Koktejly, které vám budou zaručeně šmakovat

Autor: Pavel Vacek

Potřebujete rychle doplnit důležité živiny pro vaše svaly, ale nějak právě nestíháte spořádat svoji pravidelnou porci masa a rýže?
Nemusíte panikařit, že vaše svaly budou hladovět a vy přijdete o tak tvrdě vybudovanou hmotu. Nebo chcete své svaly „nakrmit“ před spaním, ale z pomyšlení na „tuhou“ stravu se vám nedělá příliš dobře? Ať jsou vaše zájmy jakékoliv, tak koktejly jsou vždy po ruce a připravené vám poskytnout důležité živiny.
Jestliže patříte mezi pravidelné konzumenty koktejlů a šejkr patří mezi vaše nejlepší přátele, tak se možná omezujete jen na pár druhů koktejlů a dost možná vám už jaksi přestávají šmakovat.
V dnešním článku přinášíme několik tipů na koktejly, které můžete vyzkoušet. Doufáme, že vám koktejly zachutnají a budou příjemnou změnou ve vašem jídelníčku.
Každý z uvedených koktejlů je možné využít pro specifickou chvíli – na snídani, před spaním, apod.
U každého koktejlu budete mít samozřejmě uvedené všechny podstatné detaily.
 
Připravte si šejkr a jdeme na to!  548747_384616094962265_1144359508_n
SVÁTEČNÍ POKUŠENÍ
- ideální koktejl pro jakékoliv svátky.
Svátky nejsou z výživového hlediska vůbec jednoduchým obdobím. Všude kolem nás číhá spousta nástrah v podobě různých sladkých i slaných dobrot. A i když patříte mezi nejoddanější kulturisty, přesto můžete uklouznout a zhřešit. Když si takovou nedietní porci dovolíte jeden nebo dva dny, tak tím svaly nijak neohrozíte. Pochopitelně takové nezřízené období nemůže být nekonečně dlouhé.
Koktejl, který pro vás máme v zásobě jako první, chutná svátečně a určitě si ho oblíbíte.
Až dostanete chuť na ten voňavý kousek koláče, tak neváhejte a sáhněte po následujících ingrediencích a honem s nimi do mixéru, ať „podlehnete“ tomuto koktejlu než zmíněnému koláči.
 
Ingredience:
1 šálek nízkotučného mléka
1 odměrka vanilkového (nejlépe kaseinového) proteinového prášku
1 lžička skořice
½ šálku dýňového pyré nebo malé kousky dýně – nakrájené na kostičky
Všechny položky dejte do mixéru a dobře rozmixujte.
1 porce obsahuje 229 kcal, 30 g bílkovin, 22 g sacharidů a 2,5 g tuku.
 
A v čem vám výše uvedené potraviny prospějí?
Nízkotučné mléko obsahuje hodně bílkovin a více než 30% doporučené denní dávky vápníku (v 1 šálku). Navíc dodá koktejlu výbornou chuť.
Skořice se obvykle používá pouze na dochucení, ale hraje důležitou roli při snižování hladiny inzulinu, protože zvyšuje využití cukru ve svalové tkáni. A jelikož je inzulin spojený s ukládáním tuků, tak jeho sníženou hladinu jistě uvítáte. Skořice také přirozeným způsobem podporuje metabolismus.
Vanilkový kaseinový proteinový prášek ve spojení s kyselinou v žaludku vytváří gel. Díky tomu pak jednotlivé aminokyseliny do těla uvolňuje pomaleji.
Kasein také nijak negativně neovlivňuje chuť k jídlu – což mu bylo v minulosti dost často vyčítáno.
Koktejl vám tedy rozhodně nenaruší váš stravovací režim.
Dýňové pyré je zdrojem beta karotenu (barva už leccos napoví). Beta karoten je silný antioxidant, který je přínosem pro všechny tkáně lidského těla. Beta karoten jsou vlastně dvě molekuly vitaminu A spojené dohromady a vitamin A je nezbytnou složkou při produkci energie. MICELAR
JAHODOVÉ PŘEKVAPENÍ
Máte rádi nápoje z mraženého ovoce? Bylo by zvláštní, kdybyste řekli, že ne. Není mnoho lidí, kteří by odolali takovým nápojům.
Ovoce je plné vitaminů a vhodně zvolený koktejl vám dodá mimo to i potřebné bílkoviny, takže zde mámě ideální potréninkový nápoj. Tento koktejl se ale hodí i pro okamžiky, kdy vás jednoduše řečeno „honí mlsná“.
 
Ingredience:
1 odměrka jahodového syrovátkového proteinového prášku
1 šálek mražených jahod
350 ml vody
2 lžíce jahodového sirupu nebo šťávy
První 3 suroviny dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Pak nalijte trochu jahodového sirupu nebo hustší šťávy do sklenice a otáčejte sklenici tak, aby se sirup rozlil po stěnách. Teprve pak přilijte hotový koktejl a můžete si hned pochutnat.
1 koktejl má cca 245 kcal, 20 g bílkovin, 41 g sacharidů a je téměř bez tuku.
 
Další výhody, které vám jednotlivé suroviny přinesou, jsou následující:
 

Mražené jahody – ovoce jako takové bývá často složkou předtréninkových koktejlů primárně proto, že obsahuje cukry – fruktózu a glukózu, která je poměrně rychle stravitelná. Díky tomu, že přidáte jahodový sirup, můžete koktejl využít i po tréninku, jelikož se navýší množství dostupných, rychle stravitelných, sacharidů. A pokud použijete právě mražené ovoce, tak docílíte toho, že výsledný nápoj bude mít hutnou konzistenci.
Jahodový syrovátkový proteinový prášek je po tréninku ideální pro nastartování regenerace, jelikož syrovátka je rychle stravitelná, a tak poskytne svalům důležité živiny včas.
Jahodový sirup se vám může zdát jako kontroverzní položka v tomto tipu na koktejl. Většina sirupů dnes obsahuje hodně obilného sirupu bohatého na fruktózu a nejsou doslazovány klasickým cukrem. Cukr je nejrychleji stravitelný a tím pádem se jeví jako ideální po tréninku. Proto byste měli v tomto případě dát přednost sirupům, které obsahují právě klasický cukr a nikoliv obilný sirup.
ČAS NA KASEIN
Stalo se vám někdy, že když jste otevřeli nádobu se svým kaseinovým proteinovým práškem a zjistili, že je skoro prázdná, zbývá jen trochu na dně a tato dávka vám nezaplní ani jednu odměrku?
Asi to nebylo moc příjemné zjištění.
Nicméně s trochou fantazie to pro vás nemusí znamenat žádné vážnější ohrožení vašich svalů. Máte možnost buď použít syrovátkovou bílkovinu a doufat, že rychle stravitelné proteiny budou pro vaše svaly lepší než nic, a nebo - to je lepší varianta- se podíváte do lednice a zkusíte najít něco, co lépe naplní vaše představy o anabolickém procesu v průběhu noci.
 
Ingredience:
1 šálek nízkotučného cottage sýru
1 ½ šálku vody
lžíce lněných semínek nebo oleje z nich
Vše dejte do mixéru a rozmixujte.
V jedné porci se nachází 283 kcal, 28 g bílkovin, 6 g sacharidů a 15 g tuku.
 
 
Cottage sýr neobsahuje prakticky žádnou syrovátku, je to v podstatě čistý kasein.
Z tohoto důvodu se stává skoro ideální volbou pro poslední jídlo dne.
Klidně si ho tedy můžete dopřát jako večerní porci před spaním. Kasein je pomalu stravitelná bílkovina, která bude organismus zásobovat aminokyselinami v průběhu noci.
Lněná semínka nebo olej z nich
Když přidáte trošku zdravých tuků do vašeho večerního koktejlu, tak to není vůbec nic špatného.
Tuky zpomalují trávení bílkovin, což v tuto chvíli potřebujete. Další jídlo bude přece následovat za 7-8 hodin. 922776_361096693990746_1991257551_n
KOKTEJL S ČERVENOU ŘEPOU
Že si takovou kombinaci nedokážete představit?
Rozhodně se nemusíte bát takový koktejl ochutnat. Hodí se zejména před tréninkem, kdy díky němu zvýšíte hladinu oxidu dusíku a dosáhnete silného napumpování. Dosažení napumpování je důležité pro každého kulturistu. Nejenom, že vypadáte dobře v zrcadle, ale současně tím podpoříte i svalový růst, sílu a vytrvalost.
Oxid dusíku uvolňuje malé svaly, které lemují krevní cévy a výsledkem je, že se tyto cévy rozšiřují a tím zlepší průtok krve ve svalové tkáni (a samozřejmě i v jiných tkáních). Zvýšená cirkulace znamená více kyslíku, živin a tekutin, které se dostávají do svalových buněk a vytváří pozitivní prostředí pro růst.
Tento předtréninkový koktejl vám umožní navýšit hladinu NO na množství potřebné pro silné napumpování svalů.
 
Ingredience:
1 odměrka syrovátkového proteinového prášku
1 šálek nízkotučného mléka
3 středně velké červené řepy (omyté, oloupané a nakrájené)
Vše dejte do mixéru a dobře promixujte.
Koktejl obsahuje zhruba 293 kcal, 32 g bílkovin, 37 g sacharidů a 2 g tuku.
 
Syrovátkový proteinový prášek je rychle stravitelný protein a zásobuje svaly aminokyselinami rychle, připraví je tím pádem na práci, která vás čeká na tréninku.
Nízkotučné mléko nemusíte nutně použít, klidně můžete připravit koktejl s vodou, ale řepa má zvláštní chuť (zemitou), která nemusí vyhovovat každému. Pokud jako základ zvolíte mléko, zjemníte chuť celého nápoje a navíc zvýšíte dávku bílkovin a sacharidů.
Červená řepa je sice poměrně neobvyklou součástí koktejlu, ale součástí tohoto receptu se nestala náhodou. Je výborným zdrojem nitrátů. Jedním z jejich účinků je snížení krevního tlaku pomocí zvýšené hladiny NO, čímž dochází k uvolnění krevních cév.
Je to stejný NO, který navyšujete konzumací doplňku argininu, ale díky červené řepě dosáhnete ještě výraznějšího napumpování. Šejkry new
KUKUŘICE PRO SVALY
Cože? Předcházející koktejl s řepou a nyní kukuřice? Ne, nechceme z vás udělat vegetariány.
Ale kukuřice by se dala nazvat zázračnou zeleninou. Hodí se jako příloha k masu, skvěle chutná i ve formě popcornu, zachutná vám i v zeleninovém salátu. Možností ke konzumaci kukuřice je opravdu dost.
A opravdu ji můžete využít i do potréninkového koktejlu.
V tomto případě vám pomůže budovat svalovou hmotu a nepochybně budete sami překvapeni.
 
Ingredience:
1 odměrka syrovátkového proteinového prášku
1 odměrka kaseinového proteinového prášku
2 odměrky kukuřičného škrobu
3-4 šálky vody
Vše dobře promíchejte a promixujte v sekeru nebo mixéru.
Koktejl vám dodá 451 kcal, 43 g bílkovin, 65 g sacharidů a 1 g tuku.
 
Kaseinový proteinový prášek se vám možná nezdá jako příliš vhodný do potréninkového koktejlu, jelikož se tráví déle než syrovátka. Ale na základě provedených studií bylo zjištěno, že přidáním kaseinu do nápojů konzumovaných po cvičení se lépe nastartuje svalový růst.
Kukuřičný škrob (amylopektin) se vyrábí ze speciálního druhu kukuřice pěstované v Číně, která obsahuje více amylopektinu než kukuřice, kterou známe u nás. Amylopektin je snadno stravitelný a činí z kukuřičného škrobu rychle stravitelný sacharid, který se výborně hodí pro potréninkovou výživu.
Syrovátkový proteinový prášek je v rychlosti stravitelnosti dá se říct nepřekonatelný. A protože svaly potřebují po tréninku dodat bílkoviny rychle, aby mohly zahájit regeneraci, je tento protein nejlepší volbou.