Kde bereš všechen ten čas?

Autor: Dušan Synek

Kde bereš všechen ten čas na přípravu jídla? Kde bereš všechen ten čas na cvičení? Jak to, že celý rok stále vypadáš tak dobře? Jak je možný, že to všechno stíháš a můžeš normálně žít?

Některá otázka povědomá? Nedivil bych se, kdyby ne, protože já jednu z těchto, nebo podobných, dostávám velmi často a ty intervaly, kdy jsou mi otázky tohoto typu pokládané, se začínají tak trochu krátit. Vždycky s úsměvem na tváři odpovím přívětivě a snažím se vypadat, že je to brnkačka. Pravda je však taková, že doslova každý má čas na to, aby mohl vypadat dobře, stravovat se kvalitně a do toho i cvičit. Neříkám, že takový styl života bude snadný a jednoduchý, ale jde to u každého. Jde jen o to, mít jasný cíl, chtít to udělat sám pro sebe a jít si za tím. Za nějakou tu dobu, co se v tomhle stylu života pohybuju, bych se s vámi rád podělil o pár tipů, které vám mohou pomoci s tím, abyste třeba dostali nějakou ideu, která by vám mohla pomoci se rozhoupat a třeba i zjistíte, že i přes to málo času, co máte k dispozici, jdou udělat skvělé výsledky. Jen musíte chtít.

  

Hromadná vyvářka

Tohle je jedna z věcí, která mi toho času ušetřila opravdu kotel. Nevařím si každý den čerstvoučké jídlo, abych z té nakrájené papriky a rajčátka ještě cítil tu přírodu, která nám opatřila tyto plody země. Nepřipravuji si každý den grilovaný steak na medium, protože to tak mám rád… kdepak. Zvolím si dva dny v týdnu, kdy mám toho času nejvíc (Neděle a Středa) a v tyto dny si prostě navařím jídlo na další dva nadcházející dny. Ano, není to čerstvoučké, voňavoučké, není to možná pastva pro oči, když všechnu tu zeleninu hodím na jednu velkou pánev, kde to všechno nechám dusit. Na talíři to občas vypadá jako včera vyzvracená večeře, když tam mám více barevných druhů zeleniny a do toho tam fláknu nějaké koření, načež je to všechno smíchané dohromady… ale co, vím, že je to kvalitní zdravé jídlo, které obsahuje vše, co potřebuju, jen prostě není udělané dneska ráno, protože sorry… ale na ranní vstávám v 5:20 a fakt nemám na to, abych vstával hodinu dřív a připravil si fresh obídek. Nehledě na to, že vstávání na ranní v 5:20 je zlatý… protože znám hromadu lidí, kteří vstávají třeba ve 4, nebo i dříve. To stejné dělám s masem. Nakrájím si 1kg (kuřecího, krůtího, krávy – hovězí) a potom je na mně, jak si ho připravím (trouba, pánev, gril a podobně…) jen počítat s tím, že to bude dva dny stejná příprava masa, ale potom to zase můžu udělat jinak. A ano, dělám to takhle i s přílohou. Kotel rýže, kotel brambor, pohanky, jáhlů, amaranthu, batátů, nebo čehokoli… co prostě mám na další dva dny. Opět se vracím k tomu, že to nebude vonět čerstvotou, ale mohu s rukou na srdci říci, že pokud potraviny nejsou zkažené, nebo prošlé již ve fázi přípravy, tak v té lednici vydrží na dva dny dopředu v klídku.

Zpočátku jsem to dělal tak, že jsem si v tyto dva dny, kdy mám nejvíce času, alespoň všechno nakrájel a připravil navážené tak, abych to potom mohl jen upravit pro konzumaci v daný den, jenže to mě po půl roce omrzelo a zjistil jsem, že když to dělám první metodou, tak mám více času na to, abych stihl víc dílů „ Jak jsem poznal vaši matku“ no neberte to. Ale jestli vám tato metoda bude vyhovovat víc, je to na vás.

Podobné denní menu každý den

Neznamená to nutně, že musíte jíst KAŽDÝ den to STEJNÉ, pouze je tím myšleno, alespoň v mém případě, že když jím ty samé potraviny vícekrát týdně, tak už mám přehled, čeho mohu kolik sníst. Abych se přiznal, tak 5 dní v týdnu jím to stejné, v závislosti na střídání směn. Nevadí mi to, chutná mi to, baví mě to, vidím výsledky, vidím pokrok, jsem ten jeden z mála, kterej tohle může dělat stále a bude ho to naplňovat. Chápu, že takových psychopatů není asi moc, takže tento bod berte spíš jen jako informaci k tomu, že čím častěji jíte ty samé potraviny v týdnu, tím méně se staráte o gramáže a kombinace jídel toho s tímhle. Prostě jedete na kuchtícího autopilota. Víte, že když si dáte k obědu X gramů rýže tak si k tomu můžete dát X gramů brambor večer, nebo X gramů (kaše s ovocem) a nemusíte nic vymýšlet, analyzovat, mixovat, kalkulovat, vyhledávat a podobně… máte to, jak se říká, zajeté. Navíc… pokud byste chtěli mít každý den něco jiného a mít to opravdu pestré, tak první pravidlo, tedy hromadnou vyvářku, můžete rovnou zabalit, protože byste u té plotny strávili opravdu mraky času. A pokud byste namítali něco na potravinové intolerance, tak si myslím, že konzumace jedné potraviny 3-4x v týdnu je zcela v pořádku i za předpokladu vyššího množství antinutrientů.

Používejte šejky

Značka Extrifit má opravdu pestrou škálu proteinových doplňků stravy, které vám nabízí neskutečné množství příchutí a využití. Jednak takovým šejkem doplníte potřebný příjem bílkovin, jednak jím můžete doplnit sacharidy, případně tuky, když si z šejku uděláte smoothie a máte to za chvilku vypité. Věřím tomu, že si na takovém šejku, nebo smoothie, i pochutnáte, protože ty příchutě, které Extrifit nabízí, jsou vážně rozmanité. Navíc, pokud byste chtěli být opravdu pečlivý, tak můžete mít více druhů proteinů a volit protein podle potřeby. Například do jáhlové kaše na noc, nebo smoothie na noc, nebo prostě samotnou klasiku protein bez jiných aditiv, zvolíte Micelární casein. Ke svačině do smoothie, nebo klasické přípravy, můžete zvolit CFM (případně Multiprotein). Opravdu se meze nekladou a věřte mi, že dát do vody odměrku proteinu, hodit tam špenát (nebo se mi osvědčila cuketa, ale nechám to na vás, já na smoothiečka moc nejsem, přijde mi to škoda kalorií, které si mohu vychutnat jinak), nějaký kus ovoce, případně avocado, pro nějaký ty tuky, nebo ořechy a celý to mixnout v mixéru… zabere to 4 minuty, když se flákáte a máte na 2-3 hodiny po konzumaci tohohle šejku vystaráno.

Vykašlete se na nepodstatnosti v posilovně

Máte jasně daný cíl? Chcete nabírat, nebo hubnout? Máte jen omezený čas na trénink, protože máte po tréninku ještě program, který vás čeká? Neztrácejte čas kravinama, popadněte železo a jděte na to. Volte takové cviky, které pro vaše tělo budou výzvou, zacílíte jimi více svalových skupin (tedy ty komplexnější) a místo klasických sérii volte supersérie, samozřejmě s rozvahou… abyste nedělali supersérii dřepů s mrtvým tahem, to by moc smysl nedávalo. Takže místo bicepsových zdvihů na kladce zařaďte například shyby podhmatem a zacílíte jak bicepsy, tak záda. Místo zakopávání vleže zvolte mrtvý tah a máte cvik jak na hamstringy, tak na záda. Musíte si trénink rozplánovat systematicky, smysluplně, volit takové cviky, které vám dají co nejvíce možných benefitů při jejich provádění a vykašlete se na cardio, to opravdu nepotřebujete. Chcete redukovat tuk? Ani tak to cardio nepotřebujete, protože tréninkem jste schopni spálit mnohem více kcal s následným efektem potréninkové resyntézi.

  

Zkvalitněte spánek

Cože? Já nemůžu spát víc, tolik času nemám. Ale je rozdíl v kvalitě spánku a délce spánku. K čemu mi bude spát 8 hodin, když se za noc probudím 3x na záchod a bude mi trvat 45 minut, než usnu? Namísto toho 6 kvalitních, ničím nerušených hodin spánku je pro tělo, si myslím, dostačující k tomu, abyste mohli kvalitně pracovat, provádět aktivity, chovat se jako člověk, usmívat se, myslet pozitivně a být dobře naladěn. Jo, já vím, všichni vám budou říkat, že byste měli spát 8 hodin ideálně. Jenže oni si to můžou dovolit, protože netrénují, nedělají si jídlo dopředu, nestravují se kvalitně a nemají ještě svůj vlastní program. Přijdou z práce domů a mají XY hodin volno, kdy do sebe hodí rohlík s taveňákem ke sváče a k večeři buřtguláš, protože je to rychlovka a zbylo jim pár kousků párků ze snídaně, kterou si jen ohřáli v mikrovlnce. A stejně se při těch 8 hodin spánku 2x probudí na záchod, protože chlastali coca-colu a ten kofein je stejně dostane. Nehledě na to, že po té coca-cole se taky moc dobře neusíná.

Jak zkvalitnit spánek? No, o tom by mohl být samostatný článek, ale pár rad, které bych zde mohl vypíchnout jsou:

  • blokace modrého světla alespoň hodinu a půl před spaním (bez televize, bez telefonu), nebo použití brýlí, které toto světlo blokují – dneska běžná věc, řekl bych.
  • sacharidy v posledním jídle před spaním (vyplaví se inzulín, tělo se hodí do klidu, zrelaxuje)
  • teplá sprcha před spaním – opět navození pocitu relaxace
  • snažte se vyhnout odepisováním emailů, řešit stresové situace, myslet na to co bude zítra a podobně. Vím, někdy to prostě nejde, ale jsou to jen má doporučení, nikoli dogma. Chápu, že jsme lidi a máme povinnosti… každý z nás.
  • spánková suplementace : zinek bisglycinát, melatonin, L-glycin. Pokud byste chtěli bylinky, tak asi meduňka, kozlík lékařský a zbytek si budete muset dohledat sami, bohužel nejsem až takto vzdělán v oboru herbologie.
  • vyvětrejte si místnost, ať máte čerstvý vzduch a redukovanou teplotu v pokoji
  • eliminujte kofein a tein před spaním (individuálně, protože každý na tyto látky reaguje jinak). Pro mě poslední kafe končí ve 2 odpoledne.

To by bylo asi vše, co mě tak z rychlíku napadne. Kdybyste se chtěli tomuhle tématu pověnovat sami, tak na internetu je spousta odborných článků a publikací, kterým se věnují kompetentní lidé. Já jsem pouze a jen hobík, který vám dává nějaké doporučení.

Vždycky, když se mě někdo zeptá, kde beru ten čas a jak to všechno stíhám a že to není možný, nebudu vám lhát, cítím se velmi potěšen a mám ze sebe dobrý pocit. Neříkám, že tenhle styl života je jednoduchý a každému by vyhovoval. Někdo má rád svůj klid, svojí pohodu, svůj čas, který tráví jinými aktivitami, je to každého věc. Já svůj styl života nikomu necpu, jen mě dokáže neskutečně vytočit, když mi ti lidé říkají, že na tohle a tuto a tamto nemají čas, protože ten čas má každý z nás. Jde jen o to chtít si ho najít a něco začít dělat. Snad vám těchto pár bodů pomůže k tomu, abyste nějakým způsobem urychlili vaše rutiny, nebo vás to namotivuje k tomu, abyste s nimi začali.