Jan Pítr - Mám co nabídnout i mezinárodní scéně

Autor: Extrifit

Již čtvrtým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce lze najít u nás na webu, ale v krátkosti jde o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i aktuální Mistr České republiky v kulturistice JAN PÍTR, se kterým si budeme povídat spíš o Mistrovství Evropy.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, čím se živíš, nebo jakou studuješ školu?

Zdravím všechny čtenáře Extrifit.cz, jmenuji se Jan Pítr, je mi 22 let a žiji v Novém Jičíně. Cvičení se věnuji devátým rokem, závodění od roku 2013. Aktuálně studuji na Vysoké škole Báňské.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

K cvičení mě přivedl kamarád Filip, který měl doma ve sklepě menší posilovnu s benchovkou, předkopáváním, zakopáváním i jednoručkami. Po nějaké době nám toto vybavení přestalo stačit, a tak jsme začali navštěvovat komerční posilovnu. V té se nás ujal kamarád Tomáš, který v té době úspěšně závodil v trojboji. Předal nám cenné rady do začátků, za které mu patří velký dík.

Je nějaká meta, které bys chtěl dosáhnout?

 Jako svůj další cíl a metu jsem si vytyčil účast na MS juniorů v roce 2019.

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Na odměnu jsem dosáhl díky absolutnímu vítězství v kulturistice juniorů, které jsem získal na MČR.

V tvém případě je ale třeba zdůraznit, že ty juniorské výsledky nebyly ty hlavní. Máš za sebou i start na ME a vítězství mezi Muži. Můžeš nám říct, jak si spokojen s výsledkem z Evropy a jak se ti tam líbilo?

Za výsledek z ME jsem velice šťastný, splnil jsem si svůj sportovní sen. Co se celkově týká organizace a probíhání šampionátu, byl jsem mile překvapen. Nemohu to sice posoudit s ostatními mezinárodními závody, jelikož se jednalo o můj první mezinárodní start, ale z mého pohledu vše, až na pár výjimek, probíhalo velice dobře. Ať už se jednalo o zázemí nás závodníků na hotelu, stravu, průběh samotné soutěže, mezi reprezentační výpravou panovala dobrá atmosféra. Mám také spousty zážitků a perliček přímo ze závodu. Jedním takovým je, že při mé hlouposti jsem si dokázal polít takřka půlku těla agrezzem pár minut před nástupem na podium. Naštěstí s pomocí Tomáše Bureše bylo vše hned vyřešeno. Nemile jsem byl překvapen, když jsem se vrátil k věcem po vyhlášení výsledků a zjistil jsem, že mi byly odcizeny reprezentační tepláky spolu s ještě jednou reprezentační mikinou. Nějaký dobrák z cizího státu si asi dělá doma sbírku reprezentačního oblečení. Jediné, co bych trochu vytkl, co se týká organizace, byl příjezd a odjezd naší výpravy. Při příjezdu jsme se nevešli všichni do autobusu, tak se cesta trochu protáhla čekáním na další autobus. Při odjezdu byl zase zpožděný příjezd autobusu, ale to je taková maličkost. Při takovém množstvím národů a závodníků se taky není čemu divit, že se sem a tam něco zpozdí.

Bylo ME tvým plánovaným vrcholem? Protože se mi zdálo, že nejlepší formu jsi měl až na MČR juniorů, kde jsem tě viděl na živo. Ale soudit mohu jen podle fotek z ME, tak proto se ptám.

Pavle máte pravdu, že nejlepší formu jsem měl až na MČR juniorů. Svou celoroční přípravu jsem směřoval na ME, byl to tedy můj vrchol sezóny. Docílená forma na ME byla rozhodně do té doby má životní a byl jsem s ní spokojený, zároveň jsem si byl vědom, že by se i tak dala ještě vylepšit, a tak jsem se snažil naplno využít prostoru dvou týdnů, které jsem měl do MČR juniorů. Proto jsem šel hned na druhý den od ME ráno na kardio i odpolední trénink. Stravu jsem ten den trochu vypustil a dopřál jsem si vydatnou snídani a večeři na hotelu. Druhý den od závodů jsem stravu zase přiškrtil, najel na dietu a naplno se soustředil na MČR juniorů.  K výsledné formě na MČR juniorů mi také pomohla vyladěná superkompenzace z ME, kterou jsem letos dělal právě až na ME.

Kterého výsledku v této sezóně si ceníš nejvíce a proč?

Cením si všech výsledků, které se mi v letošní sezóně podařilo dosáhnout. Ale nejvíce si cením zisku 2. místa na ME. Už jen účast na tomto šampionátu jsem považoval a považuji za jakýsi milník v mé sportovní kariéře. Zisk stříbrné medaile mi ukázal, že mám co nabídnout i na mezinárodní scéně a dodal mi další motivaci do dalších příprav. Tuto motivaci a úsilí bych rád směřoval na již zmíněné MS juniorů v roce 2019. Bude se jednat o můj poslední juniorský rok, proto je motivace o to větší, a to být zase součástí reprezentačního týmu a ukázat se v co možná nejlepším světle.

Vraťme se k té odměně. Proč sis vybral právě tyto produkty?

Vybral jsem si hlavně proteiny CFM 80, abych měl v objemu kvalitní zdroj bílkovin. A taky abych trochu odlehčil trávení od masa, proto ho teď budu zařazovat častěji.

 Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Rozhodně, mám jich teď dost na celou objemovou přípravu.

Tvé silné stránky jsou naprosto zjevné, a to jsou tvoje nohy. Specializuješ se na ně nějak, dřeš je víc než co ostatní, nebo ti jdou prostě „samy“ po pár sériích předkopávání?

Je pravda, že mi rostou nejlépe, bude tady hrát roli, jak genetika, tak i trénink. Co se týká lýtek, tak ty jsem měl vždy o něco větší. Ty mám asi po otci, kterému narostly z houbaření. Rozhodně na tréninku nohou nepolevuji a nespoléhám se na genetiku, snažím se každý trénink jet na maximum. Předkopávání cvičím rád, ale většinou jen na dojetí na závěr tréninku. Vždy tam musí být i nějaké dřepy nebo hacken dřepy. Dalším faktorem může být také provedení cviků, snažím se vše jezdit v plném rozsahu i s trochu pomalejší negativní fází. Chtěl bych vyzdvihnout již zmíněný hacken dřep, jsem toho názoru, že právě díky němu se mi daří dělat solidní hloubku kvadricepsů.

Kde naopak vidíš své slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Slabinu stále vidím v pažích, ale myslím si, že se mi je daří rok od roku zlepšovat. Cvičím je teď spíše na hodně nízkých opakováních a to mi zatím asi svědčí nejvíce.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Na přípravě spolupracuji s Janem Turkem, který mě také k závodění přivedl. Tímto mu chci poděkovat za vše, co pro mě udělal a dělá.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Naprosté vyčerpání v závěru, kdy jsem měl problém i s převlečením oblečení. To přišlo hlavně po ME, kdy jsem se snažil ještě více doladit formu. Myslel jsem si, že předchozí přípravy už nic nemůže překonat, ale mýlil jsem se. Tato příprava byla jistě nejnáročnější a také nejdelší. Překvapivě s chutěmi na „nezdravé“ jídlo jsem problémy neměl. Ale vyčerpání bylo extrémní, teď vím, že je se stále kam posouvat, jak v přípravě, tak i v přístupu k dietě.

Co plánuješ v nejbližším období?

Naplánoval jsem si lehčí odpočinkové období, aby tělo zregenerovalo po náročné přípravě, která trvala takřka pět měsíců. V blízké době bych rád rozjel naplno objemovou přípravu, aby se mi podařilo nějaké to kilo svalů přibrat, přeci jen mám stále dost rezervy do váhového limitu kategorie.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Pozávodní split mám aktuálně rozdělen na tři tréninky v týdnu. Partie jsou rozložené takto:

Záda, trapéz, zadní ramena, biceps

Prsa, ramena (přední, střední), triceps, břicho

Nohy

Zkoušíš maximálky? Pokud ano, jaké jsou a pokud ne, tak jaký máš názor na silová cvičení?

Maximálky necvičím vůbec, silově se snažím, cvičím spíše nižší počty opakování v rozsahu 5-8. Maximálky jsem úplně vypustil i kvůli problémům se zády, které jsem měl v loňském roce.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Rád bych se připravil na podzim 2019 a to na MS juniorů, které se v letošním roce koná v Ekvádoru, který je poněkud z ruky. Snad se pro příští rok vybere nějaká pro nás bližší lokalita, ideálně v Evropě.

Máš nějaký kulturistický vzor, někoho, kdo tě motivuje víc než ostatní?

Nejvíce mě motivuje Dorian Yates a Jay Cutler. U Doriana je to hlavně díky jeho tréninkovému přístupu, zkrátka vše nebo nic. Také je pro mě vzorem díky svému přístupu ke svému zdraví, nebojí se po letech strávených v posilovně dělat jógu a podobné aktivity. Jay je pro mě motivací hlavně z let, kdy soupeřil s Colemanem.

Je nějaká osobnost, se kterou bys šel rád třeba na večeři? Kdokoliv, nemusí to být jen někdo z kulturistiky nebo fitness.

Inspirativní by bylo setkání například s hercem a bývalým wreslerem Dwaynem Johnsonem známého spíš pod přezdívkou The Rock.

Chceš na závěr něco dodat?

Chci poděkovat Vám Pavle a Extrifitu.cz za zprostředkování rozhovoru a odměny. Přeji Vám i čtenářům pěkný den.