Jaký je rozdíl mezi proteinem a gainerem?

Autor: Pavel Vacek

Možná se právě teď mnozí z vás, kteří již mají odcvičeno několik let, podivují nad takovou otázkou. Vždyť je to tak jednoduché. I já, člověk s dvacetiletou praxí, jsem se dost ošíval, když jsem dostal jako námět na článek toto téma. Co o tom budu psát? Vždyť to přece každý MUSÍ vědět. OMYL, NEMUSÍ!!!

Ve své povýšené domněnce jsem si neuvědomil, že každý z nás jednou začínal a každý z nás o doplňcích, o rozdílech mezi jednotlivými živinami, kaloriemi a kilojouly atd. nevěděl VŮBEC NIC.

Dnes je takových možností, jak se vzdělávat a jak čerpat odborné informace, můžete namítnout a jistě budete mít pravdu. Ale jsou tyto informace dostatečně jednoduché a srozumitelné i pro totálního začátečníka. Pro kluka, který jednoho dne uviděl na diskotéce spolužáka, jež měl žílu přes biceps, obklopen pozorností mladých krásných slečen a on nic? Čím to bude, přemýtá. On je středem pozornosti a já sedím v koutě a tiše si tu mumlám pro sebe. Trpím. Aha, to bude tou žílou přes biceps. On jí má, já ne. Já jí chci taky! Budu mít žílu a budu mít holky! Do teď se absolutně nezajímal o stravu, o to, co si servíruje do úst, hlavně že neměl hlad. Je tedy tento chlapec schopen rozeznat rozdíl mezi proteinem a sacharidem? Já myslím, že ne.

Třeba takový Lukáš Roubík píše skvělé články pro mládež, ale i ty jsou dle mého názoru odbornější, než by musely být.  A proto v  najdete na stránkách Extrifit.cz sérii článků, nad kterými zkušení harcovníci jistě ohrnou nos, ale které, věřím, že jsou přínosem právě pro ty mladé kluky, kteří se po příchodu z diskotéky zčistajasna rozhodnou, že budou kulturisty. Začneme tedy tím, že si ujasníme ty nejzákladnější pojmy. Opět se vyhnu citování wikipedie a pokusím se vám to předložit co možná nejjednodušeji.



Sacharidy, neboli cukry: Tenhle nápis najdete na každé potravině, na výrobku, na všem co se dá pozřít. Vyjadřuje množství látky, ze které se dá nejrychleji získat energie pro váš pohyb a která je velice lehce stravitelná. Sacharidy jsou v drtivé většině rostlinného původu. Po sacharidech se přibírá na váze. V potravinách najdete často také údaj o jednoduchých cukrech. Těm se snažte vyhýbat. Naleznete je hlavně v nejrůznějších sladkostech, ochucených jídlech a limonádách. Po těch se už jenom tloustne a kazí zuby. Ale to jistě víte i beze mě.

Protein, neboli bílkovina: Svaly rostou z bílkoviny. Je to stavební látka pro růst svalů. Najdete je především v potravinách živočišného původu, tzn., mase, vejcích, mléčných výrobcích. Ale i některé plodiny dokáží být poměrně bohaté na bílkoviny. Nejprovařenější je v tomto směru bezesporu sója. Problém s proteinem spočívá v tom, že tělo je schopné využít pouze omezené množství proteinu.

Tuky: Jsou v každém jídle a nelze se jim vyhnout, pouze korigovat jejich množství. Tuk je ale i životně důležitá složka potravy, bez něj byste nemohli například zpracovat nějaké vitamíny. Je to také jakýsi zdroj energie, nicméně tělo jej nedokáže využít a zpracovat tak rychle jako energii ze sacharidů. Navíc má tuk 2x větší energetickou hodnotu než bílkovina nebo sacharid. S přebytku tuků a energie také tloustneme. Já myslím, že pro základní vyjasnění pojmů je to asi tak všechno.  Nyní tedy můžeme přistoupit k úvodní otázce.

Jaký je rozdíl mezi proteinem a gainerem?    

Protein má vyšší poměr bílkoviny ve svém složení než sacharidů. Určitým vodítkem může být dost často vyobrazená obří číslice na obalu produktu, která naznačuje množství bílkovin ve 100 gramech. Nemusí to být naprosto přesné číslo, ale odchylka od něj určitě nebude nikterak velká. Bude spíš zanedbatelná. Uvedeme si to na konkrétním příkladu. Iso 90 CFM. Číslice na obalu nám naznačuje, že v tento výrobek obsahuje 90 gramů bílkoviny na 100 gramů výrobku. Když se poté podíváme na přesné složení, tak zjistíme, že tento protein skutečně obsahuje kolem 90 gramů bílkoviny konkrétně se to množství pohybuje od 85 do 88 g bílkoviny podle příchutě. A tak je to logicky i s CFM 80, VEGAN 80, Multiprotein Long 80 atd... Pokud se ptáte, proč mají jinou zkratku před číslovkou, tak vězte, že to má co do činění se stupněm zpracování a zdrojem bílkoviny, ale to je trochu na delší článek, který pro vás brzy připravím. Občas také najdete na obalu číslovku 100. Je to taková finta, která má vytvořit dojem právě na vás, absolutní laiky, že je to 100% protein. Pozor! Není to tak! Nemůže být. Už jenom proto, že by to bylo neskonale odporné. Ve skutečnosti to může být klidně i nějaká padesátka. Ta číslovka vyjadřuje třeba 100% koncentrát, filtraci, nebo něco podobného.

Gainer se paradoxně označuje také číslovkou vyjadřující poměr bílkoviny ve výrobku, akorát s tím rozdílem, že ta číslovka bude mnohem nižší. Například náš Gain 21 uvádí 21 gramů bílkoviny ve 100 gramech výrobku. Zbytek tvoří převážně sacharidy. Všeobecně se dá říct, že pokud je množství sacharidů vyšší než bílkovin, můžeme výrobek považovat za gainer.Zároveň je třeba dodat, že díky menšímu podílu drahého proteinu, jsou gainery vždy levnější než protein stejné hmotnosti.

Proč to potřebuju vědět?

To je poměrně klíčová otázka. Proč vám to tady vysvětluju? Je to zásadní pro určení výrobku, který je vhodný pro vaši postavu a vaše cíle. Pokud máte 65 kilo, tak je vcelku zbytečné kupovat si protein. Jde o jednoduchou zásadu. Čím více kalorií - tím větší šance že přiberete. Nyní můžete vznést dobrou námitku, proč si nemůžete koupit protein, když kalorická hodnota je stejná jako u sacharidů?  

 Jde o využitelnost. Sacharidů dokážete vstřebat v podstatě neomezené množství, kdežto bílkoviny tělo využije jenom určitou část. Často narazíte na hranici 2 gramů bílkoviny na kilo vaší váhy, ale i to je množství určené spíše pro vyspělejší cvičence. Tak tedy pokud potřebujete přibrat, používejte gainer, jehož sacharidy vám dodají potřebné energetické navýšení kalorického příjmu. Tento kalorický příjem lze navýšit i pomocí proteiňáku, ale jak už jsme si řekli, tělo využije jenom něco a přebytek bílkoviny pak stejně složitě přemění na energii. To je zbytečné a drahé.

 Co se stane, když to s gainerem přeženu?

Nic. Pokud do sebe budete ládovat gainer jak nezřízení, jediné co se vám může stát, je to, že energii, kterou tělo nevyužije na vaši regeneraci a růst, uloží ve formě tuku. Jinými slovy přiberete tuk. Ale v případě onoho 60-ti kilového chlapce to rozhodně nebude žádný strašák, spíše naopak. Pokud by vás to ovšem nějak děsilo, stačí jednoduše v dávkování gaineru trochu ubrat.

Kdy si mám tedy koupit protein?

Opět si vypomůžu modelovým příkladem. Je mladík, který by rád vybudoval trochu svalů, ale nemá s hmotností žádný problém. Naopak by rád trošičku shodil a jak se říká „vypracoval“. Právě pro něj je určen protein. Dodá tělu potřebné bílkoviny pro růst svalstva bez toho, aby hrozilo, že nabere další tuk. Proteinem bude pouze suplovat množství bílkoviny, které nedodá v běžné stravě.