Kulturistika - královna všeho sportu

Autor: Pavel Vacek
Dnešní článek bude stručný a jasný, ale hlavně vám řekne něco, co není bohužel nikde slyšet. A je velká škoda, že se o tom vůbec nemluví. Bude řeč o královně všech sportů. Říkáte si, že nevíte, o čem mluvím. Nezoufejte. Všechno se dozvíte v mém novém článku.   155520_177564472257488_6184700_n
Jackson versus Madona
 
Když se řekne král popu, naskočí vám nedávno zesnulý Michael Jackson, když se zeptám na královnu popu, objeví se každému v mysli Madona. Řeknu král cviků, řeknete dřep, ale co se vám vybaví, když řeknu král všech sportů?  Zkuste se zamyslet. A přitom je to tak jednoduché, když se člověk pořádně zamyslí.  Nebojte se. Ihned vysvětlím.
 
A pojďme se na to podívat trochu jinak!
 
Matematika je královna všech přírodních věd, protože všechny přírodní vědy využívají matematiku k tomu, aby mohly tyto vědy aplikovat v praxi.  Filosofie je královna všech společenských a humanitních věd, protože z filosofie všechny tyto vědy vychází a osamostatnily se postupem času právě z oné filosofie. Proč o tom mluvím? Protože dneska společně budeme hledat královnu sportu. Zvládneme to?
 
Má sport nějakou královnu všech sportů? Ano má a nebudu vás dlouho napínat.  Je jím kulturistika a v užším smyslu posilování vůbec. Jste překvapeni? Všechno detailně vysvětlím. Akorát lidé nevědomě potlačují touhu po krásném těle, aby nevypadali hloupě, protože se nechtějí shodit, že nejsou se sebou spokojení. Mylně se totiž domnívají, že jim stačí pouze inteligence k tomu, aby byli šťastný.
Už asi milionkrát se opět vracím ke starověkému Řecku, které bylo vždy západní civilizací bráno za kolébku vzdělanosti a dokonalosti, a právě zde nacházíme harmonii těla a ducha. Prostě v jakékoliv době, kde byla společnost v rozkvětu, tak lidské tělo mělo dominantní postavení a lidé o své tělo pečovali, i když samozřejmě neměli znalosti ohledně cvičení, kterými disponujeme v současné době právě díky kulturistice samotné. IMG_6509 (2)
Fitness versus kulturistika
 
Co je to fitness? A jaký je rozdíl mezi fitness a bodybuildingem? Co je to vlastně kulturistika? Řeknete si, že kulturistika je pojem používaný v češtině a bodybuilding zase v angličtině. Jinak je to totéž. Dobrá, to bychom měli, ale není to tak jednoduché.
A fitness je disciplína, která zahrnuje veškeré tělesné aktivity, jak s činkami a stroji, tak se snad nekonečným množstvím různých přídavných aparátů a zařízení, ve kterých se fantazii rozhodně meze nekladou, i když někdy vypadají dost podivuhodně, ale koneckonců proč ne.
 
Proč o tom vlastně mluvím? V tom nejzákladnějším pojetí se termíny kulturistika a fitness mohou spojit, protože je zcela přesně nelze oddělit. A bylo by špatně něco oddělovat, protože součástí kulturistiky je samotné posilování.
 
Kulturistika přece nejsou jenom borci typu Hájek, Lonc nebo Března, co vypadají jako King Kong v lidské podobě, ale zahrnuje veškeré znalosti týkající se cvičení s činkama a na strojích, a jestli někdo při trénování používá bosu nebo TRX závěsné systémy, dělá fitness a už nedělá kulturistiku? To je přece nesmysl. Kulturistika všechny fitness disciplíny spojuje a je na jejich vrcholu. Kulturistika stojí nejvýše a je na samé hranici tělesné dokonalosti, která celé lidstvo již od samého začátku spojuje. IMG_9045 - kopie
A to o čem píšu je jen začátek. Přijdou generace po mně a za sto let to bude uznávaná a respektovaná disciplína, která bude mít svoji fakultu na univerzitách a budou se ročně publikovat desetitisíce odborných a populárně naučných elektronických knížek věnovaných tomuto oboru. Myslíte, že je to bláznivé? Možná. Ale já tomu věřím. My jsme u samého začátku, tak si to všichni vychutnejme.
 
Když jsem se teď díval na Českou miss a viděl jsem ty nadmíru vychrtlé účastnice, řekl jsem si, že tudy cesta asi nevede, a jsem Joe Weiderovi vděčný za kategorii bikiny nebo women´s physique, které zařadil na soutěžní pódia a jsou zdravou alternativou přeštíhlených až patologicky vychrtlých modelek.  Nejdříve nás media všeho druhu masírujou hyperštíhlejma holkama a potom zase ukazují s udivením, co je to mentální anorexie, a jak mnoho holek tímto onemocněním trpí. No proč asi? Co si má člověk o tom myslet, nechám na vaší fantazii. Já si hlavně myslím, že každý člověk má mít svůj názor a nepodléhat davu, a vždy si svůj názor veřejně obhajovat, a hlavně se za něj nestydět a být na něj hrdý, protože každý z nás jsme naprostý originál a máme mozek k tomu, abychom přemýšleli a ne něco papouškovali jako papoušek Kakadu.
 
Tento článek nechci věnovat nikomu jinému než otci kulturistiky Joe Weiderovi. Kulturistice zemřel její otec a záleží pouze na nás samotných, jak budeme kulturistiky prezentovat světu. Uvědomme si, že kulturistika s námi bude až do konce světa a my můžeme být její součástí.
Záleží pouze na nás. 402146_303870373003810_221933094530872_833254_480888773_n.jpg
Fotbal to nebude!
 
Představte si situaci. Nějakého svého oblíbeného nebo i neoblíbeného herce nebo zpěváka vidíte v televizi a on povídá něco v tom smyslu, že už musí se sebou něco dělat a říká: „Začnu určitě cvičit. Nebojte se. Od příštího týdne začínám!“.
Co má na mysli? Fotbal nebo hokej nebo tenis či golf? Ne, ne ne a zase ne. Myslí, že zajde do fitka a něco se sebou udělá v tom smyslu, že si zaběhá na běhacím páse a vezme nějakou činku do ruky a začne dodržovat nějaký elementární jídelníček. Prostě tak to je.
Analogie či obdoba veškerého cvičení nebo zmínění o tom, že začnu sportovat, právě začíná u fitness, u posilování. Prostě tak to je. Je to synonymum veškerého sportování. Nemyslíte?
 
Kulturistika je královna všech sportů!!!
 
Toto myslím naprosto vážně a za svým tvrzením si budu stát, dokud budu dýchat. Ale proč? Nejdříve si musím trochu postěžovat. Kulturistika jako sport je strašně veřejností podceňována a nemá postavení, které si zaslouží, které jí zaslouženě patří. Příkladem jsou například sportovní zprávy, které tomuto našemu oboru příliš velkou pozornost bohužel nevěnují, a kulturistika je na okraji sportovního zájmu. To prostě musíme změnit.
Nemá postavení, které by si bezpodmínečně plným právem zasloužila, protože pomáhá všem sportům k získání všech možných sportovních úspěchů díky všem možným cvikům na tvarování celého těla. A jsem rád, že zde mám možnost říci, že to není jenom zvedání železa, ale kvalitního a erudovaného fitness trenéra, aby člověk pohledal, není totiž jednoduché zvládat detailně celou metodiku několika set možných variant cviků všeho druhu spojených jak s lidskou anatomií, tak se základními znalostmi patologií pohybového aparátu, který moderní fitness trenér bezpodmínečně musí ovládat.
Kulturistika je nový životní styl
 
Není sport, který by nevyužíval znalostí z posilování a který by neměl být kulturistice vděčný za znalosti, kterými kulturistika disponuje. Nemyslíte? A opak je pravdou. Fotbal a hokej lidi milují a na kulturistiku se dívají skrz prsty a to je hodně smutné. Ale je to bohužel tak.
A co s tím lze dělat? Hlavně si to musíme uvědomit a snažit se o to, aby se to změnilo. Kulturistika přece není jenom o jedné soutěži za celý rok, ale je to záležitost na celý život. Kulturistikou se musí žít, s kulturistikou musíte srůst. Kulturistika je nový životní styl.
 
Kulturistika je alfa a omega veškerého sportování
 
Jak už jsme si řekli, kulturistika slouží všem sportům k získávání znalostí ohledně možnosti, jak využívat svůj fyzický potenciál jakýmkoliv možným způsobem, jaký si dovedeme představit.
Potřebujete mít silné nohy jak hokejista, potřebujte mít silnější levé háky u boxu? Na jakou sportovní disciplínu se asi obrátíte? No jistě na kulturistiku, která disponuje znalostí všech možných variant cviků, které byly vytvořeny a vyzkoušeny, že skutečně fungují a mají svůj opodstatněný smysl. pic05
Kulturistika je posilování
 
Jistě mnozí z vás namítnou. Co to zase ten Pavel Korčok mele? Nedávno mi psal kamarád, že se mu líbil můj článek, ale už ani neví, co se tam psalo. Což mě docela pobavilo. Nevím, čím to bylo, ale asi můj článek moc rychle prolít, ale to jistě není můj záměr, mým cílem je, aby si skutečně každý z vás něco vzal a jsem vděčný za každého, kterému se moje články líbí a pravidelně je čte.
 
Ale zpátky k otázce. Korčok nemele, Korčok ví, co píše. Je to tak. Bohužel. Právě mnozí z vás mi namítnou, že si pletu kulturistiku s posilováním, že je to vlastně pravda, ale týká se pouze posilování, nikoli kulturistiky.
Ale omyl. Říkají to lidi jenom proto, aby degradovali kulturistiku samotnou, protože si nechtějí přiznat, že posilování je součást kulturistiky samotné. A já říkám součástí kulturistiky je posilování a je to jako bychom říkali, že medicína nepatří do přírodních věd, o kterých jsme mluvili na začátku našeho článku. Jsme na začátku našeho velkého snažení. Kulturistika je už bohužel bez otce a musí sama prokázat, že má nezastupitelné místo v 21. století.
Já z celého svého srdce věřím, že to dokáže!
 
Video pro vás
 
Dlouho jsem si pohrával s myšlenkou, že sem vložím dokument ČT s názvem Nový kult těla, ve kterém vystupují dvě fitness centra, která jsou se mnou bytostně spjata. Je jím Fitness BBC Praha, kde jsem působil jako trenér a Sport Studio Sandow, kde momentálně působím jako osobní fitness trenér, a kam vás všechny srdečně zvu, až budete mít cestu do Mariánských Lázní. Jste mnou srdečně zváni.
Ve videu se můžete těšit na plejádu velkých osobností české kulturistiky. Na jediného Čecha, který měl osobní vztah s bratry Joe a Benem Weiderovými a také samotným Arnoldem, PhDr. Luďka Noska, na legendárního mistra Evropy Petra Stacha nebo na fitness konzultanta a dietologa Mgr. Víťu Chaloupku.