Když dva se perou, třetí se směje. Ale ne vždycky.

Autor: Pavel Vacek

Tendlencten konec května je v kulturistice něco jako Silvestr. Tedy, ne že by poskytoval stejný důvod zmatlat se pod obraz nějakým levným patokem, ale je víceméně po sezóně, tak se taky trochu bilancuje a střádají se nové plány. Takže i já si tu vyhledávám výsledky Extrifit Clubu, píšu si to do tabulky, abych věděl, koho podporovat v následujících měsících. A pak se zase vyptávám, co, kdy, kde a kam, by mohli lidi z Clubu nastrčit svůj biceps a triceps, aby se náš oddíl zaskvěl na stupních vítězů. A ke svému překvapení zjišťuji, že hodně lidí má namířeno na prestižní soutěž v Praze. Jasně, EVL’s Prague asi nemusím ani představovat, je to největší a nejprestižnější soutěž v Evropě, jakkoliv se vám někdo momentálně snaží nabulíkovat něco jiného. A tam jdou proto, že tam bude závodit Vojta a Sabina a Tomáš Tabačiar a Slavoj taky a Vlastik Kužel tam hodlá sebrat všechny kotouče v dosahu deseti kiláků, aby si mohl zlehka benčnout a třeba vyrobit zase nějakej ten světovej rekordík. A Extrifit tam zase bude divočit na stánku a celý to bude bezva a proto chtějí jít za Extrifit Club soutěžit v té amatérské části. Super nápad, povídám. Až na to, že to nepůjde….

Tedy, ne že by to nešlo, což o to, jenže pak budete v IFBB za zločince a budete 3 roky pykat za pikolou, páč vás nikdo nebude mít rád. Což samozřejmě nikdo nechápe. Proč mě nebude mít IFBB ráda, když tam bude závodit Vojta, který je IFBB Pro? Takže se dám do vysvětlování celé té šmodrchanice, kdy se snažím vysvětlit, že IFBB Pro už vlastně není IFBB. A to je jak vysvětlovat, že Pepa Novák už není Novák, i když se jmenuje Novák a má to v občance.. Takže si to dáme ještě jednou a písemně. Akorát si musíme zopáknout historii, která skončila někde před rokem.

Nebojte se, vezmu to skutečně historickou zkratkou a zastavím se až u toho podstatného. IFBB založili bratři Weiderové. Ti mladší je možná znají už jen z těch proteinů, o kterých si celé generace bláhově myslely, že je vyrábějí numero uno borci Weidrovci, ale ti přitom dodali jenom podobiznu Joeího na obal. A to ještě s tak trochu „vypůjčeným“ tělem Robyho Robinsona, které proprali bělidlem. No každopádně tihle bráchové byli fachmani přes organizování a velmi rychle vybudovali největší a nejprestižnější kulturistickou federaci na světě pod zkratkou IFBB. Federaci, která rychle nasála ty největší borce planety a bratři Weidrové vždy našli páky, jak je udržet. Samo sebou, že abyste měli super borce, musíte je nejdříve vypěstovat. A tak IFBB sdružuje po celém světě národní federace, které organizují soutěže pro tzv. amatéry, kteří se podle nejrůznějších kvalifikačních klíčů mohou stát profesionály. Tak například americká federace spadající pod IFBB se jmenovala NPC, v České republice známe národní federaci názvem SKFCR, na Slovensku to je SAFKST atd… Tyhle svazy uspořádaly Mistrovství ČR, nebo Slovenska, ti nejlepší šli na Mistrovství Evropy, pak Světa, vyhráli kategorii a stali se profíky. Jako třeba Pavol Jablonický. V USA to měli „jednodušší“. Tam stačilo vyhrát Mr. National NPC. Což třeba jeden rok vyhrál Kevin Levrone a Ronnie Coleman byl ve stejném roce a ve stejné kategorii pátý. Tak se sebral a jel na MS do Polska, kde vyhrál a byl taky profík jako Kevin. V dobách šéfování bratrů Weidrových to prostě bylo naprosto čitelné. Ale pak předali žezlo dál a kolečka fitnessbyznysu se roztočila rychleji než turbo ve vašem tédéíčku.

IFBB začal šéfovat Rafael Santonja, v USA Jim Manion. Oba protřelí obchodníci proti čemuž nemám nic. Vznikly nové kategorie, násobně víc možností, jak se stát profesionálem, nebo profesionálkou a fitness začalo být skutečně masovou záležitostí. Víc závodníků, víc diváků, víc pořadatelů, víc sponzorů, víc Expa, víc hvězd a hlavně víc peněz ze startovného a dalších poplatků. A když je někde víc peněz, občas to zaskřípe. A tak se stalo to, že něco, co se zdálo být nerozbitné, nerozlučné a na věky věků, se rozbilo. Něco jako Tisíciletá říše, co skončila v Německu po 12ti letech, Sovětský Svaz a s ním i ty slibované věčné časy a teď ta Unie, co ještě drží, ale sem tam se začne drolit. A tak došlo i k rozkolu mezi mezinárodní federací IFBB pod vedením Santonji a její národní federací NPC pod vedením Jima Maniona, která je ovšem obří a …. (teď to přijde) vlastní i práva na název IFBB Pro a především pořádá Mr. Olympia.  Svatý grál kulturistiky. Soutěž, o které sní všichni kulturisti a soutěž, která je magnetem celého sportovního snažení. Soutěž, na které mohou závodit pouze kvalifikovaní závodníci IFBB Pro a která tím pádem zaručuje, že borci v IFBB Pro budou vždycky hrát první ligu. Vždycky.

Proč došlo k rozkolu, netuším. Chlapi se zpravidla pohádají jen kvůli dvěma věcem. Ženským a penězům. Vzhledem ke staršímu datu vydání obou pánů to vidím na ty prachy. Američanům začal Santonja trochu překážet. Nedivím se. Amíci umí dělat show, umí vydělat na sportu a umí udělat sport populárním. S tímhle přístupem musela všechna ta pravidla, sankce, dopingové testy a distance, jimiž je IFBB posedlá, Amíky celkem obtěžovat. Jejich přístup je mnohem prozaičtější. Zaplať startovné a závoď. Ukaž, jestli na to máš. Pokud ne, fajn, zkusil sis to a teď vypadni, my jdeme hledat vítěze. I to je důvod, proč občas uvidíte mezi svalnatými borci někoho, kdo je ale úplně, úplně mimo. A na jednu stranu, proč by tam nemohl být, že? Když si to zaplatil…

IFBB má v tomto ohledu setsakrementsky utaženou kazajku. Například pokud chcete na Mistrovství Čech, musíte mít oddílovou příslušnost. Pokud chcete vyjet kamkoliv do zahraničí na soutěž spadající pod IFBB, musíte mít povolení národního svazu. Pokud chcete startovat na MS, nesmíte sypat. Teda aspoň musíte přestat, jako to dělají v jiných sportech. A pokud se rozhodnete závodit jinde než vám dovolí IFBB, klepne vás přes prsty a dostanete minimálně trojroční distanc.

Takže tu máme dva přístupy. Jeden je dost free, druhý poněkud utažený. A protože je Mr. Olympia jenom jedna, musíte se rozhodnout. Pan Santonja není hloupý, ví, že nemůže nabídnout prestiž, slávu a respekt, kterou momentálně nabízí IFBB Pro, do které patří Phil Heath, Roelly Winklaar, Big Ramy, Flex Lewis, Dexter Jackson a hromada dalších, z našich pak Vojta Koritenský, Lukáš Osladil, nebo Milan Šádek. A tak aby mu všichni nezdrhli, vymyslel alternativu v podobě Elite Pro, do které by samozřejmě nikdo nevstoupil, pokud by v ní nebyly hodně solidní prachy. A ty tam jsou. Parádní. Takže tu máme prvotřídní ukázku cukru a biče, kdy ti nabízejí možnost stát se profíkem ve druhé lize s prvoligovým výdělkem, ale taky sankce, když dáš přednost svému snu o Mr. Olympia.

Výsledkem je to, že se dva perou, ale třetí se směje. A tím je závodník. Nikdy v historii nebylo snazší, stát se profíkem. Nikdy jste neměli šanci jeden den závodit jako amatér a druhý den stát vedle Dextera Jacksona a bojovat o postup na Mr. Olympia. Během jediného víkendu! A přesně to lze na EVL's Prague 2018. Myslíte si, že jsem včera chytil úpal? Ani v nejmenším. I ta slavná IFBB Pro se nechce spoléhat jenom na závodníky s americkým pasem. A proto, pokaždé, když se někde bude konat profesionální soutěž IFBB Pro (nezaměňovat s Elite Pro), musí se o den dříve konat soutěž i tzv. amatérů. Té se může zúčastnit kdokoliv. Opakuji, kdokoliv. Všichni příslušníci NABBA, NAC, WBF a všech těch pidiorganizací, lidi s doživotním zákazem za doping, nebo i s nějakým čerstvým flastrem, borci, kteří se nechtějí podrobit svazujícím pravidlům, zkrátka všichni tihle mohou přijít, zaplatit startovné (které by mělo být nižší než vloni) a závodit. A ten, kdo vyhraje, bere kartu IFBB Pro! Těch slavných, prestižních profíků. Hned ten večer na místě. Vítěz bere vše. Američtější to už být zkrátka nemůže.  A jako novopečený profík si to může hned druhý den rozdat třeba s medailistou z Olympie. Takových soutěží bude po Evropě dost. Myslím, že i v dalších letech tu bude hlad po profíkách z Olympie. A na to promotéři slyší, takže příležitostí, jak se stát IFBB Pro bude habaděj. A to samé platí i pro kategorii Physique a Bikin. Pokud tam ale půjde někdo, kdo je registrovaný pod hlavičkou SKFCR, dostane následně trest. Holt, pravidla jsou pravidla.