Lokální hubnutí

Autor: Dušan Synek

,,Dámy, provádějte každý den 30 dřepů, po dobu měsíce a budete mít zadeček, o kterém se vám ani nesnilo. Shodíte přebytečný tuk a zadeček se vám krásně vytvaruje.'' Takovéto click-baity řádí po internetu asi jako pohlavní nemoci v šejkském harému. I když si myslím, že i v dnešní době se najdou nějaká individua, která by tomuto nadpisu věřila. Je možné tohoto efektu nějakým způsobem dosáhnout? Nebo je lokální hubnutí pouze jeden z mnoha mýtu fitness, který se táhne do této doby již od začátků kulturistiky? Možná mnoho otazníků, ale pojďme si vysvětlit, zdali je tento jev proveditelný.

Pro začátek bych vám rád uvedl příklad, na kterém hned pochopíte, co mám na mysli. Představte si zimní krajinu za vaším barákem, která už tak nějak ustupuje vzhledem k oteplování. Zrovna před třemi dny jste postavili krásného sněhuláka, radost se podívat.  Jenže už se začíná oteplovat. Jakým způsobem bude tát sněhulák? Nejdříve mu roztaje vrchní koule, potom střední a nakonec ta spodní? Nebo bude celý sněhulák tát rovnoměrně, ale tam kde je nejvíce hmoty (sněhu), bude tání probíhat delší dobu?
Asi se všichni shodneme na druhé možné variantě, a to sice na té, že sněhulák taje rovnoměrně. Stejně tak je tomu i s lidským tělem.

Je pro mě ketogenní dieta vhodná a pomůže mému výkonu nebo zdraví?

Inspirací pro tento článek byl zajímavý způsob cvičení jednoho mladého kluka, kterého jsem viděl dělat nesčetně opakování obrácených zkracovaček a zvedů nohou na zemi. Až jsem si říkal, zdali je možné tolik opakování udělat na jeden zátah bez přestávek. Nicméně po několikaminutovém pozorování mi moje huba nedala a musel jsem se ho otázat, proč vlastně dělá tolik opakování. Jeho odpověď byla taková, že chce v dané oblasti, tedy ve spodku břišní oblasti, spálit co nejvíce tuku, aby byly vidět ty krásné cihličky, který chce mít na břiše asi každý, kdo čůrá vestoje. Vzhledem k somatotypu, který chlapec vyhrál, to bude mít trošičku těžší, jelikož se jedná o endomorfní typ, tudíž má větší problémy s odstraňováním tuku. Je ale tento jev opravdu možný?

Nastudoval jsem si tedy o tomto ,,lokálním hubnutí" několik informací a zjistil jsem, že v mé velmi tlusté knize, která je vydána autorem Arnoldem Schwarzeneggerem, je lokální hubnutí popisované jako velmi kvalitní odbourávání tuků v dané oblasti. Hlava mi nedala a říkal jsem si, že když v toto tvrzení věřil Arnold, asi na tom bude něco pravdy. Nicméně z hlediska zamyšlení je lokální hubnutí naprostý nesmysl a dá se považovat za jeden z mnoha mýtů kulturistiky a proč tomu tak je? To si vysvětlíme hnedle.

    Výše jsem psal, že tuková tkáň se z lidského těla odbourává pomalu a ze všech úložišť naráz, nikoli pouze v dané oblasti. Každý asi ví, že pro hubnutí, tedy odbourávání tuků, je nutné zařadit krom kvalitního jídelníčku, také aerobní aktivitu, která bude trvat delší dobu. Většinou se aerobní aktivita provádí v rozmezí 20-60 minut při individuální tepové frekvenci. Ještě před procesem přeměny energie z tukových zásob si tělo sebere energii pro aktivitu z glykogenu a glukózy a až poté si sáhne na tukové zásoby. Ideální tepová frekvence by měla být pro hubnutí 55 - 80%, do čehož spadá alespoň svižnější chůze. Takže si to zrekapitulujme: Budete provádět rychlejší chůzi po dobu minimálně 20 minut a až poté si tělo začne sahat na energie z tuků, tedy začne spalovat. A teď si představte, že budete jen ležet a provádět zvedy nohou, nebo zkracovačky. Kolik energie vydáte, abyste zvedly nohy? Snad se shodneme na tom, že to moc velké číslo nebude. Možná vás bude břicho pekelně pálit z těch mraky opakování, které uděláte, nicméně z toho o tuk lehčí nebudete. Co bych k tomu ještě dodal je, že přílišné procvičování dané partie, tedy přetrénování, může mít za následek zastavení růstu svalové hmoty. Takže vy v domnění, že těmi kvanty opakování budete mít pekáč buchet, si vlastně ještě přitěžujete.

Doufám, že mi v tomto článku dáte za pravdu s tím, že lokální hubnutí je opravdu jen jeden z mnoha kulturistických/fitness mýtů, které přetrvávají. Následně jsem vám vysvětlil, proč tomu tak je. Tudíž bych rád odvětil: ,, milé dámy, pokud budete provádět 30 dřepů každý den po dobu měsíce, ten krásný zadeček mít opravdu nebudete."

Kristýna Seidlová - Elite Pro kartu už nevyužiju