Kysané zelí. Potravina, nebo zázrak?

Autor: Dušan Synek

Jak jistě víte, několikrát jsem o tom také psal, nejsem jeden z těch autorů, který by psal o tom, jak nabrat hromadu svalů, jak zvětšit tenhle, nebo onen sval, jak to neskutečně vydrátovat do plavek na léto, nebo podobný věci. Když už na takovýhle článek z mé strany dojde, je to vážně ojedinělé. Osobně si ani nemyslím, že mi náleží právo psát o tom, jak nabírat svaly, jelikož jimi nedisponuji do takových rozměrů, že by si na mě malé děti ukazovali se slovama " to je ale obluda" a maminky jejich zraky odváděly raději jinam.

Každopádně se s vámi rád podělím, po nějakém tom pátku, o pár zajímavých informací, které jsem za ten čas načerpal. Tento článek bude věnovaný jedné potravině, která si myslím, že nemá u populace, ať už běžné, nebo fitness, veliké libosti, což je samozřejmě chyba, protože si dovoluji ji nazývat SUPER potravinou, jak píšou dnešní články a reklamy, aby na produkt poukázaly a lidi si ho tím pádem začali kupovat ještě v hojnějším množství a s lepším pocitem.

Potravina, které je věnovaný tento článek je kysané zelí. Pokud jste to nezabalili a čtete dál, tak mi dovolte, abych vám tuto SUPER potravinu trošku představil.

Kysané zelí je probiotická a zároveň prebiotická potravina. V rychlosti  
- probiotika: mikroorganismy, které osidlují naše střeva
- prebiotika: potrava pro probiotika (ty malé mikroorganismy)

 Mít vybalancované prospěšné bakterie v našem střevě je nesmírně důležité hned z několika důvodů:

- vysílají chemické signály do mozku, díky kterým může mozek produkovat serotonin (hormon klidu a pohody), do jisté míry ovlivňují naší náladu
- mohou posilovat inzulínovou senzitivitu a tím udržet člověka v lepší "fomě" rozumějte esteticky
- podporují imunitní systém


U posledního bodu bych se chtěl zastavit, protože ten je velmi důležitý. Jasně... všechny tři jsou důležité a mají své opodstatnění, ale když máme slabý imunitní systém, naše tělo je náchylnější na onemocnění a v případě, že onemocnění podlehneme, jsme nuceni (většinou) používat medikamenty, které potlačí onemocnění, ale v našem těle vyvolají jiný problém. A tímto vytváříme neustálý koloběh problémů. Jak jen se jmenovala ta pohádka, na kterou jsem se díval jako malý... Nekonečný příběh, už vím.

Na světě znám jen velmi málo potravin, které by byly prebiotické a probiotické zároveň, což je kombinace k nezaplacení. Pokud nebudeme mít dobře osídlenou mikroflóru, tak jakákoli "dieta", medikament, větší nápor stresu a podobně, vystavují náš trávící trakt většímu riziku napadení nežádoucích mikroorganismů, které se nám poté dostanou do krevního oběhu a způsobí v těle paseku, se kterou se musíme vypořádat. Jedna jediná věc, nebo spíš potravina, která může velmi posílit náš intestinální trakt a tou je právě kysané zelí.

Trávící trakt každého člověka je specifický a má své složení mikroorganismů jiné, a že jich je opravdu hodně. Ano, to neustálé dokola omývané spojení slov... každý jsme jiný, platí i tady. Kysané zelí obsahuje druhy 4 bakterií, jejichž názvů vás ušetřím, stejně by to bylo irelevantní. Tyto 4 kmeny bakterií mají tu schopnost, že fungují jako vlna Tsunami a podporují rozvoj jiných prospěšných bakteriálních kmenů v našem zažívacím traktu.

Nyní nějaká pravidla k tomu, jak zvolit vhodné kysané zelí, pokud tomuto článku dáte šanci a vyzkoušíte jej.

1) Kysané zelí vždy kupujte pouze z chlazených prostor. Pokud se kysané zelí vystavuje po delší dobu mimo chladný prostor, snižuje se tak kvalita a prospěšné bakterie v této potravině degradují.

2) Skladujte kysané zelí v chladničce, jakmile si jej přivezete domů. Jestli bude kysané zelí stát na regálu v obchodě, nebo u vás doma, je to jedno, prostě se znehodnotí. Protein rozmíchaný ve vodě taky nenecháte stát na slunci, nebo na stole, když víte, že jej hned nevypijete, ale raději jej uklidíte do ledničky, aby déle vydržel, stejně tak, jako zbytek potravin.

3) Nesnažte se zelí tepelně upravovat, znehodnotíte tak jeho kvalitu.

4) Zelí VŽDY kupujte v sáčcích, nikoli v konzervách. Nejlepší kysané zelí, jaké můžeme na trhu koupit, je, dle mého názoru, Křimické. To je velmi osvědčené.

5) Pokud bude na obalu zelí napsáno pasterováno, nebrat, je to zbytečné.

Pokud by vyvstala otázka typu: ,, kolik toho mám sníst? " odpověď by byla něco ve stylu: ,, kolik chcete. " Pravda je taková, že kysané zelí není zrovna oblíbená potravina, jelikož ta chuť může mnoha lidem vadí. Pokud se podíváte na nutriční složení tak zjistíte, že to neobsahuje snad nic. Já jsem ale zastáncem, že všechno má být s mírou, a proto malá mistička 4-5x týdně bohatě postačí. Dejte tomu ze začátku čas, protože to zelí je fakt hodně slušnej kartáč na střeva, takže ze začátku možná budete cítit trochu nafouknuté břicho, které může být doprovázené plynatostí, ale to je normální stav, než si tělo na konzumaci této potraviny zvykne, tak se ničeho nelekejte.