Milan Šádek „Mým cílem je dostat se do profi!“

Autor: Extrifit


Milana Šádka asi nemá cenu nějak představovat, protože ho jistě všichni dobře známe. Po delší pauze se opět vydává na pódia a jeho soupeři to jistě nebudou mít vůbec jednoduché, protože Milan jde do toho na 100 %. 300960_204747802915934_100001421460905_533627_937032_n.jpg
V kolika letech si začal s posilováním?
S posilováním jsem začínal někdy ve 12 letech, kdy jsem chodil do fitka se svým tátou. Ve 13 jsem to ale už vzal vážněji a normálně jsme spolu trénovali. Jsem rád, že jsem měl dobré vedení hned od začátku, protože díky správné technice, kterou mě naučil, nejsem nijak poznamenaný tím brzkým začátkem a nemám žádné zdravotní problémy.

Kde to bylo?
Bylo to ve fitness centru Olympia Zlín. Je to pořádná bouchárna ve Zlíně, známá především díky trojbojařskému oddílu. Samozřejmě díky lifterům jsem měl potřebu používat velké zátěže, menší počty opakování a to mi tak nějak zůstalo. Naštěstí to bylo vždy v rámci správného technického provedení.

Co tě na tom bavilo nejvíc?
Nejvíc mě na tom bavil ten pocit, že to, co skutečně odedřu, se na mně projeví. Že zodpovídám sám za výsledek. V tomto mi vadily kolektivní sporty, přestože mě hodně bavil florbal, snažil jsem se, dařilo se mi, ale výsledek závisel na celém týmu a ne na mně. Takže jsem věděl, že když budu tvrdě, pravidelně a poctivě makat, tak mi svaly vyrostou a já jsem ten, kdo ovlivňuje, kde ty svaly budou vybudovány.
Milan s Vláďou Pajičem
Máš přítelkyni?
Přítelkyni mám, ale momentálně je to mezi námi těžké. Nejen, že jsem ve Zlíně a ona v Brně, ale navíc pracuji 5 dní v týdnu od 7 do 21 h, do toho se připravuji na soutěž… Je to velká zkouška našeho vztahu a přiznávám, že ji extrémně zanedbávám a všechnu energii věnuji přípravě. Nemá to se mnou ta moje Anetka vůbec, ale vůbec lehké.

Vladimír Pajič tě označil za největší talent české kulturistiky, co si o tom myslíš?
Vláďa je můj nejlepší kamarád, je to i můj trenér a respektuji ho. A když to řekl, nerad bych ho zklamal. Dělám vše pro to, aby to tak bylo.

Tvoje internetové stránky kulturistika.net jsou úplně mrtvé, jak je to možné?
Protože už to nejsou moje stránky :)

Letos se chystáš na jarní soutěže, mohl bys nám prozradit, v jaké kategorii budeš závodit?
Kategorii ještě nevím, uvidím, jak se mi to podaří stáhnout.  

Měl jsi soutěžní pauzu, za tu doby jsi normálně trénoval nebo jsi dělal i něco jiného?
V té době jsem samozřejmě pořád trénoval, udělal si kýlu, měl 2měsíční období bez tréninku, které mi ale podle všeho hodně prospělo. Byla to po necelých 10 letech první delší tréninková pauza, delší než jeden týden. Tělo to poznalo… Co jsem během těch 2 měsíců ztratil, jsem docela rychle nabral zpět a dokonce jsem se dostal dál. Jinak jsem studoval a koncem minulého roku jsem se odstěhoval za prací zpět do Zlína.

Kde momentálně trénuješ?
Jelikož pracuji ve Vita Sana Clubu ve Zlíně jako trenér a jsem časově plně vytížený osobníma tréninkama, tak si dělám v diáři rezervaci na své vlastní tréninky. Samozřejmě tedy trénuji ve své práci.

Máš nějakého trenéra?
Mým trenérem je Vláďa Pajič, o kterém jsme se zmínili v jedné z předchozích otázek. Lepšího trenéra bych ani nenašel. Je to člověk, s kterým už delší dobu spolupracuji, naprosto mu věřím a má to výsledky. Vláďa je jeden z nejochotnějších lidí, které znám. Volá mi teď skoro každý večer a řešíme průběh přípravy, téměř každý víkend se scházíme, aby mě zkontroloval. Jsem rád, že ho mám.

Kolikrát týdně trénuješ?
Já vlastně trénuji každý den, z toho jsou některé tréninky dvoufázové.
full.jpg
Jakou máš nejoblíbenější svalovou partii? A proč?
Je těžké na tohle odpovědět, protože se to často mění. Někdy jsou to nohy, jindy ramena, někdy záda… Co ale a nerad trénuji je břicho a ruce.

A které cviky na tu partii vnímáš pro sebe jako nejlepší?
Obecně mi nejvíc sedí těžké základní cviky jako dřepy, legpress, přítahy v předklonu s velkou činkou, tlaky s jednoručkama na hrudník i ramena… Je toho hodně. Mám zkrátka rád činky.

Prozraď nám něco ze své kuchyně, jak se stravuješ?
Jak v objemu, tak v dietě miluji hovězí maso a jasmínovou rýži. To je takový můj základ. Samozřejmě hovězí střídám s kuřecím masem. Na snídani bych se ujedl ovesných vloček :)

Doporučíš nám nějaký recept?
Někde po internetu kolují různé varianty receptu na takovou buchtu z ovesných vloček, vaječných bílků, skořice a instantní kávy. To je pro mě velká pochoutka… Často si dělám i slanou snídani: cca 80 g vloček rozmíchaných v 6 bílcích a jednom žloutku, trocha cibule, soli a to vše zamíchat a nechat chvíli odstát, aby se vločky nasákly. Poté se to dá na pánev a udělá se z toho taková placka :)
302947_2552330133789_1419961600_32950652_137929401_n.jpg
Jaký máš poměr bílkovin, sacharidů a tuků v objemové přípravě a jaký v dietě?
To je velmi různé… V objemu si hlídám, abych neměl zbytečně moc bílkovin. Mám opačný problém než většina, která má problém s nedostatkem bílkovin. Proto v objemové přípravě se snažím držet hodnoty 1,5-2 g, v dietě 2-2,5 g, někdy až 3 g bílkovin. Sacharidy si řeším podle potřeby, v dietě je to však samozřejmě jiné. Dříve jsem používal sacharidové vlny, tuhle přípravu ale řeším spíš intuitivně a radím se hodně se svým trenérem, kolik sacharidů použijeme pro dalších několik dní. A tuky držím po většinu času co nejníž.

Co se týče kardia, zařazuješ ho jak objemovce, tak v dietě, které kardio máš nejraději?
Kardio především nesnáším. V objemové fázi ho nepoužívám vůbec, dalo by se o něm mluvit jedině v létě, když jdu na inline nebo se projet do lesa na kole. Ve fitku ho ale nedělám jinak vůbec. V dietě je však důležité a tam ho zařazuji pravidelně. Nejraději mám chůzi na páse do kopce. Slušnou výhodou v mém fitku Vita Sana je, že máme všechny kardio přístroje vybavené LCD, na kterém si můžu pouštět TV nebo přehrávat filmy z iPhone… Takže mám v telefonu hromadu postahovaných motivačních videí z youtube, které sleduji a zároveň mě motivují nepřestávat.

Máš nějaký sen, který by sis chtěl v kulturistice splnit?
Jistě, že mám… Dlouhodobým cílem je dostat se do profi. Vím, že to může trvat roky a nemusí se to podařit. Ale jdu si za svým snem a budu se pokoušet dosáhnout, dokud se mi to nepodaří.
547755_201707099939637_190629284380752_323258_881936209_n.jpg
Co se týče českých a světových kulturistických vzorů, máš nějaký vzor?
Vždy jsem obdivoval Štefana Havlíka, Tomáše Bureše a čím dál víc se mi líbí Dalibor Hájek. Na Štefanovi obdivuji jeho estetickou stavbu a dokonalou formu. To, co letos předvedl na Arnold Classic bylo neuvěřitelné. Jinak ze světových vzorů? Mám moc rád Phila Heatha, je to velký sympaťák. Vždy jsem vzhlížel ke Kevinu Levronovi… Líbí se mi i Kai Green tím, jak je neobvyklý, jak myslí. A nesmím zapomenout na Flexe Lewise, s kterým jsem měl čest si popovídat na MS 2009.

Děláš i nějaké jiné sporty než kulturistiku?
Jako student Fakulty sportovních studií jsem za poslední 3 roky vyzkoušel snad všechny sporty… Ale sám od sebe si ve volném čase rád zajdu na inline brusle, vyjedu na horském kole, nebo zajdu na tenis. Určitě nejsem pouze ten typ, který umí jen zdvihat činky. Myslím, že jsem docela nadaný na většinu sportů s výjimkou míčových her typu fotbal a basket. To opravdu nemusím :)

Komu bys chtěl poděkovat?
Tak u této otázky padne hodně jmen. V prvé řadě musím poděkovat svým rodičům, že mě všechno vždy tolerovali a podporovali, což se nezměnilo. Určitě obrovské díky patří Vláďovi Pajičovi, kde ani nebudu zmiňovat za co vše, protože je toho asi milion.
Obrovské díky poté patří všem, kteří mi s letošní přípravou pomáhají, ať už finančně nebo nějakým jiným způsobem. Do tohoto soupisu patří: Sportplanet.cz, SizeAndSymmetry Europe, MadMax, Vita Sana Club, Allivictus, prodejce lesní a zahradní techniky pro zlínský kraj Largo.cz, Bai Mai thajské masáže, Antonín Stojan, Barbora Stodůlková, Jiří Prchal, Zdeněk Szamko a další kamarádce, která nechce být jmenována.

Milane, děkuju ti za rozhovor a přeju hodně štěstí na letošních závodech!