Masáž ve sportu

Autor: Dušan Synek

Vážení čtenáři Extrifit blogu, po nějaké době mě opět napadlo téma článku, který by pro vás mohl být přínosem. Jistou ideou pro tento článek byla má profese, ve které působím již nějakou dobu. Bavím se zde konkrétně o profesi masér ve sportovním, či zdravotnickém zaměření. Chtěl bych vám tedy touto cestou poskytnout pár informací, které se možná nedozvíte z obyčejných webových stránek akciových společností, nebo soukromníků, kteří si plácnou pár drobných informací na svůj web proto, aby nebyla jeho stránka jen o ceně a nabídce.

Pokud byste chtěli podstoupit nějakou masáž, za kterou zaplatíte jistý finanční obnos, bylo by dobré vědět, k čemu taková masáž vůbec slouží. Všem z vás, nebo alespoň valná většina z vás ví, že masáže slouží k celkové regeneraci organismu. V tom máte zajisté pravdu, nicméně je zde spousta dalších aspektů, které masáž doprovází, jsou s ní spjaty, nebo na které se musí brát naprostý zřetel v důsledku jejich účinku, nebo takzvané kontraindikace (vyloučení výkonu).

Zde vám tedy uvedu informace, které by pro vás mohli být prospěšné, pokud byste nad touto procedurou uvažovali. A protože existuje vícero druhů masáží, jako například (reflexní, sportovní, klasická, Indická a jiné), v tomto článku se budu konkrétně zmiňovat k masáži klasické, která je naprostým základem každého maséra.

Na začátku je důležité zmínit, že se účinky masáže dělí do určitých skupin, nebo dle ovlivňování jednotlivých systematických struktur (dýchací systém, nervový systém, kardiovaskulární systém a podobně...).

1) Fyzikální účinky - Zlepšení výživy tkání (takzvaná trofika) : Při kontaktu dlaní maséra a povrchu kůže klienta, vzniká mechanické ovlivňování kožní tkáně, tkáň zrudne, jelikož se do masírovaných oblastí dostane více krve, protože je daná oblast masírována, a vzniká již zmiňovaná trofika.

- Zvýšení sekrece potních žláz: Celkovým ovlivňováním pokožky se nám také zvýší teplota těla, na které tělo reaguje jistým termoregulačním prvkem, který má za úkol udržovat stálou tělesnou teplotu a tím tělo potem ochlazuje. Tudíž pocení při masáži je naprosto v pořádku.

- Odstranění nežádoucích látek: Vzhledem k působení na krevní řečiště a jiné systémové soustavy, jak za chvíli zjistíte, jsou vytlačovány z těla ven nežádoucí látky, v podobě (potu, moči a stolice).

- Podpora žilního návratu: Při masírování končetin, se postupuje vždy dostředivě, což znamená směrem k srdci. Dlouhým a složitým procesem, který v těle vznikne, se krev dostane zpět k srdci, kde se okysličí a dostane potřebné látky. V jiných případech se tok krve v těle urychlí a nastává stejný proces.

- Zvýšení elasticity: Tento účinek poskytuje masáž z důvodu protahování kůže, podkoží, fascie a samotných svalových vláken.

Dále jsem se již na začátku článku zmiňoval, že masáž také ovlivňuje jednotlivé orgánové soustavy. Zde vám vypíši, co všechno můžete od masáže očekávat vzhledem k vašim systémovým funkcím.

2) Vliv masáže na jednotlivé orgánové soustavy

a) Kardiovaskulární (cévní) systém: Působením masáže dojde ke zvýšení srdeční činnosti, jelikož bude srdce nuceno pumpovat rychleji krev, aby byl zajištěn rychlejší krevní tok a tím došlo k dostatečnému prokrvování jednotlivých oblastí. Dále budete moci očekávat již zmíněné prokrvení, jelikož srdce bude akcelerované. Další aspekt je zlepšení okysličení krve v organismu, díky prohloubenému a zrychlenému dýchání. A se všemi těmito působeními se samozřejmě zvýší také tepová frekvence.

b) Nervový systém: Zde vzniká takzvaný reflexní oblouk, který má přesnou definici, nicméně ve zjednodušení této definice se jedná o dráždění nervových zakončení, které máte na pokožce a které do vašeho mozku donesou specifické informace.

c) Zažívací systém: Zlepšení zprůchodnění peristaltiky střev. Peristaltika střev je směr, ve kterém vede vzestupný, příčný a sestupný tračník, který tvoří střevo. Dalším účinkem je urychlené trávení potravy, jelikož se akceleruje zažívací systém, který produkuje více šťáv a ty štěpí potravu.

d) Vylučovací systém: Zde je snad jediná informace a tou je zvýšená produkce moči a stolice, jelikož masáží podél peristaltiky posouvá strávenou potravu směrem do konečníku. A při masáži také vznikají odpadní látky, které jsou vylučovány močí.

e) Dýchací systém: Při masáži si člověk dokáže perfektně uvědomovat svoji dechovou aktivitu. Dochází zde také k prohloubenému dýchaní a bronchodilataci (rozšíření průdušek).

f) Dermatologický systém: Všechny prozatímní informace také vytváří reakce, které vyživují naší pokožku a hydratují ji. Dále se zvyšuje elasticita kůže a její látková výměna s organismem.

g) Pohybový systém: Od masáže můžeme také očekávat zlepšení pohybových vlastností, jelikož jsou svaly prokrvovány a protahovány. S tím také souvisí prevence zkrácení svalových vláken. Dalším aspektem je také zvětšení kloubního rozsahu.

Obecně od masáže můžeme očekávat snížení svalového napětí, což je pro nás velmi důležitý aspekt, jelikož jsou svaly zvyklé spíše na pravý opak.

Myslím si, že pokud byste se rozhodli svému tělu dopřát regeneraci, měli byste vědět, co od masáže můžete očekávat, pokud si vyberete zrovna tuto regenerační terapii. Faktor, který si musíte uvědomit je ten, že vám nepomůže pouze jedna masáž v měsíci. Ideální terapií pro regeneraci je absolvovat masáž alespoň 1-2x v týdnu, aby měla tato procedura nějaký smysl. Pokud byste šli na masáž nahodile, tak budete moci očekávat pocit navození relaxace, což je také pozitivní efekt, nicméně vy od toho určitě očekáváte víc. Dopřejte tělu potřebnou regeneraci a uvidíte, jak vám tělo v pozitivních zpětných vazbách bude oplácet vaši starost.

Pokud by vás tento článek zaujal, tak napište do komentářů nějaký ,,feedback,, a opět bych napsal něco, co by pro vás mohlo být přínosem z repertoáru mých znalostí.