Jakých chyb se vyvarovat na soutěži - šílenství v rozcvičovně

Autor: Pavel Vacek

Rozcvičovna. Místo, které formuje zážitek ze soutěže. Ve vypjatě hektické atmosféře zde probíhá úprava pokožky, okukování soupeře a tím pádem první hodnocení svých šancí a také něco, čemu říkáme rozcvičování. Fyzická příprava, během které se borci snaží napumpovat své svaly k prasknutí. Jenže to je právě chyba, které se často dopouštějí mladší a nezkušení závodníci. V mládežnických kategoriích často vidíme v zákulisí hotové tréninkové maratony.

 Zadýchaní, unavení závodníci se pak často nedokážou zkoncentrovat na jednotlivé předvádění svalových skupin jednoduše proto, že jsou po náročném rozcvičení absolutně grogy. Na pódiu poté můžeme pozorovat prezentaci svalových partií v takovém třesu, že by se za něj nestyděl ani alkoholik na absťáku. Je třeba si uvědomit, že naháněním krve po všech možných partiích vašeho těla zpravidla kýženého výsledku stejně nedosáhneme. Zkušenější borci už dávno vědí, že to, co jste neudělali během roku, stejně za těch pár minut v rozcvičovně nedohoníte. Jsou si dobře vědomi toho, že těch pár opakování navíc situaci stejně nezachrání, a proto si dopřejí čas na vydýchání, uvolnění a zklidnění se. To ovšem neznamená, že se nerozcvičují. Právě naopak. Jen na to jdou poněkud chytřeji.

Pokud se v organizmu nachází určitý objem krve, který se pumpováním dostane do dané svalové skupiny, je zcela pochopitelné, že v ostatních částech těla musí být krve méně.  Při rozcvičování ovšem dochází k zvýšené tepové frekvenci, krevního tlaku a rychlejší cirkulaci krve. Vlivem těchto faktorů se v souvislosti s gravitací stane to, že v momentě kdy se postavíte, se vám částečně prokrví dolní končetiny sami. Praxe ukázala, že pokud se kvadricepsy začnou rozcvičovat, dochází k jejich „zalití“ v důsledku čehož dojde ke ztrátě svalových detailů. To je ostatně problém i jiných svalových partií. Pokud to s prokrvováním přeženete, nabude sice sval obřích rozměrů, avšak zcela ztratí definici a plasticitu. A to je to poslední, co byste si přáli. Pumpování krve se tedy obvykle omezuje na horní polovinu těla. Dnes už jsou činky v rozcvičovně spíše výjimkou než pravidlem, proto se na tuto skutečnost dobře připravte. Nejvhodnější pomůckou se mi jeví tzv. gumové expandéry, pomocí nichž se dá celkem dobře napumpovat. Nikdy není od věci vyzkoušet si s nimi pár cviků v domovské posilovně nebo doma, abyste se s nimi pak v rozcvičovně nemotali jak Kolumbus při objevování Ameriky. Používejte krátké pohyby s dostatečnou svalovou kontrakcí. Provádějte několikanásobně více opakování s lehkou vahou a s minimálními přestávkami. Obvykle se rozpumpování svalů týká vašich slabších svalových partií, ale často není od věci naopak zvětšeným objemem zvýraznit své přednosti. Jakou zvolíte taktiku, to nechám už zcela na vás.

Velmi kvalitním pomocníkem při napumpování, prokrvení a zvýraznění vaskularity je všem dobře známý Hell Gel. Různé NO produkty pro lepší trénink máte jistě vyzkoušené. Leč většina z nich se musí rozpustit ve vodě. A pít byste moc neměli. Proto je Hell Gel skvělou volbou. A v kombinaci s rychlými cukry v Express Gelu naprosto špičkovou volbou. No a pokud byste si přece jen nějaký ten doušek tekutin dopřáli, zapijte jím 4-5 kapslí Argininu. Garantuji vám s předchozí fází cukrování naprosto plné a dlouhotrvající napumpování a vaskularitu.

Od nás jste dostali takřka kompletní návod, jak si počínat v den D. Poslední, co nám ještě zbývá dodat, je jen přání, aby se vám dařilo podle vašich přání.