

-

38

Veronika Anna Tomanová

-

39

Kateřina Krásová

-

41

Kristýna Vojtíšková

  Bodyfitness nad 164 cm   Na chvostu finále se usadila Monika Musilová (č.48). Hezká, drobná dívka, kterou bych si ale spíš představoval úspěšně soutěžit v kategorii Bikiny Fitness. U Kateřiny Tužilové (č.49) sice vidím slušný potenciál, ale nevidím progres. A tak ve své standardně solidní formě obsadila pátou příčku. Ria Hrušovská (č.46) na čtvrté pozici sice bodovala solidním vrškem, ale k lepšímu výsledku by potřebovala doladit dolní končetiny. Bronzová Anna Vaculíková (č.44) to bude mít se svou koncepcí vysoké postavy hodně těžké v budoucích letech. Vždy bude působit mohutně. Ale je skvělé, že se umí parádně připravit a v sobotu předvedla nejlepší formu kategorie. Stříbrná Markéta Modrá (č. 43) také předvedla ukázkové vyrýsování, které šlo ovšem už trochu za hranu. Při 2-3 kilech navíc by ze své ostrosti neztratila nic a přitom by nepůsobila tak vysušeně. Zlatou placku si tedy odnesla jedna z mnoha svěřenců státního trenéra Tomáše Bureše, pekelně sympatická Veronika Žižková (č.45), v základním postoji majitelka ultraúzkého pasu dle vosích měřítek.  

1.

45

Veronika Žižková

2.

43

Markéta Modrá

3.

44

Anna Vaculíková

4.

46

Ria Hrušovská

5.

49

Kateřina Tužilová

6.

48

Monika Musilová

-

47

Jitka Šnajdrová

-

50

Denisa Ballová

  Bodyfitness masters nad 35 let   V této kategorii se v podstatě představily dámy z kategorií předešlých, které dosáhly příslušnou věkovou hranici. To, jaká ta hranice je, gentleman neprozradí a koho to zajímá, tak si to najde v pravidlech. Každopádně vítězka této kategorie byla jasná od prvního doteku podpatku s pódiem této kategorie. Tou dámou, která nedala ostatním tu nejmenší šanci, byla Margita Zámolová (č. 54).  

1.

54

Margita Zámolová

2.

56

Veronika Zubačová

3.

55

Petra Mazačová

4.

59

Milena Koudelková

5.

52

Markéta Modrá

6.

58

Dagmar Sadílková

-

53

Eva Horňáková

-

60

Karin Maňkošová

  Physique ženy   To, že kulturistika žen, nově zamaskovaná pod názvem Physique žen, jde víceméně do kopru, je zjevná věc. U nás se snaží tento prapor svalnatých žen momentálně držet na úrovni M ČR Lenka Ferenčuková (č. 109), která jasně v této kategorii dominovala, ale ruku na srdce, vedle takové Margity Zámolové byste si asi snadno zaměnili, kdo je v téhle hře víc hárdcór. Za Lenkou se už pak naštosovaly další účastnice kategorie přesně dle jejich výkonnosti.  

1.

109

Lenka Ferenčuková

2.

112

Blanka Lovasová

3.

108

Romana Renzová

4.

111

Eva Horňáková

5.

110

Pavlína Kadlčáková

  Bikiny   Říkám upřímně, že bikinám prd rozumím a tím pádem se zde nechci pasovat na nějakého na slovo vzatého odborníka na Bikiny. Z tohoto důvodu se nebudu pouštět do hodnocení ani jedné z kategorií. Přesto jsem pár závodů už viděl a měl jsem možnost porovnat zahraniční úroveň závodnic. A i proto mě poněkud překvapilo, že jsem ve finále nenašel například Evu Nutilovou, nebo Veroniku Javorskou. U Veroniky bych to jakž takž pochopil, neboť je na tuto kategorii dost svalnatá a zjevně by byla pro ni vhodnější kategorie Bodyfitness. Na druhou stranu je otázka, zdali mít ve finále děvčata, u nichž není tak úplně jisté, zda vůbec cvičí a o jejichž pevnosti pozadí (v podstatě klíčový bod hodnocení) by se dalo s úspěchem pochybovat, anebo dívku sice svalnatou , ale v klíčových sportovních parametrech vyhovující. Nicméně proč ve finále nefiguruje Eva Nutilová, která dokáže bojovat na mezinárodní scéně a při stejné formě se nedostane mezi naši Top šestku, to nevím. Každopádně, ve finále Ms. Olympia Bikiny Fitness najdete celkem dost relativně osvalených závodnic a předpokládám, že trend by měli udávat ti nejlepší.   Přesto všechno, co jsem zde napsal, nechci nějak dehonestovat medailistky a účastnice finále. Zkrátka rozhodčí dali přednost větší jemnosti a podle toho bylo také rozhodováno. Absolutní vítězka kategorií bikiny Edenike Endtová (č. 165) je veskrze sympatické děvče s nadějnou budoucností před s sebou a co jsem tak viděl na sociálních sítích před soutěží, tak s pořádným kusem práce za sebou.  

Bikiny do 168 cm

 

1.

165

Adenike Endtová

2.

167

Valerie Peršina

3.

159

Lucie Juřičková

4.

161

Veronika Pospěchová

5.

168

Kateřina Štěrbová

6.

164

Andrea Navrátilová

-

162

Magdalena Jírová

-

163

Sandra Šlajchová

-

166

Petra Tchuřová

-

169

Veronika Javorská

-

170

Marcela Sľúková

-

171

Eva Nutilová

-

172

Veronika Zanášková

 

Bikiny nad 168 cm

1.

173

Dana Faktorová

2.

176

Lucie Urbanová

3.

178

Jana Slívová

4.

180

Karolína Machová

5.

177

Eva Havelková

6.

179

Adéla Storzerová

-

174

Jana Waclawková

-

175

Jana Jeřábková

8 (3)   Physique muži   Tak jsme absolvovali první M ČR této kategorie a nejsem z toho o moc moudřejší než předtím. V první řadě je třeba předeslat, že v této kategorii nebyl jediný závodník, co by byl z formy. To je bez jakékoliv ironie skvělá zpráva. Vlastně chtě nechtě musím přiznat, že se mi postavy aktérů této kategorie líbily. Marně ovšem pátrám po důvodu, který by mě donutil, prezentovat se jak na gaybále a zrovna tak marně přemýšlím, podle čeho to pořadí vlastně vylosovali. Břicho, otočka, záda, nějaké to pukrle a konec. Hmm, fajn. Takže kdo měl nejlepší záda? Jednoznačně Nikola Cigolinov (č. 117). Ale ten byl druhý. Kdo měl nejlepší břicho? Řekl bych, že Pavel Szotkowski (č. 113). Takové solidně masivní, hluboké. Ale byl třetí. A kdo měl nejlepší trenky? Jednoznačně Štěpán Ginzel (č. 120) se znakem Montreal Canadiens, byť já osobně v NHL raději Ottawu Senators. Ale ten nebyl ani ve finále. Takže vyhrál Ladislav Nový (č. 124). Který měl tak nějak od všeho trochu.   Cíl této kategorie byl ovšem splněn bezezbytku. Tím je především zlepšení obchodní bilance pořadatelů, nebo případné zmírnění deficitního schodku ze startového. Jo, a pak jde vlastně taky trochu o ty postavy. Ty měly závodníci skutečně velmi pěkné a estetické, o tom není sporu. Také byly zcela jistě přijatelné pro veřejnost a mnozí z účastníků měli navíc i hezké tváře s bílými zuby. Ale oproti následující kategorii Klasické kulturistiky, která mimochodem ze své podstaty váhového omezení dává přehršel možností k demonstraci estetického pojetí kulturistiky, to byla docela nuda.  

1.

124

Ladislav Nový

2.

117

Nikola Cigolinov

3.

113

Pavel Szotkowski

4.

114

Jonáš Fidler

5.

115

Viktor Minář

6.

116

Miroslav Kadlec

-

118

Patrik Fibich

-

119

Jakub Kraus

-

120

Štěpán Ginzel

-

121

Lukáš Beneš

-

122

Jiří Procházka

-

123

Marek Škodák

-

125

Jakub Veselý

-

126

Michael Špaček

 

Klasická kulturistika do 180 cm

Jestli mě něco skutečně letos překvapilo, byla to úroveň „lehkých kulturistik“. Wauu, panečku, to byl nářez. Brutálně vyrovnané, dechberoucí souboje s nejistými výsledky do poslední pikovteřiny. Už jenom probít se do finále byl docela kumšt. To se nakonec podařilo Pavolovi Csorbovi (č. 1) na šestém místě, jenž sbíral body především za svůj dobře osvalený vršek těla s dominantním břichem. Ztrátou mu byl jeho nedostatečný rozvoj dolních končetin. Naopak nohy a paže byly devízou Martina Lešenara (č. 9), zrovna tak jako jeho příkladná forma. Slabinou byla menší šířka v ramenou a lehce prázdný hrudník. Přesto jsem ho viděl minimálně o příčku výše. Takhle skončil pátý. Těsně za stupni vítězů zůstal vyvážený, bez zjevných slabin působící Jan Páleníček (č. 2). K větší spokojenosti by potřeboval více vyrýsovat. Divákům však udělal radost bezvadně zábavným pózováním. Pózování v černošském stylu bylo vždy velkým koníčkem i pro Jardu Cinka (č. 7). Tento bývalý Mistr ČR se po delší odmlce vrátil na prkna se svou klasickou výzbrojí. Dobrá forma, lepší než v minulosti, parádní paže a vynikající zádové postoje. A vzal s sebou i své tradiční nedostatky v podobě slabých nohou, které ho nepustily výš než na třetí místo. Ovšem to, co předvedl Jiří Kováč (č. 6), loni ještě junior, mi vyrazilo dech. Jirka přišel v naprosto brutální, kamenné formě. Co kamenné! Byl jak ze žuly, granitu, mramoru, nebo co já vím, jakej šutr je hodně moc tvrdej. Nejsem žádný paleontolog, že jo.  Jeho povinný čtvrtobrat z boku byl ukázkou anatomických zvláštností živočicha zvaného člověk. A myslím, že vykonávat velkou potřebu je na takhle pruhovaném zadku dost nepohodlnou záležitostí. Přesto nevyhrál. Proč? Inu, chybělo mu pár centimetrů svalové hmoty navíc. 2-3 cm, víc ne. Takhle těsné to bylo. Spadnuvší kámen ze srdce Bohumila Štěpánka (č. 10) tak bylo slyšet minimálně na parkoviště. Samozřejmě i Bohumil přišel ve výborné formě a v některých postojích působil o dost mohutněji než Jiří. To jistě rozhodlo a převážilo misky vah na Bohumilovu stranu.

 

1.

10

Bohumil Štěpánek

2.

6

Jiří Kováč

3.

7

Jaroslav Cink

4.

2

Jan Páleníček

5.

9

Martin Lešenar

6.

1

Pavol Csorba

-

3

Radek Valina

-

4

Pavel Antl

-

8

Jan Křenek

  Klasická kulturistika nad 180 cm   Další početná a hodně vyrovnaná kategorie a další souboj, který zvedal diváky ze sedaček. Tedy obrazně. Ale o tom později. Radek Studený (č. 18) ve finálové šestici nenabídl zmlsanému oku arbitra žádnou extra velkou přednost, ale ani slabinu a v rámci kategorie to stačilo na šesté místo. To Erik Richter (č.22) tu slabinu měl ve slabších, byť dobře vyřezaných nohách a poněkud širším pase. Na druhou stranu to vyvážil vcelku objemným vrškem v dobré formě. Vítek Sahula (č. 14)na čtvrtém místě nemohl praktikovat nějaké extrémní závěrečné postupy, neboť ho tento týden čeká ME juniorů. To se podepsalo zejména na měkkosti svalových partií a retenci vody. Přesto neustále platí za jednoho z nejelegantnějších kulturistů, což dokáže ještě více podtrhnout svým pózováním. Josef Čamra (č. 15)- 3. Místo. Ruce, nohy, paráda. Velké, žilnaté, husté. Problém je, že trup zvláštním způsobem neladí, aniž bych věděl proč. Ale s další hmotou na něm se to časem srovná. No a teď se dostáváme k souboji, který jakoby kopíroval boj o první místo v předchozí kategorii. Na jedné straně borec hustý jak gangsterské ghetto, na straně druhé objemnější chasník s vyváženějšími proporcemi. Tím husťákem na kterém hrálo každé vlákno, byl Petr Peške (č. 19) a tím druhým, v této kategorii definujícím X- tvar těla, byl Boris Orava (č. 21). Nebudu chodit kolem horké kaše, Boris byl na první pohled sice působivější, ale rozhodčí dali oprávněně přednost momentální formě a připravenosti a tu měl lepší Petr Peške. Proto se Petr stal mistrem republiky a Boris jejím Vicemistrem.  

1.

19

Petr Peške

2.

21

Boris Orava

3.

15

Josef Čamra

4.

14

Vít Sahula

5.

22

Erik Richter

6.

18

Radek Studený

-

13

Václav Kolář

-

16

Tomáš Hlava

-

17

Patrik Šerý

-

20

Luděk Jiráček

-

23

Martin Navrátil

-

24

Vlastislav Kříž

  Pokračování zítra... 8 (6)