L-karnitin

Autor: Pavel Vacek

Chci zhubnout, co mám dělat? Někdo vám možná poradí, ať jdete běhat, jezdit na kole, plavat nebo ať přidáte v posilovacím tréninku, co se počtu opakování týče. Naopak vyznavači kvalitních suplementů vám možná doporučí některý ze spalovačů, kterých existuje poměrně velká řada. Dnes bude řeč o jednom z nich, a to o karnitinu.
405962_194301420669047_173378329428023_327983_1440684739_n.jpg
L-karnitin v pestré stravě!
Předem je třeba říct, že karnitin je sloučenina tělu vlastní, která se vyskytuje spíše s předponou „L“ jako L-karnitin. Nejvíce L-karnitinu najdeme v červeném mase, zaradovat se mohou hlavně milovníci jehněčího a skopového masa. Naopak vyznavači kuřecího masa nebo dokonce vegetariáni takové štěstí nemají, denně totiž ve své stravě přijmou L-karnitinu mnohem méně. Správně namíchanou pestrou stravou můžete denně přijmout 100 až 300 mg této sloučeniny.
 
L-karnitin z vlastních zdrojů!
Jak už jsem zmínil, lidské tělo si jej dokáže vyrobit také z vlastních zdrojů a těmi jsou aminokyseliny lysin a methionin. Tělo se totiž nespoléhá jen na externí zdroje, hlavně u vegetariánů, ale vyrábí L-karnitin „vlastní“ syntézou, ke které je zapotřebí hlavně přísun vitaminu C, a dále pak vitaminů B6, B3 a železa.
Na co vlastně potřebujeme L-karnitin?
A k čemu je vlastně takový L-karnitin v těle dobrý? Tato sloučenina přenáší mastné kyseliny z cytosolu do mitochondrií. Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem mohou totiž membránami mitochondrií procházet jen s pomocí L-karnitinu, samy by prostě neprošly. Cytosol není nic jiného než tekutá složka v každé buňce, ve které se mastné kyseliny nacházejí. Zmiňované mastné kyseliny se pomocí L-karnitinu dostanou do mitochondrie, a tam jsou oxidovány. Proces je to sice na první pohled složitý, ale jeho výsledkem je uvolnění potřebné energie.
 
Z biologického hlediska L-karnitin ke svému životu potřebuje každý z nás, přijmeme jej z potravy a umíme si ho i vyrobit, ale k čemu je nám jeho nadbytek? Proč ho máme doplňovat formou suplementů? Odpověď je jednoduchá, protože podpoří spalování tuků a navíc dokáže zlepšit náš výkon. L-karnitin seženeme ve formě různých suplementů a doplňků, namíchaný s dalšími účinnými látkami a podobně.
 
A co se dozvíme z etiket výrobků obsahujících L-karnitin?
 
Že:
-          přeměňuje tuky na energii
-          zvyšuje syntézu bílkovin
-          zlepšuje aktivitu mužských pohlavních buněk
-          podporuje činnost srdce
-          pomáhá odbourávat kyselinu mléčnou ze svalů
-          šetří naše zásoby glykogenu
-          působí jako mozkový stimulátor
-          oddaluje pocit únavy
-          podporuje redukční dietu (období rýsování)
 
Zmiňované účinky znějí až zázračně, jako by L-karnitin byl opravdovou špičkou mezi spalovači se spoustou skvělých účinků.
 
A co na to říkají vědci?
Odborných studií na toto téma existuje velmi malé množství, a navíc se často přiklánění k protichůdným stanoviskům. Příjem L-karnitinu ze suplementů nebo doplňků je podle nich buď na nic, nebo naopak, pomáhá zrychlovat oxidaci, zlepšuje výkon, snižuje produkci volných radikálů, snižuje riziko vzniku svalových křečí a chrání svaly během tréninku. Názory vědců se hodně rozcházejí. Proto nám nezbývá nic jiného než si jednoduše jeho účinky ověřit na vlastní kůži. Jak už jsme mnohokrát zmínili, každý z nás je jiný a jeho tělo reaguje na různé podněty, suplementy a doplňky jinak. Hlavní zásadou by pak mělo být vše si na vlastní kůži vyzkoušet.
 
Pro koho je vlastně L-karnitin určen?
L-karnitin je vyhledáván nejen sportovci, ale i ostatními osobami toužícími po shazování nadbytečných kilogramů. Denní doporučená dávka činí přibližně 500-1000 mg. Vyšší dávky nejsou potřeba, zvláště pokud konzumujete ve velké míře maso. Schopnost těla vytvářet L-karnitin se dá dokonce změřit, a to krevní zkouškou. Osoby s nízkou hladinou L-karnitinu to na sobě však stejně poznají i bez zkoušky v podobě různých zdravotních obtíží. Pokud trpíte nedostatkem je jeho podávání jistě smysluplné.
 
Pokud naopak nedostatkem netrpíte, suplementace je spíše záležitostí zkoušky, co to se mnou udělá, když si ho vezmu. Jestli máte chuť ho vyzkoušet, nemusíte mít strach z případných negativních účinků, je to přece látka tělu vlastní. A je jen na vás, jestli zvolíte tekutou formu nebo kapsle. Nesmíte ale zapomenout na to, že je L-karnitin třeba vzít tak 0,5 – 2 hodiny před fyzickou aktivitou, abyste docílili optimálního využití.
  CARNI+SYNE VR JPG.jpg