Lýtka- svalová partie co nerada roste.

Autor: Pavel Vacek

Žádná svalová skupina lidského těla není tak závislá na genetických vlastnostech, rase či stavbě těla jako lýtka. Říká se, že lýtka jsou jako pěkná tvář, kterou buď máte, nebo nemáte. Myslím si, že o tom by vám mohl dlouze vyprávět Vojta Koritenský. Tedy o těch lýtkách, ne tváři. Takže pokud máte to štěstí, že jste se narodili s dobrou genetickou potencí, bude pro vás budování lýtek maličkostí. Pro ty ostatní mám nepříjemnou zprávu. Lýtka jsou hrozný prevíti. 

Dobrá zpráva naopak je, že nic není ztraceno a lýtka se skutečně dají vybudovat. Při troše skromnosti bych mohl prohlásit, že o tom zase vím svoje já. Každopádně se připravte na nejbolestivější a nejitenzivnější trénink ze všech svalových skupin, protože jestli něco splňuje legendární požadavek na svaté kulturistické přikázání „No pain, no gain“, tak je to nadevší pochybnost právě trénink lýtek.  Bolest a pálení, kterou budete muset vydržet, bude ve srovnání s tréninkem jiných svalových skupin mnohem větší.   Bohužel, i tak lýtka někdy reagují na růst pomalu. Jejich tvrdohlavost je v tom, že příroda je připravila na to, aby se jen tak lehce neunavily, protože je neustále používáme při chůzi, běhu, tanci, dokonce i ve stoje. Lýtka jsou tedy soustavně namáhány, což způsobuje jejich odolnost standardnímu zatížení a tím pádem komplikuje jejich růst.

Takže jak ty mrchy donutit k růstu? Zde se můžeme rozdělit na dva tábory. To jsme si už ostatně vyzkoušeli v nedávných prezidentských volbách. Jeden tábor upřednostňuje trénink s ultra vysokými hmotnostmi. Často na úkor rozsahu pohybu vidíme zastánce této myšlenky, kterak dokáží obalit stroj na výpony hmotností, připomínající váhu menšího panelového domu. Domnívám se však, že tréninky většiny lidí jsou v tomto směru neúčinné, právě proto, že používají příliš velké hmotnosti, omezují rozsah pohybu a také počet opakování. Vlastně jsem kolikrát viděl, že ač s úctyhodnou vahou, tak na tom stroji tak nějak neklidně stáli, pohupsávali, pohybovali se a jevili známky života. Ale procvičovali lýtka? To by bylo vskutku odvážné tvrzení.

Zato druhý směr, to je jiná káva. Super intenzivní trénink, kde musíte jít skutečně na maximum a kde musíte lýtka nemilosrdně rozpálit a tím je přimět, aby reagovala. Trénink, po kterém si vaše lýtka vychutnají táborák jako jako mistr Jan Hus léta páně 1415. A v tom je ten háček. Lýtka nejlépe reagují, pokud se procvičují v celém rozsahu pohybu od úplného natažení až po úplné smrštění, to znamená, že byste se měli pokusit stisknout paty tak nízko, jak je jen možné a zvedat špičky tak vysoko, aby nastalo úplné smrštění svalstva lýtek.  Když procvičujete lýtka, měli byste myslet na co nejrozsáhlejší pohyb a ne starat se o to, jakou hmotnost používáte.



Pamatujte si, že příroda připravila lýtka na to, aby se unavily pouze za těžších podmínek. Jednoduše lýtka jsou svaly, které potřebují vysoký počet opakování. Abyste přinutili lýtka reagovat na trénink, měli byste se zaměřit na to, abyste v každé sérii docílili šíleného pálení. Pokud to nedokážete, lýtka nikdy nevypracuje. Mnoho cvičenců při procvičování lýtek mění polohu špiček nohou, aby tím procvičili různé části lýtek. Pokud chceme, aby cvik působil na vnitřní hlavu, musíme vytáčet špičky ven, pokud jde o vnější část lýtka, třeba špičky dávat k sobě. Ale tohle jsou už jen takové detaily.

Vrátím se tedy k tomu pálení. A jak docílíte pálení? Navíc šíleného, nepopsatelného? Rozhodně to bude pomocí trojsérií, nebo shazovaných sérií. Můžete si sestavit trojsérii výponů ve stoje, vsedě plus strečink 4 krát. Nebo jinou. Třeba tlačte špičkama legpress, ihned potom výpony v předklonu (oslí nebo na přístroji) plus strečink 4 krát. To vše bez přestávky během jedné trojsérie. Ale nepodvádějte s vahou! Nedávejte si zbytečně málo v předtuše závěrečné bolesti. Ne! Naložte si tak, abyste pocítili pálení už při prvním cviku a pak už jenom přikládali pod kotlem. Nebojte se, zvládnete to. Přeci jen je mezi tím, než přeskočíte na jednotlivá stanoviště pár sekund na zmátoření.


Možná ještě smrtelnější zážitek prožijí vaše lýtka při sériích ubíraných. Výhodou je, že můžete začít na skutečně obrovských zátěžích, které budete s přibývajícím počtem opakování snižovat. Dále je také výhodným faktorem skutečnost, že při ubíraných sériích je oproti trojsériím odpočinek zkrácen na totální minimum. Přehození kolíku vaším sparingem bude rychlejší, než řeknete au. No a v neposlední řadě se můžete soustředit pouze na tuto činnost a nehlídat, kdo vám zrovna leze na stroj. Jistou nevýhodou naopak může být fakt, že ubíraná série neprocvičí lýtka z více úhlů, protože je velmi pravděpodobné, že po 3 ubíraných sériích, provedených skutečně naplno, na další cviky nebudete mít ani pomyšlení. Lýtkům se věnujte alespoň 2x týdně.  

Samotné cviky na lýtka:

  • Výpony ve stoje na přístroji - 3 série po 30 až 50 opakování
  • Výpony vsedě na přístroji - 3 série po 30 až 50 opakování
  • Tlak špičkami na legpressu - 4 série po 30 opakování
  • Výpony v předklonu na přístroji nebo oslí - 3 série po 30 až 50 opakování
  • Strečink: výpony ve stoje na podložce s jednou nohou - 3 série po 15 opakování

Takže, milí masochisti, užijte si krásný zážitek s vašimi lýtky a ať to roste!