KATKA KYPTOVÁ SE STÁVÁ PROFESIONÁLKOU !!!!

Autor: Pavel Vacek
Třicetiletá Kateřina Kyptová si plní svůj sen a míří k profesionálkám! Možnost zamířit mezi elitu si definitivně vybojovala svým úspěchem na zářijovém Mistrovství světa žen a fitness mužů v ukrajinském Kyjevě, kde dosáhla na stříbro v kategorii physique nad 163 cm. Katka, která v posledních měsících patří k tvářím Extrifit týmu, si o profesionální kartu žádala již vloni, tehdy ale mezinárodní federace IFBB její žádost ještě zamítla. Nyní po opakovaných jednáních mezi zástupci Svazu kulturistiky a fitness České republiky s nejvyšším představitelem IFBB Rafaelem Santonjou je však její přestup do profesionální divize IFBB definitivně schválen. Písemné potvrzení schválení jejího přestupu dorazilo na pražský sekretariát SKFČR ve včerejších pozdně večerních hodinách. 16450_3_1
K zisku profesionální karty Kateřinu Kyptovou vedla dlouhá cesta. Se závoděním začínala už v sezóně 2001 v kulturistických kategoriích, když si postupně připsala druhá místa na mistrovství Čech a mistrovství České republiky staršího dorostu, třetí místo na mistrovství Čech juniorů a také svá první vítězství. Na ta 168 cm vysoká závodnice dosáhla dokonce mezi dospělými, a to na Sportfitness Cupu v Čelákovicích a na Poháru fitness v Mariánských Lázních, kde za zády nechala i druhou Věru Mikulcovou.

V sezóně 2002 začínající závodnice znovu objížděla podzimní pohárové soutěže. Ve zvýšené konkurenci (navíc mezi staršími a zkušenějšími závodnicemi) však úspěchy z předcházejícího soutěžního ročníku nezopakovala, a tak si na další zajímavý výsledek musela počkat až do sezóny 2003. V té vybojovala bronz na juniorském mistrovství republiky a nominovala se k účasti na mistrovství Evropy juniorů, odkud si odnášela šesté místo.

Rok 2004 Kateřině přinesl první opravdu velký úspěch na domácí scéně, když se stala absolutní juniorskou mistryní republiky. V sezónách 2005 a 2006 nakrátko opustila kategorii kulturistiky a otestovala si soutěže v bodyfitness. V roce 2008 zamířila do federace NABBA, kde nastupovala v kategorii Miss figure. V sezóně 2009 v této kategorii vybojovala titul mistryně světa. 679C8325-45
Soutěžní ročník 2010 pro v tu chvíli již zkušenou závodnici znamenal návrat do federace IFBB a také první start na prestižním Arnold Classic Amateur v USA. Při něm Kateřina mezi kulturistkami v nejtěžší hmotnostní kategorii vybojovala páté místo. Před ni se ve výsledkové listině tehdy vtěsnala například Argentinka Maria Rita Bello, která v současnosti udivuje extrémní připraveností na profesionálních pódiích.

O rok později si Katka start na severoamerickém Arnold Classic Amateur zopakovala. Opět zde nastoupila v nejtěžší kulturistické amatérské kategorii a tentokrát si připsala čtvrtou příčku, když předstihla například i českou kolegyni a soupeřku Janu Stöckelovou. Dva týdny po závodech v USA česká závodnice nastoupila k soutěži i v Evropě. Z Amateur Mr. Olympia, jíž hostila Velká Británie, si odvážela bronz.

Podzim roku 2011 roku přinesl Katčin první start na amatérském Arnold Classic Europe a také první stříbro z této soutěže. Druhé vybojovala o sezónu později, v níž si stejný výsledek připsala i na moskevskémChampions Cupu. Po této soutěži se Kateřina rozhodla vyměnit kulturistiku za rozvíjející se kategorii physique.

Ve physique žen poprvé nastoupila na letošním mistrovství Evropy a i v nové kategorii znovu dosáhla na stříbro. Jak jsme již naznačili v úvodu článku - stejnou hodnotu má i cenný kov, který Kateřina Kyptová vybojovala v polovině září na světovém šampionátu, a tímto výsledkem uzavřela amatérskou část své kariéry.

Kateřinina kategorie physique se rychle rozvíjí nejenom na amatérském poli, ale právě i v profesionální divizi IFBB, kde letos poprvé byla i součástí prestižního Olympia Weekendu.
převzato se souhlasem Ronnie.cz
K davu gratulantů se samozřejmě připojuje i značka EXTRIFIT, která byla Katce oporou v její zlomové sezóně 2013. Katka tak nyní rozšířila řady profesionálů Dalibora Hájka a Slavoje Bednáře-NABBA-Pro v barvách Extrifitu a společně se budeme těšit z dalších vynikajících výsledků této skvělé sportovkyně.