KATKA KYPTOVÁ- MILUJU POHYB

Autor: Pavel Vacek

Když jsem si byl ve středu zacvičit ve vyhlášeném libereckém Fitmexxu, překvapilo mě, když jsem tam zahlédl v tvrdém a intenzívním tréninku čerstvou Vicemistryni Evropy v kategorii Woman’s Physique Katku Kyptovou. Je jasné, že jsem tuto skutečnost nemohl pominout a vyzpovídal jsem pro vás Katku z jejích čerstvých zážitků.  
IMG_9388 Ahoj Káťo. V sobotu byly závody - ME, včera večer jsi byla ještě ve Španělsku, dneska už tě vidím zase naplno makat. Žádný odpočinek nebude?
Tak znáš mě…Já odpočívat moc neumím.  Já jsem si byla zaběhat i v den závodu.

Moment. Ty jsi běhala v den závodu? Před soutěží?

Ano. Před finále. Musela jsem využít té krásné pláže, protože řekni sám, kde se ti tady naskytne příležitost zaběhat si pěkně dlouho v písku u moře? Nádhera.

To ti Kačko neřeknu, protože jsi mě tím dost zaskočila a dost dobře nevím, co bych měl dál říkat. Neslyšel jsem za posledních 20 let, že by někdo běhal po pláži před finále ME v kulturistice.
(smích) Jo… to věřím, ale já ten pohyb miluju a nemůžu bez něj být.

Vraťme se k závodům. S výsledkem jsi byla spokojená?
Maximálně. Jela jsem tam s tím, že jsem nevěděla, co se ode mě očekává, co budou rozhodčí požadovat po vítězce. Byl to vážně krok do neznáma.  Takže jsem ráda, že jsem se tam neztratila, i když vím, že to mohlo být lepší.

V čem vidíš příčinu toho, že jsi skončila druhá? Byť to je samozřejmě vynikající úspěch.

Shazovala jsem hromadu svalů, což bylo dobře, ale působila jsem příliš… jak to říct? Soft. Byla jsem příliš měkká. To bylo způsobeno tím, že jsem v podstatě hladověla a svaly tím ztratily plnost a tvrdost. Příště zkrátka musím být tvrdší. 428551_10151564137407719_1467843284_n Tvůj příští závod bude tedy kde?
Chci se připravit na MS, které se koná na podzim na Ukrajině.  Tam bych chtěla už konečně vyhrát. Anebo přinejhorším být alespoň do třetího místa.

To je dobře. A ta cesta ke zlatu povede kudy?

Musím v první řadě začít jíst zase maso. (smích) I nadále budu závodit v kategorii Physique, která je pro mě dobrou volbou a budu muset trochu upravit trénink. Teď jsem shodila svaly, mám je menší, něco ještě sundám, tak 5-6 kilo, ale určitě se budu snažit pracovat s tímto objemem. Chci být mnohem tvrdší. Moje vize je taková, že bych se chtěla vrátit k formě, kterou jsem měla, když jsem vyhrála Mistryni světa NABBA.

Tak doufejme, že tato strategie vyjde a ty konečně zvítězíš na skutečně velké soutěži, protože těch druhých a třetích míst je už poměrně hodně. Počítáš to vůbec?

Když budeme mluvit o prestižních soutěžích typu Arnold Classic, ME, tak je to už nějaká 3-4 medaile, ale přesně to nevím. Vždycky se najde někdo lepší …
A v čem dle tvého názoru byla lepší tvoje soupeřka?

Určitě právě v té tvrdosti.  I když zrovna vítězka se mi příliš nelíbila, protože působila v obličeji dost ztrhaně a ty ženské rysy se úplně ztratily. Ale to je věc názoru. Všeobecně prostě musím říct, že jsem ztrácela v tvrdosti. Ale je dobré, že tu příčinu té „měkčí „ formy známe a můžeme s tím pracovat. A ta příčina byla tedy v čem?
Určitě v tom jídle. Já abych dala dolů svaly, tak jsem dávala minimum bílkovin. V podstatě jsem je čerpala pouze z BCAA a k tomu jsem dávala trochu sacharidů ze zeleniny. Ale i tak se ty svaly držely. Přesto ta bílkovina tam prostě chyběla a na tom svalovém reliéfu to bylo znát.

Trénink se bude odvíjet teď jak?

No… za chvíli ještě běžím Spartan Race a pak už se začnu intenzívně připravovat na MS.

Promiň. Spartan Race je prosím tě co?

Je to překážkový běh, kde několik kilometrů běžíš a pak máš překážku typu šplhu, zvedání kamene, brodění se v něčem, nebo něco podobného. Je to 2- denní závod, kdy v sobotu je lehčí část, kde se běží 5 km a v neděli se běží kilometrů 12 a je tam tuším 30 překážek. Běží se to ve skupině, takže já běžím s mými klienty, takže se na to moc těším a beru to trochu jako oddechovku.

Aha, jo.. ehm, tak to kdybych byl tvůj klient, tak bys mě mohla nasadit tak nanejvýš na prvních 200 metrů a pak dohánět 10-ti minutový náskok soupeřů…
Počkej, ale těch 12 kilometrů není na štafetu. To běží celá skupina těch 12 kilometrů, přičemž se počítá čas nejlepších čtyř členů družstva.

A to je pro tebe oddechovka jo? To si myslím, že jsou poměrně zajímavé informace pro řadu čtenářů naší kulturistické obce…
Tak víš, že já to kardio mám ráda a dělám ho vážně z chutí. :-) 946677_516183831775213_1106187645_n
Dobře, takže až si odskočíš z tohohle setkání terminátorů, tak chytneš zase 40- kilové jednoručky a budeš se připravovat na MS. Je to tak?

(smích) Jo. Tak nějak. Ráda bych se umístila do třetího místa na MS, protože tím by mi vznikl nárok na profi kartu, ke které já celé to mnohaleté úsilí směřuji.

Takže profi karta je pořád ten cíl?

Rozhodně ano.
A ten trénink tedy budeš nějak měnit?

Chci si ponechat stejný objem kardia, takže ty tréninky budou muset směřovat k těžkým vahám, krátkým pauzám, velké intenzitě. Ale ono to vlastně dělám takto pořád.

Vraťme se ještě na chvilku ke Španělsku. Ty máš, ostatně jako mnozí jiní účastníci evropského Arnold Classicu, poněkud neblahé vzpomínky na španělskou organizaci. Teď to bylo lepší?
Co se týká organizace soutěže, tak zde není co vytýkat. Tentokrát to bylo vcelku bez problémů, trochu mě ale zklamala návštěvnost. Asi se to dalo očekávat, že na ženské nikdo nepřijede, navíc na 4- denní závod, ale přesto mohla být vyšší. Takhle tam byl v podstatě jenom doprovod a členové výprav. Vlastně to byl takový závod „sami sobě“. Ale bylo to ve velké hale v pěkném prostředí, s dobrým zázemím. Akorát světlo bylo zase problém. Velká prosklená hala s denním světlem, to je pro nátěr barvy smrtelná kombinace.
A Španělsko jako takové?

Absolutně super. Krásný počasí, krásnej hotel, plná penze… Akorát moře bylo studený. Ale docela překvapilo, a potěšilo samozřejmě, že mě dost lidí poznávalo, zdravilo mě apod… Že jsem tam měla vcelku dost fanoušků, že jsem byla již mnohem známější pro rozhodčí atd.

Ty si den před odletem fotila pro Extrifit novou sérii. Jak sis užila focení se svým novým teamovým kolegou Daliborem Hájkem?

Jéé, ani mi nemluv. 4 dny jsem cejtila záda. Úplně rozbitý!

No já říkal všem známým: Kačena je blázen, ona tady fotí, což je samo o sobě dost náročný, a do toho si dá ještě těžkej trénink zad“ Mě by to zabilo.
Je fakt, že do dne závodů jsem cejtila tak brutálně vzpřimovače a různý ty menší svaly na zádech, že jsem z toho byla dost překvapená. Ale to je to samé na závodech. Byla jsem tam relativně chvilku, ale tím, jak zatínáš na pódiu permanentně svaly, tak tě to úplně zničí. Já tam byla všeho všudy 5 minut a nohy mě bolely jako po žádným jiným tréninku. Tady je vidět, že stačí malá změna pro svaly a hned je to dokáže zničit.

Tak doufejme, že si to stejně tak úspěšně prožiješ i na MS. Já ti Katko prozatím děkuji za příjemný rozhovor. 21124_519278394799090_720908977_n   Foto: Ondřej Čečetka