Jana Hrabalová „Doma máme Itálii“

Autor: Pavel Vacek

Snad nejznámější česká trojbojařka, krásná blondýnka, která si před nedávnem vzala velice úspěšného českého trojbojaře Milana Špingla. Nyní se ale připravuje na závody v bodyfitness a určitě nechce být méně úspěšná než v trojboji. Takže se máme na podzim na co těšit a bude se na co dívat. 11741_2_1
Jak ses vůbec dostala k činkám?
  Od malička jsem díky své mamince byla vedena ke sportu, dělala jsem moderní gymnastiku, plavání, karate a step. V 18 letech jsem začala chodit do posilovny, která se mi stala srdeční záležitostí.
 
Co říká česká trojbojařka na bodyfitnessky a fitnessky, umíš si představit být také jedna z nich?
  Co říkám…..je to jiný sport, ale mně se to moc líbí, dokonce jsem zrovna v období přípravy na pohárové závody v bodyfitness, aneb jak se říká ,,člověk by měl zkusit všechno“:). 
 
Před nedávnem sis vzala českého trojbojaře Milana Špingla? Jak to klape?
  Po svatbě se u nás nic zásadního nezměnilo, kromě stěhování a rekonstrukce bytu, je u nás vše při starém…což znamená ,,česká Itálie“…ale, kdo nás zná, ví, že to k nám patří :). 165556_1769440241579_1406420436_1957766_2750668_n
Kde ses s Milanem seznámila, a jak dlouho jste spolu chodili před svatbou?
  S Milanem se známe od roku 2008, poprvé jsem ho samozřejmě potkala, kde jinde než-li na závodech:), tenkrát jsem si říkala ,,ježiši, co to je zač?..to je nějaký magor“…bylo to na Mistrovství Čech a on šel zrovna na dřep a vší silou se bouchnul o činku, tak se burcuje před pokusem na dřep, tenkrát jsem to ještě ale nevěděla:), pak jsme spolu začali trénovat a tak nějak to vzniklo, musím tedy říct, že mě v podstatě uhnal, byl neskutečně vytrvalý:).
Chodili jsme spolu asi 3 roky a kousek, než jsme se vzali.
 
Jaký je rozdíl mezi dietou v kulturistice a ve trojboji?
  No tak v prvé řadě  je důležité oddělovat dietu od zdravého stravování, v době kdy jsem závodila v trojboji jsem se snažila držet zdravou životosprávu, což znamenalo, že se moje strava převážně skládala z bílkovin (převážně hovězí, vepřové, cottage sýr, syrečky, vejce), sacharidů (celozrnné pečivo, brambory, rýže), zeleniny (jakákoliv), tuků ( v tomto případě to bylo častější dopřávání ne zrovna zdravých potravin sušenky, zmrzlina atd .:)).
  V přípravě na závody do bodyfitnessu  se už jedná o dietu, což znamená striktní dodržování určitých pravidel a hlavně gramáží v jídle. Moji stravu v současné době tvoří bílkoviny (mořská treska nebo tuňák, bílky), sacharidy (rýžové racia, rýže), tuky se snažím minimalizovat, zelenina (převážně rajčata, okurka, brokolice).
Máš nějakého sponzora a hradí ti celou přípravu?
  V období, kdy jsem závodila v trojboji, jsem měla sponzora, v současné době si vše hradím sama, což je dost finančně náročné, naštěstí mi pomáhá moje rodina, která mi moc fandí a samozřejmě můj milovaný muž:).
 
Co na tvoji disciplínu říká okolí, setkala ses někdy s negativní reakcí třeba od zakomplexovaného chlapa?
  Je to různé, ale vesměs jde o pozitivní či spíše udivené reakce, negativní jsou také, ale ty si vůbec nepřipouštím a ignoruji je.
 
Jak vypadá tvůj typický trénink? Zkus ho trochu rozvést?
  V době, kdy jsem závodila v trojboji, jsem cvičila 4x týdně, trénovala jsem převážně svoje disciplíny + doplňkové cviky na každou svalovou skupinu, kardio jsem dělala maximálně 1x týdně.
V současné době se jedná o úplně jiný systém, cvičím dvoufázově ráno kardio odpoledne trénink a kardio. Cvičím 6+1.
závody 5
Řekneš nám svoje maximálky?
Dřep 200 kg
Bench 125 kg
Mrtvý tah 177,5 kg
 
Používáš nějaké speciální pomůcky, nářadí, které vůbec kulturistický trénink nezná?
  V trojboji jsem používala bandáže na zápěstí a na kolena a pak samozřejmě super –dresy.
 
A jak vlastně fungují super-dresy? K čemu jsou?
  Super –dresy slouží k vyšším výkonům respektive ke zvedání větších vah, ale za předpokladu, že to v nich umíte, technika je dost náročná, než se to člověk v nich naučí. Každý, komu to vysvětluji, si myslí, že je to jen o tom obléct si dres a hurá budou se zvedat tuny…to ale ani náhodou, zprvu jsem si to myslela taky, brzy jsem si uvědomila, jak moc jsem byla naivní:). z
Čím se vlastně živíš?
  Živím se jako osobní trenérka a výživový poradce.
 
Co stravování, dodržuješ je i mimo sezónu nebo?
  Jídlo se snažím hlídat. V trojboji to bylo v podstatě pořád stejné i před závody, tedy pokud jsem nehubla do váhové kategorie :), ve figuře se to bude měnit, neumím si představit, že bych celoročně jedla jen ryby :).
 
Co plánuješ do budoucna, máš nějaký svůj sen?
  Zásadně od určité doby už nic neplánuji, nikdy nevím, jak se vyspím a jak se rozhodnu :).
Dobu, kdy jsem se razantně hnala za nějakými výsledky a umístěním, jsou již naštěstí pryč, chci jen dělat to, co mě baví a pokud mě to přestane bavit, již to dělat nebudu:).
Chtěla bych být hlavně zdravá a mohla dělat to, co mě baví a naplňuje, a aby všichni z mé rodiny a blízkých byli zdraví a šťastní, nic víc nepotřebuji:).
 
Trénujete společně s Milanem?
  S Milanem jsme trénovali v začátcích našeho vztahu, nebylo to však rozumné rozhodnutí, jsme si dost povahově podobní, proto jsme se dost při tréninkách hádali:).
 
Dokážeš si představit, že bys žila s někým, kdo je úplně mimo trojboj a sport vůbec?
  O tom jsem nikdy nepřemýšlela, takže těžko říci.
 
Máš ještě nějaké koníčky?
  Na jiné koníčky již nezbývá čas, jsem ráda v přírodě, ráda spím a dělám něco produktivního:).
 
Komu bys chtěla poděkovat?
  Já měla vždy velké štěstí na lidi, kteří mi v mých snech pomáhali, je jich velká řada, ale
hlavně bych chtěla poděkovat mé rodině, mojí mamince a bratrovi, kteří jsou naprosto úžasný, bez nich bych to nikdy nedokázala.
Kamarádům jako je Janička Lukášová, která je pro mě jak můj anděl, Peťovi Finkovi, který mi moc pomáhá, hlavně s mojí psychikou :).
A samozřejmě mému manželovi Milanovi Špinglovi, neumím a ani nechci si představit, že bych byla s jiným partnerem.

Jani, děkuju ti za rozhovor a na podzimních soutěžích budu držet palce.
 
  mix3