Který proteinový výrobek je nejlepší?

Autor: Pavel Vacek

Nejlepší inspirací pro sepsání článku jsou otázky tzv. "běžného člověka". Mnoho lidí se mě ptá, který protein je nejlepší. Co si mám koupit, když začínám a chci si koupit nějakou tu pixlu. Odpověď je ovšem plně závislá na vašich cílech a směřování vašeho tréninku, ale přesto je tu pár zásad, jenž mě vedli k sepsání několika rad týkajících se výběru vhodného suplementu. Veřejnost ne plně rozlišuje mezi gainerem  a třeba Hydrem77. Nedávno jsem byl přezouvat gumy a majitel servisu, shodou okolností můj známý, mě počastoval otázkou, zda mu mohu rozlousknout jeho problém s výběrem doplňku. Jako laik nebyl logicky schopen rozlišit nějaké parametry výrobku. Prostě mu někdo řekl, že aby redukoval svoji neprodejnou Michelinku kolem pasu, mohl by místo snídaně pít koktejl. Bez jakéhokoliv jiného doporučení. Není tedy divu, že po zadání klíčových slov Dietní koktejl do googlu, posléze ztrácel čas vybíráním nějakého nesmyslně předraženého diet shaku s parametry obyčejného 30% gaineru se spoustou vlákniny. Chci vám tedy dát několik málo doporučení, které by vám mohly pomoci, lépe se zorientovat v rozmanité nabídce suplementů.


Nabírání svalové hmoty
Mezi mladými cvičenci je obrovské množství tzv. hardgainerů, čili borců, kteří obtížně nabírají nejen svalovou hmotu, ale v podstatě jakoukoliv hmotnost. Tito mladí kluci by měli sáhnout spíše po přípravcích, které budou v jedné dávce obsahovat zhruba 30-40 gramů bílkoviny a aspoň 70 gramů sacharidů. Tyto produkty s vyšším obsahem sacharidů se všeobecně doporučují právě pro výše zmíněné metabolické typy. Samozřejmě zde úměrně narůstá riziko, že s výrazně zvýšeným příjmem cukrů, můžete nabírat nejen svalovou hmotu, ale i nechtěný tuk. Ovšem toto řešení, je pro tyto typy dost možná jediné, které jim pomůže se svalovou hmotou trochu pohnout. 

Po tréninku
Bezprostředně po tréninku jsou svalové buňky maximálně přístupné k účinkům doplňků výživy. Pokud jste po finanční stránce poněkud limitování a musíte si vybrat čas pro jednu jedinou denní dávku suplementů, je to právě v tuto chvíli. Namíchejte si koktejl, který bude obsahovat zhruba 40 gramů bílkoviny pro stavbu svalové hmoty a aspoň 80 gramů sacharidů pro doplnění glykogenových zásob, vyčerpaných během tréninku a pro urychlení regenerace. Z naší nabídky vám mohu nabídnout jednoznačně Hero. To je produkt, který je přesně sestaven pro potréninkové potřeby.


Dieta
Pokud je vaším cílem redukce tukové tkáně, popřípadě zachování maximálního množství svalů při současném držení dietního režimu, na gainery zapomeňte. Nápoj s vysokým obsahem proteinu je vynikající k doplnění bílkovin při sníženém objemu potravin. A naopak, pokud nechcete hubnout, ale snažíte se vybudovat svalovou hmotu, přičemž velmi lpíte na zachování přiměřeného procenta podkožního tuku, je taktéž vysokoprocentní proteinový koktejl určen právě vám. Zároveň je takřka nepostradatelný jako poslední jídlo dne. Pokud máte k dispozici specializovaný produkt jako je Long 80, nebo Micelar Casein, využijte jej. Dodá vám bílkoviny po celou dobu vašeho spánku, takže svalová buňka „nehladoví“. V opačném případě se probouzíte v katabolickém procesu, což určitě nechcete. 

Samostatnou dietní kapitolou jsou tzv. spalovače tuku. Zde by mělo být férové zdůraznit, že ony spalovače nemají schopnost spálit ani ultrahořlavý benzín, pokud neškrtnete sirkou. Pokud je tato metafora pro vás příliš květnatá, chtěl jsem tím říct, že bez pohybové aktivity jsou tyto spalovače k ničemu. Většina těch nejefektivnějších funguje na principu termoregulace, což je zkráceně řečeno efekt, při němž se tělo více zahřeje, aby se pak zvýšeným pocením zase chladilo. Tento proces je energeticky náročný a tato energie je čerpána z tukových zásob. K osvědčenému Synefrinu nyní chodí skutečně nadšené recenze na Thermogel, což je můj osobní favorit na nejefektivnější doplněk do diety. 


Individuální mix
Není člověk ten, který by se zavděčil všem. Tak praví staré české přísloví. Toto byl skutečně jen základní výčet suplementace. Pokračovat bychom mohli ještě tisícem řádků textu, ale pro začátečníky si myslím, že toto je dostačující. Sbíráním zkušeností a znalostí ze světa kulturistiky a fitness se tyto znalosti rozšiřují a takovýto článek vám již nebude potřeba. Pokud však máte nějakou speciální potřebu, kterou není schopen výrobce uspokojit (o čemž pochybuji), kupte si několik druhů výrobků a udělejte si z nich speciální mix. Hlavní efekt bude spočívat v tom, že vy budete šťastní, že jste dodali vašemu tělu maximum potřebného, což se odrazí ve stavu vaší mysli a porostete jako z vody. :-)