Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2012

Autor: Pavel Vacek

Tento víkend, nebo lépe řečeno v sobotu 28. května proběhlo v Hrádku nad Nisou Mistrovství Čech v kulturistice, fitness a bodyfitness a také v klasické kulturistice juniorů, dorostenců a dětí. Pokud se vám tenhle název zdá krkolomně dlouhý a komplikovaný, nic si z toho nedělejte. Mně taky. A to jsem tam zapomněl doplnit ještě juniorky. Je to daň za asi milion všech možných kategorií, které defilovaly na pódiu hrádeckého kulturáčku. IMG_4039
Sem tam se mě někdo zeptal, jestli jsem přijel dělat reportáž, a pokud ano, jestli bude také tak řízná jako obvykle. Nebude. Reportáž sice právě teď začínáte číst, ale já se v dočasném pohnutí mysli zavázal sám sobě, že kritický náhled na závodníky nechám tentokrát u ledu. Z jednoduchého důvodu.  Jak už název mistrovství napovídá, o mistrovské tituly si to rozdávali ještě teenageři, potažmo mírně odrostlí puberťáci. A rovnou říkám, buďme rádi, že se aspoň nějací najdou. Vážně, dostat mladé v době všemožných lákadel a vymožeností k nějaké soustavné fyzicky náročné aktivitě je dnes skutečně těžký oříšek. V reportáži se tedy zaměřím spíše na momenty, které mě zaujaly jak pozitivně, tak i bohužel negativně.
IMG_3967
Posunutí věkové hranice u juniorů do 23 let

Když jsem se o této novince dozvěděl poprvé, ihned jsem si říkal, že to je skvělý nápad. Zvedne se úroveň a rozšíří se startovní pole právě o ty borce, jenž si po odchodu z juniorské kategorie do seniorské příliš nevěří, nebo ještě nemají natolik kvalitní svalový rozvoj. Právě pro tyto chlapce je posunutí věkové hranice o dva roky bezesporu přínosné a přechod mezi ostřílené harcovníky není tak bolestný. Jenže k mému údivu toho využilo jenom velmi málo kluků, což je obrovská škoda.
IMG_4274
Barva

Už je to asi ohraná písnička, ale musím ji znovu opakovat. Reálný výsledek rozhodnutí o zákazu  populární Dream Tan, je ten, že jsme se vizuálně posunuli jakoby někam před rok 89. Mnozí tuto obskurní myšlenku vyjadřují sympatiemi ke KSČM, jiným se zřejmě zastesklo po špinavých, šmouhatých, upatlaných, ušmudlaných závodnících se stékající šedo-zelenou barvou. A tak jako v dobách, kdy si každý závodník střežil svoji recepturu při výrobě své barvy, kterou si patlal někde doma, tak i dnes se stává jakž takž solidní úprava pokožky ceněnou zbraní vůči svým soupeřům. Na těchto závodech ovšem tohoto trumfu využil málokdo. Vlastně téměř nikdo. A není se čemu divit. Pokud si dospělý jedinec může dovolit solárkové besídky, peeling a několik vrstev tohoto hnědého zázraku, aby to aspoň k něčemu vypadalo, tak teenager bude o nutnosti těchto metrosexuálních procedůr přesvědčovat své rodiče jen velmi těžko. Pochopit samotnou kulturistiku je pro laika velmi těžké, natož o úloze dobře připraveného povrchu těla. Nezbývá tudíž nic jiného, aby si přítomní mladíci místo krabice s aminokyselinami potřebných pro jejich svalstvo, vyšetřili nějakou tu kačku právě na dostatek barvy a jejího několikanásobného nátěru. Protože právě úplně blbě natřené a šmouhaté svastvo, které navíc hraje všemi barvami hnědého spektra, absolutně devalvuje veškerou snahu a píli, kterou dotyčný/á vložil do své přípravy.
IMG_4031
Fitness dětí

Mistrovství Čech ve fitness dětí se nám tak trochu smrsklo na privátní soutěž Sport Studia Petry Kadlecové. Všechna děcka, až na jednu čestnou výjimku, totiž pocházela z tohoto fitcentra. Musím se přiznat k tomu, že jsem měl k této kategorii určité předsudky a výhrady. Je však nutno říct, že tato kategorie byla možná tou nejzábavnější a zcela určitě nejdojemnější. Soutěžní kolo v dvoudílných plavkách bych sice i nadále vynechal, neboť v porovnávání maličkých tělíček, které se mění každé tři měsíce, by nenašel mnoho smyslu ani google, nicméně sestavičky byly pěkné. Vlastně byly u některých děvčátek přímo fantastické. Nejsem sice žádný expert přes aerobik, ze kterého většina v sestavě obsažených prvků vzešla, ale z některých skoků, přemetů, výkrutů, stojek, hvězd a vůbec pohybů o kterých už mohu pouze jenom snít, jsem byl u vytržení nejenom já, ale i moje pětiletá dcerka, pro kterou to byl spolu se zástupem přítomných maminek a babiček bezesporu vrchol sobotního odpoledne.

Diváci

Když už jsem mluvil v předešlém odstavci o divácích, tak by bylo férové říct, že na kulturistiku jich přišlo skutečné minimum. Když totiž skončila kategorie dětí, rodinní příslušníci aktérů této kategorie se prostě zvedli a šli aplaudovat svým ratolestem do nejrůznějších cukráren obaleni pýchou na své potomky. Jenže v ten moment bylo v sále poloprázdno. Vlastně to by bylo ještě dobrý, neboť by bylo z půlky plno, jak praví optimisti. Ale ono bylo plno asi jako na pracovním pohovoru v romském centru.  Ale vinit z nedostatku diváků organizátory rozhodně nelze. Ti vyšli divákům vstříc směšně nízkou cenou vstupného v hodnotě zanedbatelných 50 Kč, avizovaných dopředu. Navíc tady mluvíme o Hrádku Nad Nisou, kde byly v minulosti vždy skvělé návštěvy a s tím související parádní atmosféra. Takže pokud bych mohl něco označit jako vyloženě za zklamání, tak by to byli bez debat „fanoušci“ kulturistiky, kterým zjevně stačí dívat se na své vrstevníky ze svých monitorů a na základě obrázků, mnohdy mizerné kvality, je pak řešit na různých internetových fórech. Takže pokud žehráte na nedostatek popularity kulturistiky, tak by bylo vhodné taky občas zvednout zadek a jet osobně podpořit své kamarády, nebo samotnou kulturistiku.
 
 Závodníci

Nebudu zde psát o finalistech soutěže, jak jste ode mě zvyklí. Upřímně, často by prostě nebylo co psát. Závodili mladí kluci, co teprve sbírají zkušenosti a jejich výsledky jsou často výrazně ovlivňovány finančními možnostmi rodičů, anebo třeba neznalostí svého okolí, které je vede v prvních soutěžních krůčcích.  To všechno se může časem změnit a ti kteří včera prohráli, zítra mohou být šampiony. Záleží pouze na nich samotných. Každopádně se na mistrovství objevili jedinci, kteří stojí za zmínku. Vesměs se jednalo o vítěze kategorií. Začněme tou nejprťavější z nich. Eliška Plicková jakožto vítězka kategorie fitness dětí těsně dovršila věk, kdy si tyhle řádky může sama souvisle přečíst. To jí ovšem nezabránilo porazit děvčata o několik hlav větších. I když absolutně tápu, podle jakého klíče byla tato kategorie rozhodována, tak se domnívám, že vítězka byla vybrána správně. Na její věk byla její sestava dechberoucí. A navíc byla strašně roztomilá.

Fitness dětí- dívky
p.    č.    jméno  
1.    27    Eliška Plicková                    
2.    39    Eliška Pokorná                
3.    91    Daniela Kohoutová      
4.    69    Anna Žambůrková                     
5.    46    Andrea Remešová                     
6.    49    Barbora Kohoutová                   
7.    45    Adéla Kahlerová                      
8.    64    Blanka Bílková     
               Fitness dětí- chlapci
um. st.č. jméno
1.    34    František Náprstek                   
2.    54    Tomáš Poláček   
Dalším v pořadí je absolutní vítěz kategorie dorostenců do 65 kg Jan Hulák. Jeho přítomnost v této kategorii měla na jeho soupeře drtivý dopad, který nedával nikomu ani tu nejmenší šanci na vítězství. Jeho převaha byla tak očividná, až to vzbuzovalo rozpaky v divácích. Z fotek to není ani tak patrné (hlavně proto, že neumím fotit), ale Honzovi se nedalo nic vytknout. Na svůj věk má vynikající, nadprůměrné objemy, výbornou separaci, včetně ostře řezaných hamstringů a harmonicky rozvinutou postavu. Zatím se Honza jeví jako talent, který se tady už dlouho neobjevil. Uvidíme, jestli o něm ještě uslyšíme. 
Dorost do 65 kg
p.    č.    jméno   
1.    8     Jan Hulák              
2.    87    Lukáš Hochwalder                   
3.    14    Lukáš Kobrle        
4.    26    Štefan Šotter      
5.    24    Patrik Šnýdr                 
6.    44    Michael Hartman                
O vítězství mezi dorostenci do 72 kg se poprali Patrik Pazourek a Adam Pufer. Oba dva téměř identicky stavění borci. A nutno říct, že stavění dobře, s potenciálem do budoucna. Tentokrát vyhrál Patrik, protože byl přeci jen o něco lépe osvalen. V této kategorii mě zaujal ještě jeden týpek. Byl jím Jakub Holomíček. Pokud by existovalo něco jako revival kulturistů přelomu 60-70-tých let, Jakub by byl jejich nezpochybnitelným lídrem. A teď to nemyslím nijak zle. Jakub musel být miláčkem všech fanoušků old shool kulturistiky. Pózování, účes, plavky, typ postavy!!!, to všechno bylo tak dokonalé, jako kdyby Jakub propadl časovým pásmem na tuto soutěž přímo z natáčení Pumping Iron. Zíral jsem na to s otevřenou pusou.

Dorost do 72kg
p.    č.    jméno   
1.    4      Patrik Pazourek     
2.    42     Adam Pufer              
3.    36     Martin Rumler   
4.    6      Jakub Holomíček       
5.    2      Saša Asauljak    
Jan Malina v kategorii dorostu nad 72 kg byl jedním z těch, jenž byl na dorostenecký věk nadprůměrně osvalen, avšak příšerná barva pokožky nedala naplno vyniknout této přednosti. Takhle se musel ohlížet na Philipa Stehlíka, který zaujal nejlepší formou v kategorii, ale jeho subtilnost vzhledem k výšce mu zabránila pomýšlet na vítězství.

Dorost nad 72 kg
p.    č.    jméno   
1.    17    Jan Malina                 
2.    30    Philip Stehlík                   
3.    19    Luděk Krčka   
4.    90    David Bačkovský                   
5.    28    Martin Peterka                  
6.    16    Tomáš Kohout                
       76    David Krejča   
       5     Michal Peřina          
      13    Michal Nový           
      15    Ondřej Šiška                
      96    Jakub Šmucr                   
Bodyfitness juniorky
1.    41    Tereza Kalašová            
2.    33    Tereza Dušková        
3.    97    Renata Černá                  
Junioři - klasická kulturistika
p.    č.    jméno   
1.    80    Miroslav Balabán                 
2.    21    Jiří Hromádka                   
3.    59    Michal Dlouhý  
 Podobnou pozici jako Jan Hulák v kategorii dorostenců zastával i Jakub Hašpl mezi juniory do 70 kg. Byť jeho dominance nebyla tak očividná, po jeho příchodu na pódium nemohlo být o vítězi těch nejmenších pochyb. Také i Jakub vyhrál absolutním vítězstvím. Jakub totiž disponuje překrásně stavěnou figurou, přesně takovou, jakou má současná IFBB tak ráda. Uzoulinký pas, hluboké svaly přijatelných objemů a sympatický vzhled. I Jakub Hašpl byl výraznou osobou mistrovství a jednou z jeho ozdob.

Junioři - kulturistika do 70 kg
p.    č.    jméno    klub / stát   
1.    25    Jakub Hašpl     
2.    31    Richard Pomietlo             
3.    11    Ondřej Michálek           
4.    7     Jan Gazur                 
5.    35    Pavel Surý                 
6.    42    Adam Pufer  
       10    Petr Musílek                 
       38    Pavel Gregor                
       44    Michael Hartman  
        22    David Varga   
                
V kategorii juniorů do 77 kg mě zaujali hned tři borci. Vítěz kategorie Ľudovít Michel, skoro vítěz Jan Řišica a poražený Pavel Balog. Trochu nesourodá trojice, že? Tak začneme odzadu. Pavel Balog má takový potenciál k růstu, společně s působivě kulatými svaly, že se to jen tak nevidí. Blbé je, že chodí na závody uprostřed objemovky. Jan Řišica by tuto kategorii pravděpodobně vyhrál, pokud by byl na závodech o rok dříve. Tento rok totiž vstoupilo v platnost nařízení o sankcionování gynekomastie o tři místa zpět. A tu Honza bohužel měl. Nicméně platí, že měl největší svaly s nejlepší hustotou a tvrdostí v kategorii. A pak tu máme skutečného vítěze, Ľudovíta Michela, který měl tvrdou, dobře separovanou postavu, bez zjevných slabin a disproporcí.

Junioři - kulturistika do 77 kg
p.    č.    jméno   
1.    53    Ľudovít Michel               
2.    18    Luboš Kuběnka              
3.    79    Vojtěch Běloušek                  
4.    47    Jan Řišica       
5.    9      Pavel Balog               
       28    Martin Peterka                  
       4      Patrik Pazourek                 
       85    Tomáš Skřivánek       
            
Z kategorie nad 77 kg stojí za zvýšenou pozornost bohužel jen vítěz kategorie Vojtěch Bartoň a to hlavně díky svému vynikajícímu vršku, kterému vévodila skutečně široká záda.

Junioři - kulturistika nad 77 kg
p.    č.    jméno   
1.    52    Vojtěch Bartoň      
2.    29    Daniel Karlíček              
3.    1      Martin Hybášek                
4.    23    Jan Doležálek               
5.    20    Jan Bohuslav           
6.    16    Tomáš Kohout              
       78    Lukáš Vodička