Matěj Hasík- rozhovor s nadějným členem Extrifit Clubu

Autor: Pavel Vacek

Jméno Matěj Hasík vám nejspíš nic neříká, ale rozhodně o něm ještě uslyšíte. Troufl bych si říct, že i když Matěj cvičí poměrně krátce, bude patřit k favoritům nejtěžší juniorské kategorie na mistrovských soutěžích. Disponuje širokou kostrou a poměrně mohutným a objemným svalstvem. Když jsem se s Matějem potkal poprvé, rozhodně nevypadal, že by se měl někdy postavit na prkna. Sice měl široké záda, ale nohy a lýtka jako by mu nenamontovali. Nyní už se chlubí kvalitními 93 kg při výšce 183 cm.

Kdy a proč si se rozhodl zkusit kulturistické závody? Co tě k tomu vedlo?
Asi začnu tím, proč jsem to chtěl zkusit. Než jsem začal cvičit tak jsem měl 50kg i s postelí, takže jsem začal posilovat, abych se za sebe nemusel stydět a vypadal alespoň trošku k světu. První krok byl ten, že jsem na intru v MB začal chodit do fitka, co bylo v areálu. Začalo mne to bavit, a tak jsem začal chodit do placeného fit centra. Prvních 2 a půl roku jsem neřešil stravu a prakticky jsem se moc nezajímal o to, co a jak bych měl dělat a dodržovat. Jídelníček, stravu, plánované tréninkové plány řeším necelý rok a půl. Závodit jsem se rozhodl po tom, co jsem na sobě viděl nějaké viditelné změny a stalo se cvičení prakticky mým životem. Důležité je taky zmínit mého kamaráda Tomáše Weisse, který je mým sparingem po většinu času a jako první se odhodlal a vyzkoušel si minulý rok podzimní soutěže, to mne vedlo k tomu, že bych to měl taky zkusit.  

Byli z toho doma nadšení? Co na to říkali tvé okolí?
amozřejmě, že rodina je mi oporou a bez ní bych nebyl tam, kde teď jsem. Okolí reaguje jen kladně, teda na pár závistivců, kteří dokáží jen pomlouvat.  

Ty jsi z Rychnova a chodíš cvičit do severočeské Mekky pro kulturisty, Fitmexxu, postačuje ti zázemí této posilovny?
Do Fitmexxu chodím, protože mi to přijde jako super fitko, kde mám takové to \"domácí\" prostředí, ve kterém se cítím dobře. Hodilo by se pár strojů navíc, ale nestěžuju si a jsem spokojený.

Jaké tréninkový systém momentálně cvičíš?
Cvičím trošku upravený klasický Split. Jelikož moji slabinou jsou hamstringy a lýtka, tak mám svalovou partii nohou rozdělenou do dvou dnů, a to tak, že první trénink nohou se zaměřím na přední stranu a druhý den na zadní. Počty opakování jsem navýšil a zařadil jsem také nějaké ty supersérie a to u každé partie.  

Chodíš nabírat také barvu do solárního studia. Tady by bylo dobré objasnit, proč to děláš?
Do solárka chodím z více důvodů… odpočinout si, prohřát se, chytit barvu na léto, ale teď je asi nejdůležitější, abych byl co nejtmavší na stage na závodech.  

Nemáš v dietě problémy s jídlem? Zařazuješ cheat day, neboli volné dny?
S jídlem problém mám snad jako každý, mám chutě na čokolády, marmeládu, nuttelu a podobný dobrůtky. Jinak si myslím, že sacharidové vlny zatím zvládám obstojně. Cheatday zařazuji, ale pouze podle pokynů lidí, kteří na mě dohlíží. V podstatě to bylo jen párkrát.  

Závody se už blíží, sleduješ své soupeře na sociálních sítích? S jakým výsledkem na závodech budeš spokojený?
Své soupeře občas sleduji a myslím, že to bude slušně obsazený kádr. Můj cíl je, abych byl spokojený sám se sebou a forma vyšla tak, jak si já představuji. Samozřejmě, že chci být v první 6 a postoupit dál…  

Už máš vybranou závodní barvu? Jakou zvolíš na svůj debut?
Barvu mám vybranou a aplikuji jí následovně. Jako základ dám Pro Tan a pak to dotřu Jan Tanou.  

Těšíš se? Jak vnímáš psychicky přípravu a jak se cítíš? Měl jsi někdy stavy, kdy jsi chtěl přípravu zahodit?
Těším se, ale zároveň jsem trošku ve stresu, který je mojí největší slabinou. Ano, takové stavy jsem měl, ale ty musí rychle odeznít, protože není čas ztrácet čas!  

Chceš někomu poděkovat, někomu, kdo tě v přípravě podporuje?
Chtěl bych poděkovat rodině a všem, kteří mě podporují, jako je Lukáš Hnátko, Tomáš Weiss, Kuba Dvořák, Extrifit Clubu, Pavlovi Vackovi a mnoho dalších…  

Matěji, děkuju za rozhovor a těším se, až se objevíš na prknech, doufejme, že na předních pozicích.