Lukáš Váhala - Líbí se mi stará škola

Autor: Pavel Vacek

Již pátým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce lze najít u nás na webu, ale v krátkosti jde o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Lukáš Váhala.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Ahoj, jmenuji se Lukáš Váhala a je mi 22let. Cvičím od 15 let, přičemž první závody jsem absolvoval v 18 letech. Vyučil jsem se jako kuchař, ale ačkoliv mě tohle povolání baví, už na střední škole jsem věděl, že jako zaměstnání to není nic pro mě, protože to nešlo moc dobře skloubit s kulturistikou. Proto jsem se rozhodl dodělat si maturitu, následně jsem chvíli i s přítelkyní pracoval v zahraničí (zase v gastronomii), opět se mi potvrdilo, že to není nic pro mě, tak jsme se rozhodli vrátit zpět. V současné době pracuji jako policista.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

Asi jako většinu lidí mě ke cvičení přivedlo to, že jsem chtěl vypadat dobře. Proto jsme se s pár kamarády domluvili, že na konci 9.třídy začneme chodit do posilovny. Svým způsobem mě ke cvičení přivedl starší bratr, který už do posilovny chodil a viděl jsem na něm výsledky.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl? Máš nějaký vzor?

Chtěl bych soutěžit na úrovni mistrovství Evropy, Světa. Mým vysněným cílem je pokračovat v kulturistice ve zdraví, dokud to jen půjde a bude mě to bavit. Vyloženě vzor asi nemám, ale líbí se mi stará škola kulturistiky jako byl Frank Zane, nebo Arnold. V současné době postava jakou má Sadik Hadzovic. Ale typy kulturistů jako byl Jay Cutler, Dorian Yates apod. obdivuji a taky se mi to líbí.

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Odměna mi byla předána, za to, že jsem celou přípravu používal doplňky Extrifit, a povedlo se mi umístit se 2.místě na MČR a díky tomu využít této skvělé akce pro juniorské závodníky.

Proč sis vybral právě tyto produkty?

Produkty od Extrifitu používám už řadu let, a celou dobu jsem s nimi spokojený. Chci kupovat jen kvalitu, věřím že Extrifit kvalitou je. A také chci podporovat české firmy.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Určitě ano, doplňky jsem si volil především do objemové přípravy na další soutěže.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Myslím si, že mezi mé silné stránky patří stehna a ruce. Naopak slabinou jsou záda, které už se mi trochu zlepšit podařilo, ale pořád jim musím věnovat hodně, asi mým největším problémem je technika, na které musím zapracovat.

S kým na své přípravě spolupracuješ nejvíc?

Už od mých prvních závodů mi s přípravou pomáhá můj kamarád Jan Pítr, kterému bych prostřednictvím tohoto rozhovoru chtěl moc poděkovat.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Asi poslední dva týdny. Obě dvě superkomenzace jsem musel absolvovat při policejním výcviku, který probíhal v Praze.

Co plánuješ v nejbližším období?

Momentálně musím přibrat nějaké svaly, jelikož jsem měl letos poslední rok v juniorech, tak ještě nevím, jestli půjdu do mužů hned, nebo počkám až na další rok. Chtěl bych se teď soustředit na práci a dálkově si udělat vysokou školu.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty? Jak tě vnímají třeba ve třídě?

Asi jen vydržet, nenechat se odradit neúspěchem. V přípravě na první závody se tomu smáli a nechápali to, ale když po prvních závodech viděli výsledky, tak už to nebrali na lehkou váhu a podporovali mě.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Multivitamin V52

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Nejvíc mě baví nohy, pokaždé se člověk musí překonávat, je to takový boj se sebou samým. Cvičím je těžce, většinou maximálně 10 opakování, ale pod 4 opakování nejdu. Většinou kolem pěti cviků a cvičím je samostatně, jen nohy.

Nejlepší partie jdou občas snadno. Ale máš partii, kterou sis musel vyloženě vydřít a pomohlo ti k tomu něco speciálního?

Na prsou musím ještě hodně zapracovat, ale zlepšil jsem je od minulých závodů. Hodně mi pomohlo cvičit je těžce s velkými kontrakcemi.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Týden po soutěžích jsem si dal týden volna, teď cvičím 3x týdně, za měsíc budu mít dovolenou, tak si dám zase týden volna a potom najedu na 2+1

Zkoušíš maximálky? Pokud ano, jaké jsou a pokud ne, tak jaký máš názor na silová cvičení?

Maximálky nezkouším, na mrtvý tak jsem dal 2x 200 kg, na jiné cviky jsem nikdy nezkoušel. V přípravě na závody v kulturistice mi to přijde zbytečné.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

První rok v mužích určitě na Mistrovství Moravy a Slezska a snad i MČR. Později uvidíme.

Znáš Extrifit Team? Je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?

Znám, nejvíce sleduji Milana Obořila. 

Je nějaká osobnost, se kterou bys šel rád třeba na večeři? Kdokoliv, nemusí to být jen někdo z kulturistiky nebo fitness.

Asi ne, nepatřím mezi ty lidi, kteří touží setkat se s nějakým jejich idolem nebo sbírají podpisy apod.

Chceš na závěr něco dodat?

Chtěl bych moc poděkovat Extrifitu, že jako jediná firma má takovou akci, kterou motivuje a pomáhá mladým závodníkům. Určitě bych podobnou akci uvítal i v přípravě na mužské kategorie.