JAKUB PRCHAL-Dorostenec, který nepoznal porážku.

Autor: Pavel Vacek
181407_612215515470323_39060974_n
Ahoj Jakube, chtěl bych ti tímto dodatečně pogratulovat k tvým letošním výsledkům a poděkovat za poskytnutí tohoto rozhovoru. Můžeš se čtenářům v krátkosti představit a zopakovat své letošní umístění?

Ahoj, jmenuji se Jakub Prchal, je mi 18 let, bydlím v malé vesničce Holčovicích poblíž Krnova, kde chodím do 3. ročníku gymnázia a kde také trénuji v místním Fitness centru Jalex. Ke kulturistice jsem se dostal díky mému skvělému kamarádovi Tomáši Vlhovi a to  ve svých 14 letech, kdy jsem si koupil domů první činky. Tak začali naše první společné tréninky, a ačkoli neměli hlavu ani patu, od první chvíle jsme do nich dávali maximální nasazení. Zvedání železa jsem si vážně zamiloval, každým tréninkem jsem se cítil silnější a motivace dále se zlepšovat den ode dne rostla. V tom zapálení jsme se s kamarádem rozhodli, že bychom si chtěli vyzkoušet závody v kulturistice, a tak jsme se dostali do Krnovského Fitness Centra Jalex. Ačkoli jsem trénoval teprve půl roku, začal jsem s přípravou na své první závody, tedy MČR 2010, tam se mi nakonec podařilo zvítězit a já jsem se stal absolutním vítězem mladšího dorostu. Titul Mistra ČR se mi podařilo získat i v letech 2011 a 2012. Na letošním Mistrovství Moravy jsem získal dvojité zlato, jedno jako absolutní vítěz dorostenců a druhé jako vítěz klasické kulturistiky juniorů. Svůj poslední rok mezi dorostenci jsem letos ukončil absolutním vítězstvím ve starším dorostu, čímž jsem získal svůj čtvrtý titul Mistra ČR.
 
Jak se ti líbily letošní závody? Co říkáš na kvalitu soupeřů, na organizaci, na diváky?

Co se týče organizace Mistrovství Moravy a Slezska, které se letos konalo ve Frenštátu pod Radhoštěm, tak se mi tyto závody moc nelíbily, když pominu osvětlení pódia a několik dalších věcí, tak mě mrzí, že jsem nedostal za absolutní vítězství dorostu žádnou památku. Zato kvalita soupeřů byla velice dobrá, stejně tak jako hojná účast, v klasické kulturistice juniorů, kde jsem mimo jiné také startoval, jsme se kvůli vysokému počtu závodníků téměř nemohli vejít na pódium. Co se mi ale na těchto závodech líbilo, avšak s organizací to nemělo nic společného, byli samotní závodníci, byla to skvělá parta lidí, mezi kterými jsem poznal i několik nových přátel. Organizace Mistrovství ČR byla snad ve všech ohledech lepší, vládla tam příjemná atmosféra a jako bonus mi nechyběla ani značná podpora v hledišti. :-) Potkal jsem tam mnoho známých tváří a celkově jsem si závody opravdu moc užil. 943063_620542434637631_1987340570_n (3)
Kolik si od posledních závodů stihl přibrat? A mnohé čtenáře by určitě zajímalo, co všechno je schopen závodník po závodech sníst. Jak to vypadalo u tebe?

Má soutěžní váha na MČR byla 80,8kg, no a když jsem se včera večer, tedy týden po závodech vážil, display ukazoval něco přes 90kg. U mě to vypadalo tak, že hned co mi závody skončily, tak jsem si dal vafle s džemem, pak jsme spěchali do McDonaldu, tam jsem si dal Big Mac, hranolky, kuřecí nugetky a několik sladkokyselých omáček, takže jsem stihl zahnat hlad a vydržel jsem více než hodinu a půl cesty domů nejíst. Doma mě pak čekala pizza a gnocchi, které mi maminka připravila, takže to už jsem se pořádně nacpal, dokonce jsem ani tu pizzu nedojedl, ale to jen proto, že s každou porcí jsem měl potřebu vypít alespoň půl litru vody, takže jsem se raději zbytečně moc nepřecpával a dal jsem si už jen tři proteinové tyčinky a šel spát. :-)
 
Jak vypadala letošní příprava? Kdy začala? Jak probíhala? Vyzkoušel si něco nového?

Má příprava letos probíhala jinak, než jsem byl doposud zvyklý, a to proto, že jsem se připravoval pod vedením zkušeného trenéra, tím mám na mysli Vláďu Pajiče, na kterého jsem se obrátil.  Ten si mě vzal pod křídla a pomohl mi udělat další krok vpřed.  Dostal jsem nový impuls jak se dále zlepšovat a má příprava a tréninky získaly zase jinou šťávu. :-)  V přípravě to vypadalo většinou tak, že mi Vláďa dle toho jak šla forma, sestavil dietu na týden dopředu. S přípravou jsem pomaličku začal v únoru a od března pak už začala být dieta o něco ostřejší. 181257_616869425004932_740515789_n
Jak vypadá tvůj tréninkový rozpis v běžném mimosoutěžním období a jak se postupem mění v soutěžní přípravě?

V období mimo závody jsem se řídil různými splity 2+1, 3+1, které mi Vláďa sestavil, a jak se závody blížili, přidávalo se kardio cvičení a postupně se zvyšovala i intenzita tréninků a to v závěru až na 6+1.
 
Jaký máš názor na frekvenci procvičení svalové partie? Co tobě přináší nejlepší výsledky? Jsi zastáncem procvičení partie 1 x týdně nebo častěji?

Všechno je vždy individuální, co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému, myslím si ale, že trénovat svalovou partii pouze jednou týdně nestačí. Když něco funguje a funguje to dobře, tak není důvod to měnit, jinak si ale myslím je důležité trénink stále obměňovat a netrénovat pořád to samé, aby mělo tělo neustálý stimul k růstu. Myslím, že i trénink partie jednou týdně může mít užitek, ale ne dlouhodobý. Obecně si myslím, že nejlepší je procvičovat svalovou partii 2x týdně.
 
Můžeš nám nastínit tvůj jídelníček v mimosoutěžním období?

Podobně jako v předsoutěžním, tak i v mimosoutěžním období se snažím stravovat kvalitně, jen s tím rozdílem, že v mimosoutěžním období je ten příjem kalorií podstatně vyšší. U mě to vypadá tak, že si vždy večer vařím jídlo na další den.  Na snídani si připravím cca 150g vloček se 4 vajíčky, do toho přidám pár rozinek a ráno pak jen přidám necelou odměrku proteinu, dál si připravuju 500g rýže a cca 400g masa, které pak ve škole a v průběhu dne jím, když přijedu ze školy a tréninku domů, během zbytku dne sním ještě většinou 500g těstovin a 300g masa, pak už si dávám jen tvaroh a jdu spát. Jídelníček samozřejmě doplňuji ovocem, nějakou zeleninou a vypiju denně cca 4-5 litrů vody.
Mohl bys pro představu čtenářům popsat svůj běžný den v přípravě? Aby měli představu o tom, jak se dá skloubit kulturistika s běžným životem.

Většinou to u mě vypadá tak, že ráno vstanu v 6:30, rychle se nasnídám, „nakrabičkuju“ si jídlo do školy a se dvěma batohy utíkám na autobus, který stíhám na poslední chvíli. Když ve škole skončím, jdu rovnou do obchodu, kde si nakoupím nějakou zeleninu, maso a popř. rýži na další den. Pak jdu do Jalexu a konečně začnu trénovat. Když po tréninku skončím, vypiju si protein a opět spěchám na autobus, který mě odveze domů, v případě tréninku stehen to bývá s tím spěcháním trošičku horší... :) Doma se navečeřím, osprchuju, navařím si na další den jídlo, zapnu na chvíli počítač a v rychlosti se připravím na školu. Nakonec už sním jen tvaroh a něco po 23:00 zalehnu do postele, pak už stačí jen dvě minuty a jsem tuhý. J
 
Co doplňky výživy, které už jsi vyzkoušel? Které se ti nejvíce osvědčily?

Z doplňků výživy považuji za základní kámen určitě protein, užíval jsem už několikrát i výrobky Extrifit, jako jsou WPC 80 nebo Hydro Instant, byl jsem spokojený. V předsoutěžním období jsem od Extrifitu užíval také BCAA Instant, které jsou perfektní, jinak jsem dále užíval glutamin, arginin, v objemu maltodextrin, kreatin. Zapomenout určitě nemohu ani na vitamin C a multivitamin, velice důležitá je taky kloubní výživa.
 
Máš kromě kulturistiky ještě jiné koníčky?

Pokud mám nějaký volný čas, rád ho trávím s přáteli, jinak jezdím rád na kole,  na bruslích a jelikož bydlím v horách, tak si v zimě rád zajdu i na snowboard. 72853_545217642170111_24219187_n
Co říkají na tvé úspěchy přátelé a rodina? Podporují tě?

Celá má rodina je mou velkou oporou, všichni mě podporují a jsou rádi, že se věnuji něčemu smysluplnému, co mě dělá šťastným. Stejně tak i přátelé, jsem moc rád, že takové přátele mám.
 
Máš nějakého sponzora? Kde tě může případný zájemce kontaktovat?

Ano, s přípravou mi pomohli Fitness Muscle Shop a Sizeandsymmetry. Pokud by měl někdo zájem o jakoukoliv podporu, může mě kontaktovat na facebooku, nebo na emailové adrese - prchal.jakub257@seznam.cz