Každá informace má svůj čas...

Autor: Pavel Vacek

Myslel jsem, že tohle téma už nikdy neotevřu. Že víceméně skončí s ústupem všech youtubových guru dopingu do pozadí. Jenže Pandořina skříňka se rozkopla dokořán, navíc s pořádným humbukem a samozvaných bojovníků proti pokrytectví a přetvářce tu máme plnej internet. Pokaždé, když vyběhne nějaká fotka, pustí se do nás. Dostaneme naloženo, co se do nás vejde za to, že přeci ti borci (Vojta, Slavoj, Luboš, dosaďte si koho chcete) to přeci nemají z proteinu, HellGelu, BCAA a vlastně z ničeho, páč jediný z čeho to mají, jsou anabolika, růsťáky, peptidy, diuretika, analgetika, mastičky na uhry, ibalgin a dalších sto věcí, které jsou schopni smotat dohromady. A hned vzápětí se nám dostane ujištění, že jsme podvodníci v doprovodu mravokárné otázky, proč neřekneme pravdu, proč motáme mladým klukům hlavy a proč jim hned neřekneme, že bez dopingu mohou závodně leda tak vynášet smetí? No právě proto…

Já si myslím, že každá informace má svůj čas. Přijde doba, kdy je dobré děcko zbavit iluzí a přiznat té smutné tvářičce, že Ježíšek vážně nechodí. Jak se dělají miminka taky odkrýváte celkem na pokračování. Nejdřív mluvíte o tom, jak si princ s princeznou dali pusinku a za to jim čáp přinesl miminko, abyste časem přitvrdili a přiznali barvu, že se musí dva lidi hodně mazlit, aby mamince narostlo bříško. Další stupeň už za vás vezme učitelka ve škole, takže se nedostáváte do trapných situací, kdy na vás dítě hledí s nehraným odporem. Každopádně by asi nikoho z nás nenapadlo na děcko vybalit, že doma provozujete sadomaso a občas mamince protáhnete kakodírku, jenom proto, že to prostě k sexu mnohdy patří.

Extrifit CFM Instant Whey 80 1000 g

CFM Instant Whey 80 má skvělou krémovitost a lahodnou konzistenci, je dostupný v mnoha naprosto excelentních a vylepšených příchutích na samé hranici možného u tohoto typu CFM proteinu, příchuť sušenka - cookies si zamilujete! U ovocných příchutí jsou navíc obsaženy rozemleté kousíčky 100% ovoce. To vše se sedmi trávicími enzymy, se sladidlem z rostliny stévie, bez jakýchkoliv chemických barviv a se zárukou, že proteinovou složku tvoří ze 100% nejkvalitnější CFM instantní syrovátkový proteinový koncentrát z Evropské unie. Výsledný produkt je plně instantní (= snadno rozpustný), zcela bezprašný, špičkově stravitelný a využitelný.

Ale po nás to chcete. Chcete, aby vaše děcko, hned jak projeví zájem o cvičení, dostalo informaci, že si musí prohnat jehlu řití, jinak nebude mít svaly. Přece nebudeme pokrytci, že? A já se ptám, proč by to měl vědět? Když jsem začal cvičit, nikdo nevěděl nic. Internet nebyl. Teda aspoň nebyl běžně dostupný. Přišel jsem o něco? Jasně, o možnost se nechat zblbnout a nasypat se v 15 letech. Říkal mi Pavel Koukal, že o AS něco zaslechl až v době, kdy se připravoval na juniorské MS, kde byl třetí. Naturálně. Přišel o něco? Ne. Zrovna tak jako Milan Šádek, který na juniorském MS zvítězil. Naturálně. Máte pocit, že tihle borci byli nějak ochuzeni, když ve svých začátcích nevěděli, že Mr. Olympia bere steroidy? K čemu by jim taková informace byla? Dělali by jinak dřep, benčpress? No, možná jo. Blbě.  

Mladí konzumenti těch hlásných trub pravdy většinou neumějí ani ten dřep, ani benč. Proč taky? Vždyť přeci vědí, že když to tam pošlou, ono to nějak poroste. Líp než naturálně, bezesporu. Potíž je v tom, že jakmile to tam dáš brzy, jakmile se ta informace k tobě dostane dřív, než se vůbec naučíš cvičit, dietovat, dobře jíst, tak je to celé špatně, protože se dřív nebo později zastavíš v progresu a nebudeš si s tím vědět rady. Cvičit neumíš, žrát taky ne, nasypat už to víc nejde. Takže jseš v hajzlu a můžeš napsat děkovnej dopis tomu youtuberovi, co ti přece “otevřel oči“.

Jojojo, už jsem to slyšel stokrát… Nikoho nenabádáme k užívání, jenom říkáme, jak to chodí. Nechceme být pokrytci… To jako fakt? Jde vám o pravdu, jo? Leda hovno, kluci. Jde vám jen o lajky, pozornost, odběry a sledovanost. O nic víc ani míň. Žádná služba lidstvu se nekoná. Jsme jediné sportovní odvětví na světě, kde i borec, co vypadá přirozeně, hlásí v mainstreamovém médiu, že je prosypanej jak chodník v lednu. A pak se hrozně divíme, že lidi nevidí tu dřinu a vůli. No bodejť by jo…

 

Říkáte, že podvádíme? Že dáme na banner nasypanýho borce a tvrdíme, že ty svaly má z Citrullinu? Jenže přesně to neděláme. Opakovaně píšeme, že dotyčný bere před tréninkem Citrullin a to z důvodu lepšího a efektivnějšího prokrvení svalstva. Čím víc krve ve svalu, tím více živin a tím větší šance na růst. A to platí jak pro militantního naturála, tak pro toho nejvysypanějšího borce na světě. Máš s takovým tvrzením problém?

"Nemůžete dávat za vzor mladým lidem nasypaný borce!" A proč ne? Ano, na webu je plno mladých lidí, kteří si tu svou cestu teprve hledají. Můžeme tedy dát za vzor Vojtu Koritenského, nebo Tomáše Tabačiara? No jistěže ano. Vždycky dám za příklad chlapíka, který pravidelně cvičí, nepije, nekouří, dbá na správnou životosprávu a zdravé jídlo. Nedělá levárny, je dobrým otcem a stará se o rodinu… Na stinné stránky je čas, s těmi se taky nikdo nechlubí. Pokud by ale z každého jednoho mladíka vyrostl někdo takový, myslím, že na světě by bylo zase o něco lépe. Jenže to se bohužel nestane. Spíš budou mít vzor ve svých otcích, kteří omlouvají vlastní selhání na to, že tenhle sype, jiný krade, tamten ho podělal, další má genetiku a lepší podmínky…

    

Víte…, výživovým firmám je vcelku jedno, jestli je někdo naturál, nebo sype. Vlastně čistě logicky vzato by bylo výhodnější, kdyby sypali všichni, protože jestli naturál dokáže strávit max 2-2,2 gramu na kilo váhy, ten nepoctivý se může dostat i na 3-5 gramů. A to v mase neujíš, musíš si koupit protein. A stejné je to i s dalšími látkami od aminokyselin po vitamíny. Důvod, proč jsou na plakátech špičkoví borci je ale úplně jiný. Nevymlouvají se, mají perfektní přehled o svém těle, mají pevnou vůli a skvělé výsledky. A pokud v té obrovské mozaice úspěchu plné kamínků ke složení nějak figurují naše doplňky, je to skvělá zpráva, protože pokud je užívá takový borec, a on je užívá, je to vynikající doporučení i pro vás.