Káva a kofein jako nový symbol zdraví?

Autor: Jan Caha

Pokaždé když přijdu do fitka začínám trénink tím, že si dám na baru kávu, jdu se převléct a potom samozřejmě trénovat. V tomto případě je to spíše takový rituál nebo zvyk, od kterého očekávám spíše psychické vyladění před výkonem a uvědomění si, že nyní jsem v posilovně a jde se makat.

Má ale káva – tento prastarý „nápoj bohů“, svůj smysl v denním režimu, ne jenom před tréninkem? A jak s ním vlastně pracovat pro co nejlepší zisk pozitivního efektu kofeinu na naše zdraví? Právě to bude hlavní obsah dnešního článku zaměřeného na kofein jako:

  • Prostředek pro zlepšení zdraví
  • Prostředek prevence některých civilizačních onemocnění

Abych to uvedl, v dnešním článku se nebudu kofeinu věnovat jako spalovači tuku, ergogenímu přípravku, ani jako prostředku pro zlepšení sportovní výkonnosti – i když právě zde má svoje opodstatněné místo. To si nechám na další „kousek“. Dnes tedy spíše k tomu, jaký vliv má káva na naše zdraví, protože jistě mnoho z nás se setkalo s větou: „ty piješ tolik kávy? To není zdravé“. No vidíte, a možná že právě je!

Káva jako každodenní droga

Káva je každodenní nápoj, který si dopřáváme v různých formách. „Káva je život“ chtělo by se mi říct hned na úvod, i pro mě. Sám piju denně 2-6 šálků dle toho, kolik mám práce, nebo zda je zrovna zima nebo léto.

A opravdu tím životem pro mnohé z nás je, nebo alespoň startem…Od rána nás totiž v našich domácnostech, kavárnách, ale také na sociálních sítích masírují stovky fotografií a videí z toho, jak si dopřáváme svoje #morningCoffee, nedokážeme si bez něj představit ráno, nebo dokonce, jak se pro nás stává káva neoddělitelnou součástí mnoha ranních rituálů.

Ne tak úplně…v Česku tedy ještě stále vede pivo, ale káva se dostává stále nahoru v žebříčku nápojů. Královskou zemí mezi konzumenty kávy je Finsko, kde dle statistik z minulého roku spadá 12 kg spotřebované kávy za rok na každého dospělého člověka. To nám bude ještě trochu trvat, ale ti protřelí ví, že káva má svoje benefity i v nižších množstvích. Díky tomu se kofein stává nejužívanější drogou v běžné populaci. Samozřejmě „drogou“ v omezeném slova smyslu.

Kolik tedy?

V minulém roce se na světlo světa dostala velká meta-analýza, která se právě zdravotními dopady pravidelné konzumace kávy zabývala. Postaral se o ni Poole a kolektiv (2018) a vzešlo z ní jednoduché doporučení: „Lidé, kteří pijí denně 3–4 šálky kávy (230–408 mg kofeinu), mají celkově nižší riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s lidmi, kteří kávu do svého denního režimu prozatím nezařadili.“ Směle si tak můžete dopřát svoji oblíbenou kávu více než 2x denně tak, jak se dříve tvrdilo.

Pro úplnost dodávám, kolik kofeinu najdete v různých typech kávy:

  • Filtrovaná arabica 80–130 mg
  • Filtrovaná robusta 140–200 mg
  • Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg
  • Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)
  • Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)
  • Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)
  • Nespresso Espresso kapsle 55–65 mg
  • Nespresso Lungo kapsle 77–89 mg

Zpět ale ke kofeinu a kávě, tak tu mám jen poznámku k množství. Pokud se podíváte do většiny studií, které nezkoumají pouze efekt na zdraví, ale také sportovní výkon, zjistíte, že nejčastěji využívanou jednorázovou dávkou je množství 3-6 mg kofeinu na kg tělesné hmotnosti. To je pro 80 kg muže okolo 500 mg kofeinu. (doporučuji nezkoušet a začít jednorázově na max. 200 mg kofeinu) Nicméně alespoň vidíte, kam až může doporučení sahat. A abychom alespoň trochu nakousli onen sportovní výkon, tak Mezinárodní společnost pro sportovní výživu (ISSN) uvádí, že běžná a výkon zvyšující dávka kofeinu je v rozmezí právě oněch 3-6 mg/kg tělesné hmotnosti a další navýšení ke zlepšení aerobního (vytrvalostního) výkonu ani síly nevede (Grgic, 2018).

Zpět ale ke kávě a kofeinu a jejich vztahu ke zdraví (jde to přeci jen ruku v ruce). Co nám ještě dalšího říkají vědci o kávě?

Zde jsou další výsledky studií:

  • Konzumace kávy a kofeinu je spojena s 18% snížením rizika vzniku rakoviny (Poole, 2018)
  • Káva má ochranné účinky proti onemocněním jater nebo vzniku ledvinových kamenů. (Poole, 2018)
  • S konzumací kávy je spojena také nižší pravděpodobnost vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je třeba Alzheimerova choroba. (Poole, 2018)
  • Káva (nebo kofein) mají spojitost také se subjektivně lepší náladou, s lepší reakční dobou na podnět, kvalitnější pamětí, bdělosti a kognitivními funkcemi (Ruxton, 2008).
  • S konzumací kávy je spojen také jeden z nejpalčivějších problémů současné doby, a to snižující se riziko vzniku cukrovky II. typu. Každý šálek kávy snižuje naše riziko vzniku cukrovky II. typu průměrně o 7 %. Neměli bychom však překračovat hranici 4 šálků kávy za den (Huxley et al., 2009).

Co z toho plyne? Nehledě na sportovní výkon je dnes již káva jedním ze zásadních symbolů zdraví, a dokonce prostředkem pro jeho zlepšení. Nebojte se tedy vychutnat si svoje 2-4 šálky denně a těšte se z toho, že jste opravdu udělali něco pozitivního pro svoje zdraví! Kávě zdar.