Jak upravit jídelníček bez větší námahy.

Autor: Extrifit

Netrpíte vlastnickou potřebou plastických břišních svalů, z kterých se tají přihlížejícím dech, ale nějaké to kilčo by se vám hodilo dát dolů? Rádi byste něco udělali se svým stravováním, ale do hloubkových studií nutričních hodnot se vám nechce? Podvědomě víte, že vaše běžná jídla vašemu tělesnému obalu příliš neprospívají, ale tápete v tom, čím je nahradit?

Zkuste tyto jednoduché rady, a věřte, že bez výraznější námahy a ošizení chuťových pohárků, se velmi záhy dočkáte pozitivních výsledků. 


Potraviny nevhodné do diety
Začněme třeba u snídaně. Nezapomínejte, že snídaně by se neměla vynechávat. Po probuzení se dostatečně napijte, protože tělo bylo několik hodin bez vody a je dehydrované. A samozřejmě něco posnídejte. Nastartuje to metabolismus a organismus může začít pálit a hospodařit s živinami. Jen pozor na to, co jíte. Světlé pečivo, namazané vrstvou másla, taveného sýru, medem, nebo džemem totiž nepovede k hubnutí! Když už musíte snídat pečivo, zvolte raději celozrnné. Sice je mírně dražší, ale zato obsahuje více vlákniny a také zasytí na delší dobu. Ale pozor – neznamená to, že ho můžete sníst více. Obsahuje totiž stejné množství energie jako pečivo bílé. Proto se snažte konzumace pečiva omezit. A máslo? Džem? Med? Musíte to mít? Neobejdete se bez něj? Ale obejdete, pokud chcete. Stejné je to i se salámy a celkově uzeninou, párky… Pryč s tím. Plátek kvalitní kuřecí šunky však můžete. Pokud jste zvyklí snídat jogurty, volte takové, které obsahují méně sacharidů a tuku. Některé jsou totiž příliš oslazené a jiné mají vysoký obsah tuku. Doporučuji se podívat po bílém jogurtu. 


Pozor na cukr
Pijete kávu? Přidáváte si do ní pár kostek cukru nebo smetanu? Pokud chcete zhubnout, odpovíte \"ne\". I u pitného režimu si musíte dávat pozor na cukry, i když se to nezdá, lehce Vám to může rozhodit správný jídelníček. Jestliže se neobejdete bez oslazené kávy a čaje, použijte umělá sladidla. Hodně lidí říká, že sladidla jsou chemikálie a raději budou sladit cukrem. Ano, chemikálie to jsou, ale v čem dnes nenajdeme nic umělého? Jen se podívejte na etikety potravin, které jíte. Všude samá „éčka“... Sladidel bych se nebál, ale to je můj názor. Pozor také na všelijaké sodovky a minerální vody s příchutí, protože často obsahují cukr a to si málokdo uvědomuje. Pokud slazené pití, tak to s označením „bez cukru“. I ovocné džusy mají hodně cukru. Vždy sledujte etikety.

Hlavní jídla
Ohledně hlavních jídel by se toho dalo napsat opravdu mnoho. Doporučuji, abyste si vařili sami, protože pak budete s jistotou vědět, co se v tom jídle opravdu nachází. Tím narážím na restaurace. Jde totiž o to, že kuchaři s množství oleje a různých přísad moc nemazlí. Hlavní pro ně je, že Vám to bude chutnat. Fast-foody by pro Vás měli být úplné tabu v období hubnutí. Proto je nejlepší si vařit sám. Smažení a fritování se vyvarujte. K tepelné úpravě je nejvhodnější vaření a dušení. K obědu bývá většinou nějaká polévka, maso, příloha, omáčka, zákusek… Zákusku a omáčky se vzdáme. Maso použijeme nejlépe krůtí nebo kuřecí, případně i libové hovězí. Odřežeme samozřejmě kůži, protože obsahuje zbytečný tuk. Vepřové maso si odpustíme… Jako příloha je nejlepší rýže, brambory a těstoviny. Jakou porci zvolit si netroufnu říct, ale třeba 80-100g rýže by mělo stačit. Ženám postačí i menší porce. K tomu zeleninu a máte výborné, zdravé jídlo.


Máte po jídle stále hlad?
Pokud se Vám stane, že po snězení jídla stále cítíte hlad, zkuste se napít sklenice vody a počkat 20 minut. Někdy trvá déle, než si mozek uvědomí, že jste už jedli.  

Svačinka
Na svačinu můžu doporučit třeba zeleninový salát a k tomu 2-3 ks racio chlebíků. Tvarohové výrobky s nízkým obsahem tuku jsou též vhodné. Samozřejmě vám mohu nabídnout i alternativu v podobě proteinových koktejlů, nebo velmi snadno připravitelného Breaku.

 

Nemlsat!
Čemu ale nesmíte podlehnout, je mlsání. Jakmile si vezmete třeba jen trošku čokolády nebo jiné sladkosti, těžko se pak odolává pokušení vzít si ještě trošku…  

Pozor na alkohol
Neobejdete se bez alkoholu? Tak to mám pro Vás špatnou zprávu. 1g bílkovin i sacharidů obsahují 4 kcal. 1g tuku má více než 2x více, celých 9 kcal. Ale pozor, alkohol na tom není o moc lépe! V jednom gramu je totiž 7 kcal… A když si uvědomíte, že Vás alkohol nijak nezasytí, tak je teď zřejmé, jak moc je nevhodný. Jestli si přes zmíněná negativa říkáte, že pivo Vám nijak neublíží, tak Vás nepotěším. Dvě piva (1 litr) „desítky“ obsahují zhruba 360 kcal a litr 12stupňového dokonce 445 kcal. Pro srovnání jedna celá čokoláda Milka (100g) má 530 kcal… 


Závěrem
Naučte se postupně lepších stravovacích návyků, postupně zredukujte nebo i zcela vyřaďte nezdravé potraviny ze svého jídelníčku a uvidíte, že se to kladně projeví nejen na Vaší postavě, ale i na zdraví. Hlavně v procesu hubnutí myslete pozitivně, nedělejte si nic z toho, že například na večírku ostatní pojídají pizzu. Vy se bez té pizzy obejdete, protože za nějaký čas budete vypadat skvěle, zatímco jiní si budou stěžovat, že se jim nedaří hubnout a budou obdivovat Váš pokrok. Proto se vyvarujte těmto pokušením, neboť se Vám to vrátí v podobě hezčí postavy.

Ještě mám jeden tip: choďte nakupovat po jídle, kdy jste sytí. Snáze poté odoláte nákupu nezdravých potravin a nebudou Vás doma lákat.


Hlavně nepodlehnout
Nyní můžete ve svých stravovacích návycích učinit změny a hlavně vydržet a nepodlehnout! Efekt se po čase dostaví, jen chvíli vydržte. Drastickými dietami sice zhubnete rychleji, ale efekt bude krátkodobý (důvody jsou vysvětleny v článku snadné hubnutí). Jděte se za svým cílem a překonejte překážky, které mohou nastat. A kdo mi bude tvrdit, že to nejde, protože v práci nebo ve škole nemá možnost volby obědu, tak se pouze vymlouvá. Stačí si jídlo třeba ráno dopředu připravit a vzít si ho v plastové krabičce s sebou. Takže žádné výmluvy, překážky jsou od toho, aby se překonávaly!