Lucia Černíková- Od Extrifit Girl po start na Arnold Classic

Autor: Pavel Vacek

Luciu Černíkovou jste mohli častokrát vidět na našich promo akcích jako jednu z našich Extrifit Girls. Mezitím však Lucia nakopla svou sportovní dráhu, stala se členkou Extrifit Clubu v jehož barvách na jaře získala bronz na Mistrovství Čech žen. Nyní má před sebou nelehký úkol a to, zaujmout rozhodčí na prestižních soutěžích Arnold Classic Spain a Evl’s Prague. První krok už se podařil. Lucia prošla eliminací a za týden se ukáže na pódiu ve Španělsku.

Ahoj Lucko, můžeš se našim čtenářům představit?

Ahoj, jmenuji se Lucia Černíková, pocházím za Slovenska, konkrétně z Bánské Bystrice. Momentálně ale bydlím už tři roky v Praze, kde pracuji a trénuji. Teď to bude první rok, co závodím.

Co tě přivedlo do Prahy?

Praha je krásné město a hlavně v porovnání s Banskou Bystricou taky velké město. A já vždy chtěla bydlet ve velkém městě, tak jsem tady.

Co tě vůbec přivedlo ke cvičení?

Můj bývalý přítel. On byl strašně zažraný do cvičení a když jsem s ním chtěla být, nezbylo nic jiného, než chodit s ním do fitka. Tam mě to docela chytlo, ale ta pravá motivace byla, když mi řekl, že ze mě nikdy žádná Bikiny fitness závodnice nebude. To mě neskutečně nakoplo a začala jsem se připravovat na soutěže kondičkářů.

A měl pro tohle tvrzení nějaký důvod?

Myslel si, že nezvládnu dietu. Je pravda, že mi chutná, ale taky si dokážu odepřít a dotáhnout to do konce. I když vím, že tam jsou ještě rezervy samozřejmě.

Takže jaké máš za sebou závody a výsledky?

Jak jsem řekla, začala jsem teprve před rokem na závodech tzv. kondičkářů. Hned na první soutěži jsem vyhrála, což mě neskutečně nakoplo a potěšilo. Na druhé už to bylo horší, ale pořád to bylo finále na pátém místě. Pak jsem šla hned letos na jaře, kde jsem na Mistrovství Čech získala třetí místo a o týden později na M ČR jsem byla čtvrtá.

Takže se dá říct, že výkonnost stoupá. Kde ses zlepšila nejvíce podle tebe?

Snažím se pracovat na nohách a nabrat na nich víc svalů a zlepšit definici. Není to pořád ono, ale myslím si, že tady jsem se zlepšila asi nejvíce, protože předtím jsem ty nohy neměla dobré vůbec.

Co tě baví nejvíc cvičit?

Celkově vršek těla, ale nejvíc asi ramena. Miluju supersérie a těžké váhy. Snažím se zvedat co nejvíce.

Co je pro tebe těžká váha? Můžeš sem hodit nějaký výkony?

Na legpressu cvičím se 140 kg, na boční ramena cvičím s osmi až desetikilovými jednoručkami supersérie rozpažek a předpažování…

A dřepy a benchpress a tyhle klasické silové disciplíny?

Benchpress vůbec necvičím, s tím mi pomohl doktor. (smích)

Jj, tak to mi nedošlo. Tak dřepy?

Cvičím spíš Hacken dřepy, protože tady mám zase pro změnu nějaké potíže s kyčlemi. Ale dřepy jedu taky, jenom ne s nějakou váhou na maximální výkon, ale spíš technicky správně a s vyšším počtem opakování.

Takže technicky pěkně dřepuješ kolik?

Technicky dobře s hloubkou dřepuju se 60 kg.

Na co se chystáš teď?

Momentálně mám angínu, takže pouze doufám, že se mi forma příliš nepokazí, protože je přede mnou nominace na Arnold Classic ve Španělsku (pozn. rozhovor uskutečněn před nominací, kterou Lucia úspěšně prošla) a potom Evl’s.

Co tě vede k tomu, zúčastnit se takto velkých soutěží, vlastně možná největších v Evropě, když jsi ještě nevyhrála ani Čechy a ten pořádný výsledek aspoň na domácí scéně se ještě nekonal?

Já si nemyslím, že nedopadnu nějak hodně zle. Vede mě k tomu to, že ty první soutěže jsem ještě hodně zanedbávala stravu, byly tam obrovské rezervy, o kterých vím. Takže když odstraním všechny tyto chyby, věřím, že bych mohla uspět i na těch velkých soutěžích.

Proč si myslíš, že bys mohla uspět v porovnání s mnoha dobře nachystanými děvčaty?

Trochu sázím na dobrou stavbu těla. Bůh mi nadělil široká ramena, úzký pas a kulatý zadek, na který holky dřepují roky. Daří se mi taky docela slušně na sebe lepit svalovou hmotu. Pevnou vůli mám taky, takže proč ne…

My děláme rozhovor na powerlifterském Extrifit Cupu, kde máme stánek s ochutnávkou nových produktů a nejsem si úplně jistý tvou pevnou vůlí ve styku s našimi novými másly…

Cheat day. A taky jsem nemocná. Takže můžu. (smích)

Mimochodem, jak ti chutnají?

Bohajeho, strašně mi to chutná, moc. Ty křupínky v Proteinut jsou skvělé.

Tak ještě chvilku budeš muset vydržet. Po Arnoldu máš EVL’s. Na kterou soutěž se těšíš víc?

Asi na Arnolda. Bude to má první soutěž. Evl’s už pro mě bude asi dost kritické, protože ještě úplně přesně neumím soutěžit po týdnu po sobě.

Takže to nemá nic společného s atmosférou a tak?

Néé, to vůbec ne. Mám jen trochu strach o formu.

Ty jsi poměrně dost aktivní na sociálních sítích, nabíráš rychle fanoušky, co ti to přináší?

Začínají se mi ozývat agentury na fotomodeling, ale ještě víc nějaká fitnesscentra, se kterými se domlouvám na spolupráci, nebo jednotlivých trénincích. Taky si hodně píšu s ostatními závodnicemi, dáváme si nějaké tipy atd.. Ale není to nic zásadního, co by mi mělo jako měnit život, nebo tak něco.. Ale myslím, že mnohem víc než ty moje příspěvky, mě zviditelnila spolupráce s Extrifitem. Vlastně to celé začalo v momentě, kdy jsem se stala vaší Extrifit Girls.

To mě samozřejmě těší. Je oboustranná tahle radost?

Samozřejmě. Extrifit bych nevyměnila za nic. Skvělý Team, skvělí lidé kolem značky, dostala jsem se na místa a akce, kam bych se dostala maximálně jako divák, ale to není ono. Vloni jsem byla na Evl’s v zákulisí, trávila čas s Teamem, což jsou všechno špičkoví sportovci a hlavně skvělí kluci. Byla jsem tam po boku Sabiny a to jsou všechno perfektní zážitky. Takže já na tyhle akce chodím s radostí, neberu to jako brigádu, nebo práci, ale baví mě to. Strašně mě mrzí, že jsem nebyla s Extrifitem na Fibo, ale nedá se nic dělat, byla příprava na závody. Navíc to je všechno taky o tom, že se spoléhám na vaše produkty, že tomu mohu věřit a doporučovat.

Bez čeho se z naší nabídky neobejdeš?

Teď to jsou spalovače, Thermogel, Synefrin, ale jinak užívám celoročně, bez ohledu na to, jestli jsem v rýsovačce, nebo offseason, hlavně BCAA a hovězí aminokyseliny. Ty mám pořád.

Dobře Lucio, těším se na tebe na EVL’s a po něm si budeme vyprávět, jaké to je zase ze strany pódia. Děkuji za rozhovor.