Jan Pítr: Byl jsem naprosto fyzicky vyčerpaný.

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Jan Pítr.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Zdravím všechny čtenáře. Jmenuji se Jan Pítr, je mi 20 let a pocházím z Nového Jičína. Cvičím 6 let a studuji Fakultu stavební na VUT v Brně. Soutěžní kulturistice se věnuji třetím rokem. Startuji za novojičínský oddíl Caesar fitness.  

Co tě přivedlo ke cvičení?

Kamarád se mě zeptal, jestli s ním nechci začít chodit do fitka, protože nechtěl cvičit sám. Chodili jsme spolu cvičit asi 2x týdně. Takto jsme chodili cvičit asi rok, poté jsem cvičil sám, než si mě všiml Jenda Turek.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Jednou bych se chtěl dostat do naší reprezentace a startovat na Mistrovství Evropy. Časem se ukáže, jestli se mi to vyplní.

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Odměna mi byla předána za 1. místo na MČR v kategorii juniorů do 70kg.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Určitě, teď mám potřebný arzenál do objemu.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Mou silnou stránkou jsou určitě nohy, zejména kvadriceps. Slabinu vidím ve vršku, hlavně v pažích. Ty se snažím zlepšit a myslím, že se mi to postupně daří.  Cvičím je většinou do selhání a to mi zatím zabírá. Také musím zlepšit hloubku zad.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Mým trenérem je Jan Turek, se kterým konzultuji celou přípravu a ve všem mu důvěřuji. Táhneme to spolu již od roku 2012.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Dietu jsem zvládal dobře. V hlavě jsem měl vše srovnané a věděl jsem, co mám dělat. Takže jsem ani nad jídlem nepřemýšlel.  Potíže jsem měl až v závěru diety, kdy jsem byl naprosto fyzicky vyčerpaný. Ale to už k tomu asi patří.

Co plánuješ v nejbližším období?

Chtěl bych udělat delší objemovou část, abych se mi podařilo nějaké kilo přibrat. Nějaké konkrétní závody zatím v oku nemám, ale bude to nejspíše na jaře 2017.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty?

Poradil bych jim, aby se drželi svého cíle a šli si za ním, a hlavně aby u toho vydrželi a neskončili kvůli jednomu neúspěchu. S pílí a odhodláním se jim to podaří.

Jaké produkty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny a proč zrovna toto?

Vybral jsem si zejména proteiny, které beru jako naprostý základ, co se týče doplňků stravy. Dále nějaké aminokyseliny, vitamíny a  AGREZZ , se kterým jsem byl v dietě nadmíru spokojený.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Protein CFM 80.

 Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Mou nejlepší partii jsou stehna. Cvičím je většinou celé v jednom tréninku, ale zařazuji i oddělené tréninky kvadricepsů a hamstringů, zejména v dietě. Cvičím klasicky dřepy, hacken dřepy, legpress a předkopávání. Na hamstring zakopávání, mrtvé tahy.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Cvičím 2+1. Tréninky mám rozdělené na stehna, prsa s tricepsem a lýtky, záda s bicepsem, ramena s břichem a lýtky.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Konkrétně nejsem rozhodnutý, ale budu to chtít směřovat nejspíše až na jaro 2017. Chtěl bych si od závodění chvilku odpočinout a přijít zase o něco lepší a těžší.

Znáš Extrifit Team, je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?  

Nejvíce mě motivuje Vojta Koritenský, jeho videa jsou parádní. Také sleduji Milana Obořila.

Chceš na závěr něco dodat?

Chtěl bych Vám poděkovat za zprostředkování tohoto rozhovoru a za perfektní projekt „Odměna za výsledek“. Takový projekt u nás nemá obnovy. Dále mé přítelkyni, rodině, mému trenérovi, Caesar fitness, firmě Buildit a všem, kteří mi pomáhají a fandí mi. Děkuji vám.