Mistrovství Čech dorostu a juniorů pod nadvládou Extrifit Clubu

Autor: Pavel Vacek

Haleluja!!! Chtělo by se vykřiknout při pohledu na zaplněné podium Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2016. Zdá se, že krize našeho sportu je již definitivně zažehnána a počty závodníků násobně převyšují ty, které jsme si zvykli vídat v časech dávno minulých. Kulturistika je zpět a s sebou přináší obrovské kvantum skutečně výborných závodníků.

I z tohoto důvodu se vám může zdát nadpis poněkud přestřelený. Přesto si myslím, že zisk 4 zlatých, 2 stříbrných, 2 bronzových a 2 bramboraček, přičemž Absolutními vítězi juniorů jak mezi děvčaty, tak kluky, se stali členové Extrifit Clubu, nás k takové pýše přeci jen trochu opravňují. Zde by bylo na místě férové přiznat, že někteří členové klubu mají své vlastní trenéry, se kterými spolupracují. A to víc nás ale těší, že právě ti nejúspěšnější, jezdí na naše srazy a pravidelně se řídí našimi pokyny a vstřebávají zkušenosti členů elitního Extrifit Teamu. Právě na nich je vidět, že podpora Extrifitu mládeži má smysl a osobně mě velmi těší.

Ale teď už se pojďme podívat, jak si vedli naši zástupci v jednotlivých kategoriích. A začněme od těch nejmladších.

V kategorii dorostenců nad 72 kg se představil Filip Křivka (č. 100) z Exrifit Clubu, který svedl souboj o medaile především s Petrem Votavou (č.101) a Tomášem Šimkem (č.111). Petr Votava disponoval velmi estetickým vrškem těla a příznivou kosterní stavbou. Nedostatkem byl trochu menší objem svalové hmoty a tak v tomto boji o medaile získal tu nejméně blyštivou třetí. Pokud by hrála prim pouze forma a připravenost, Filipovi by vítězství nemohlo utéct. Leč, mírné nedostatky v pózingu a ne zcela estetický dojem postavy v základním postoji společně s menším rozvojem stehen oproti vítězi ho odsunuly na druhé místo. Právě masivitou dolních končetin, byť ne úplně kvalitně zpracovanou, zaujal vítěz kategorie a pozdější Absolutní vítěz dorostenců Tomáš Šimko. Ten byl jednoznačně nejobjemnější v kategorii, s největším podílem hmoty v zadních postojích. Na MČR by se mu tato nedotaženost mohla vymstít. Zde však kraloval.

Od nejmladších pojďme hladce k nejkrásnějším… A to jsou děvčata v Bikinách a naše první velká radost. Bikiny Fitness  juniorek do 164 cm.

 I tady svedla boj o vítězství hned tři děvčata. A kdybych nemluvil zrovna o holkách, napsal bych, že to bylo o prsa. Čínské gymnastky. Každá z oněch třech nabídla rozhodčím něco jiného. Andrea Trávníková (č. 71) disponovala nejtvrdším svalovým povrchem a nejlepším břichem v kategorii. V základním postoji je ale naprosto nevýrazná a dá jí dost práce, než na své kvality upozorní rozhodčí při vzájemném porovnávání. A to už je zpravidla pozdě, neb prvotní dojem je fuč. V tomto ohledu si vede o poznání lépe Silvie Hromádková (č.66), věkem ještě dorostenka, kde získala titul v této věkové kategorii. Navzdory nízkému věku působila vyzrále a v prezentaci na pódiu velmi zkušeně. Je možné, že o ní ještě dost uslyšíme, ale tentokrát ji srážel dolů trochu širší pas oproti jejím soupeřkám, především pak v porovnání s vítězkou. Tou se stala zástupkyně Extrifit Clubu Anželika Kiričenková (č.13). Když jsem o pár řádků výše psal o prvním dojmu, měl jsem jako synonymum použít jméno Anželiky. To je totiž moment soutěže, kde Anží naprosto exceluje. Špičková prezentace, uzoulinký pas, který navíc ještě zužují nejširší a nejvýraznější ramena v kategorii, to vše dává zapomenout na mírné nedostatky oproti soupeřkám. Jakmile totiž Anželika vstoupí na pódium, rázem máte dojem, že je o vítězce rozhodnuto. Teprve později hledáte důvody, proč by to tak vlastně nemělo být. A rozhodčí je nenašli. A to ani v případě volby Absolutní vítězky. První a výrazné zlaté cinknutí pro Extrifit club.

A od těch nejpůvabnějších stvoření přejděme k ehmm..nejkrásnějším chlapcům. Ke kategorii physique do 178 cm.

A když píšu o krásných chlapcích, neplácám do větru. O vítězi kategorie Ondřejovi Krátkém (č.58) se ani jinak mluvit nedá. Co se týká sportovního popisu, vezmu to zkrátka. Od krku k pasu to je dokonalé. Suché, tvrdé, perfektně symetrické a oku lahodící. K dalším superlativům již ale nejsem vybaven potřebnou sexuální orientací. Každopádně až budou chtít mé dcery pořídit živého Kena, vím, kde ho najdu. Ačkoliv jsem se původně zdráhal zařadit do Extrifit Clubu kategorii Physique, v sobotu jsme právě v téhle konkrétní měli hned 4 zástupce. A já jsem tomu rád. Pavel Kurka se sice nedostal do finále, ale loňský Vicemistr Čech Petr Ouvín (č. 95) ano. Letos si zkusil zazávodit s odstínem soutěžní barvy „ředitel vápenky“ a nějak to ovšem nevyšlo. 4. místo. Ale na barvu, resp. její absenci se vymlouvat nedá. Spíš se ukazuje, že by měl buď závodit mezi Physique v mužích, anebo ještě lépe v klasické kulturistice. Tady je větší množství hmoty prostě na obtíž. Třetí skončil Michal Makovský (č. 63). Ten obsadil i čtvrté místo mezi dorostenci v kulturistice do 72 kg. Druhý byl letošní sběrač medailí z BFC Cup, Mistrovství mužů, FFF Cup atd atd… Marek Sviridov (č.30) Na této soutěži byl zatím zřejmě v nejlepší formě, ale na MČR by měl ještě nějaké to kilo shodit. Pak se jistě dočká další medaile i z nejvyšší soutěže.

A teď už se věnujme pouze kulturistice. Začněme tou klasickou…

Pokud všude píšu alespoň o několika soupeřích, kteří mají v určitých pohledech na zlatou medaili, byť tomu třeba závěrečný bodový zisk nenasvědčuje, tady v této kategorii není o čem psát. Ne snad že by tu byli špatní závodníci, to ani omylem a právě naopak! Toto byla skvělá kategorie s obrovským množstvím závodníků, které by prospěla i eliminace, ale holt, vítěz byl daný od prvního zatnutí svalu. Byla to zkrátka One man show category Tomáše Mikuly (č. 102). Samozřejmě z Extrifit Clubu. Tomáš byl naprosto tvrdý, sušší než Sahara, ostřejší jak nástroje Jacka Rozparovače a s profi prezentací. Pokud byste chtěli spočítat všechny zářezy, pruhy a jiné anomálie, doporučuji vám nějakou velmi kvalitní japonskou kalkulačku. Forma byla jak z programových prohlášení KSČ. Minimálně 110% a víc. Tomáš se stal vítězem kategorie a zrovna tak Absolutním vítězem Čech. Setsakramentsky silné druhé zlaté cinknutí pro Extrifit Club. (Abychom jen nechválili, v budoucnu bude muset zvětšit nohy a zlepšit záda)

A teď už jen váhovky… Kulturistika junioři do 70 kg

Takže pokud byla početná kategorie klasické kulturistiky jasnou záležitostí, v této váhovce si zálusk na zlatou dělalo hned pět borců. Jedním z nich a v pořadí nakonec pátý byl Petr Ženíšek (č. 19). Petr má skvěle hluboké svalstvo, především pak dolních končetin, ale už jsem ho viděl v lepší formě a tentokrát působil velmi měkce. Symetrický, dobře vyrýsovaný a relativně bez chyb se jevil čtvrtý v pořadí Ondřej Pospíšil (č. 110) a právě relativnost je pojem, který vystihuje, že měl málo svalů. Takže fajn, dobré, ale příště přibrat. To samé platí i o Tomáši Koprlovi (č.90) z Extrifit Clubu. Tomáš byl skvěle připravený s výrazným V-tvarem těla a velmi elegantním dojmem, ale na jeho výšku působil příliš subtilně. Takže 3. místo. Díky nejlepším, resp. největším nohám s patřičnou hloubkou kvadricepsu na vítězství zle dotíral Dominik Šesták (č.68). Až na stejnou úroveň dotáhne i vršek těla, vyhraje. Takhle to byla nesourodá kombinace nejlepších nohou a zdaleka ne tak dobrého vršku těla a z toho plynoucí stříbrná medaile. Naprosto zaslouženě doslova vydřel a vybojoval Jakub Klučil (č.128) z Extrifit Clubu. V základním postoji v celé té dlouhé řadě to na medaili ani nevypadalo. Natožpak na vítězství! Avšak postupem času při porovnávání jednotlivých borců dokázal Jakub svým bojovným vystupováním, perfektní připraveností a tvrdostí svalových skupin s mnoha příčnými vypruhováními, strhnout misky vah na svoji stranu. Definitivně pak stvrdil svou převahu v zadních pózách, kde jako jediný v kategorii předvedl pruhovaný zadek a detailní separaci zad. Další, v pořadí již třetí zlaté cinknutí pro Extrifit Club…

Kategorie junioři do 77 kg..

Tahle kategorie se musela líbit… Především pak kvůli souboji Jirky Kočvary a Tomáše Koutníka. Ale o nich až později. Třetí místo totiž obsadil Jiří Benda z Extrifit Clubu (č.41). Jirka byl trochu měkčí, trochu zatažený a k ideální formě ještě nutný kus chyběl. Na druhou stranu disponuje líbivými kulatými svaly bez zjevných slabin a úzkým pasem. O jeho třetím místě nemohlo být pochyb, zrovna tak, jako nemohl pomýšlet na místa výše. Tam se totiž prali již zmínění soupeři, kteří byli od ostatních o level jinde. Jirka Kočvara (č. 76), taktéž z Extrifit Clubu působil bojovněji, má lepší pódiový projev, je takový kompaktnější a disponuje o něco větším objemem stehen při srovnatelném vyrýsování. O něco málo zajímavější byl i v zadních postojích. Tomáš Koutník (č. 53) je zase o poznání širší, tvrdší, se separovanějším středem kvadricepsu, lepší v tzv. otevřených pózách a celkově působil kulturističtěji. Jiří bral nakonec stříbro, Tomáš po zásluze zlato a oba byli rozhodně ozdobou šampionátu. A na tom se jistě nezmění nic ani za týden na MČR, protože tohle jsou fakt borci s obřím potenciálem.

Kategorie junioři nad 77 kg…

….a další bramboračka pro rozhodčí. Tuhle kategorii bych vážně rozhodovat nechtěl. Anebo jo, protože mohlo vyhrát klidně 4-5 borců. Každý dočista jiný. Třeba Filip Křivka (č. 100) na pátém místě, stříbrný z dorostu, připravený, možná nejlépe z kategorie, ale mezi juniory subtilní. Nebo Antonín Hodan (č.44). Borec se suverénně s největšími svalovými objemy. Jenže strčit ho dopředu, nebo nedejbože nechat ho vyhrát, to je jako dát facku všem, co drží dietu jinde než v Mc Donaldu. Se separací dolních končetin si moc dobře neporadil ani František Slíž (č.72), ale aspoň vršek těla nabídl solidní kulturistické kvality. Solidní poměr mezi vyrýsováním a objemy, společně s dobrou symetrií měl Vladislav Mengler (č. 89), ale že by na sebe něčím upoutal, to se nedá říct. Přesto z toho bylo po zásluze stříbro. A tím pádem na Radka Kyziváta  (č. 80) z Extrifit Clubu, díky tomu, že měl těch chyb nejméně, tak nějak zbylo první místo a titul Mistra Čech. Ale nemyslím to nijak špatně, navíc když dobře vím, z jaké příšerné prasoformy se Radek dohrabal k titulu. Získal ho především tvrdým, ostrým vrškem těla s dominující šířkou ramen a objemnými, nicméně pořád ještě hladkými stehny se solidní hloubkou. To však do příštího týdne zlepší a na titul M ČR zaútočí s plnou parádou. 

Dole fotogalerie ze všech zmíněných kategorií.