Jak vidím budoucnost Mr. Olympia?

Autor: Petr Pohl

Od poslední Olympie již uběhl nějaký ten pátek a na další si budeme muset ještě pár měsíců počkat, tudíž si myslím, že by bylo v mezičase vhodné trochu se nad největší a nejprestižnější soutěží našeho sportu zamyslet.

Závodu momentálně kraluje americký bouřlivák Phil Heath, který má na kontě 6 vítězství, při kterých vždy totálně rozprášil své soky. Má vše, co se od nejlepšího kulturisty planety očekává - objem, brutální vyrýsovanost, perfektní vyseparovanost, tvrdost jako kámen. Z jeho slabin se mu podařilo udělat přednosti (záda) a z předností smrtící zbraně (ruce, kterým mohou konkurovat snad jen ty Winklaarovy). Dále je velmi důležité zmínit to, že Philovi se zatím daří trénovat a soutěžit bez jakýchkoliv zranění. Sám to přisuzuje tomu, že cvičí výhradně pomocí strojů a těžké činky nechává v klidu na svých místech.  Připomeňme si např. Doriana Yatese, známého tvrdým stylem tréninku blood and guts, který se loučil se soutěžními prkny s natrženým tricepsem. Jay Cutler měl pro změnu při svém čtvrtém triumfu v roce 2010 natržený biceps. O Ronniem raději vůbec nebudu mluvit. Může někdo Heatha vyzvat na rovnocenný souboj a způsobit mu v něm škody? Pár adeptů bychom tu měli.

Kai Greene: Dnes již legendární Amík, který proslul (nejen) svým copem. V letech 2011-2014 dělal Heathovi kvalitního soupeře, avšak nikdy to nedotáhl na vysněný skalp. Bohužel vyměnil soutěžní prkna za slunný Hollywood a Olympii jako takovou již 2 roky celkem úspěšně bojkotuje. Z „politických“ důvodů si myslím, že tento titul se mu již nikdy nepodaří vyhrát (to už bych si spíše vsadil na to, že se Helča Vondráčková stane naší novou prezidentkou). Potencionálního vraha krále tedy musíme hledat někde jinde.

Big Ramy: Obrovitý Egypťan, největší bestie na prknech (soutěžní váha 140 kg). Obrovské kvadráky, široká ramena, masivní hrudník. Aby aktuálního šampiona ohrozil, musel by se předvést ve své životní formě (poměr svalstvo/tuk), na kterou stále ještě čekáme. Možná, že se mu to za pár let povede, to už ale Heath dávno nemusí být na scéně.

Svatá Trojice: Na scéně se nám rýsují 3 nováčci, kteří, vydrží-li stoprocentně koncentrovaní, mohou být s velkou pravděpodobností novými šampiony této soutěže. Řeč je samozřejmě o „Holy Trinity“, Svaté Trojici, tedy Dallasu McCarverovi, Justinu Comptonovi a Nathanu De Asha. Všichni tři jsou velmi mladí a napříč svému věku jejich svaly vypadají nadmíru vyzrále. Na poslední Olympii nejlépe skončil pětadvacetiletý McCarver, který obsadil v obrovské konkurenci cennou osmou příčku.

Dexter Jackson, Shawn Rhoden: V posledních letech se navzájem dělí o druhé a třetí místo. Na loňské Olympii se předvedl Dexter v parádní formě, dle mého názoru skončil nespravedlivě za Rhodenem, který sice nevypadal špatně, ale za ten „bubble gut“ si druhou příčku fakt nezasloužil. Uvidíme, zda-li letos tito veteráni překvapí, dost možná to bude jejich poslední šance (minimálně pro Dextera). Nejsou již nejmladší a nová generace je jim neúprosně v patách.

Další velkou neznámou je to, na čem pořadatelé závodu postaví reklamní kampaň. Poslední Olympie se točila kolem comebacku Kevina Levroneho a ať už jste jeho fanoušky či nikoliv, musíte uznat, že to byl geniální marketingový tah. Zájem o něj a tím pádem o celou soutěž byl enormní. Letos musí vymyslet něco nového, což bude nelehký oříšek. Ideální by byl „Návrat predátora Greena“, avšak to se s největší pravděpodobností nikdy nestane, jak jsem již psal výše. Moc možností tedy nezbývá a upřímně mě nenapadá nikdo, na kom by mohli postavit kampaň „XXX vs Phil Heath“. Nechme se překvapit.

Kdo podle mě tedy vyhraje letošní titul? Pokud se nestane nějaký zázrak, tak dle mého skromného názoru zas a znovu Heath, neboť momentálně prostě nemá konkurenci. Dále předpovídám velký vzestup nováčků v čele s Joshem Lenartowiczem a Dallasem McCarverem. Už se trochu oťukali a mohou být vážnou hrozbou pro stávající TOP 5. Nathan De Asha se posune do TOP 10.

A závěrem? Snad jen, nemohu se dočkat letošní Olympie. Jsem zvědavý, jak si PR tým poradí s „nahypováním“ celé soutěže a v jaké formě se předvedou jednotliví závodníci. V článku jsem to zatím nezmínil a proto dodávám, že se velmi těším i na samotného Phila Heatha – rok od roku vypadá větší a brutálnější a myslím si, že tomu nebude jinak ani letos. Také by měla být letošní Olympie vysílána řádnou TV stanicí, takže naše oči nebudou brečet, jako když sledovaly přímý přenos zřízený Amazonem. To bylo fiasko, ke kterému bych se nerad vracel.

Už aby tu bylo září!