Jak si vedli členové Extrifit Clubu na Mistrovství ČR

Autor: Pavel Vacek

Místo obvyklé pondělní taškařice je na čase udělat místo pro členy Extrifit Clubu, kteří mají za sebou vrcholnou soutěž jarní mistrovské sezóny, a to Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2018 ve všech možných kategoriích. Věnovat se budu pochopitelně jen finalistům soutěže, což ale byli téměř všichni zúčastnění členové Extrifit Clubu. Super a radost hned v úvodu. Ale vezměme to hezky pěkně popořádku od těch nejúspěšnějších.

Josef Drda – 1. místo v Klasické kulturistice a Absolutní vítěz Kl. Kulturistiky.

Na srazech Extrifit Clubu jsem tušil, že Josef Drda bude velkým překvapením juniorských soutěží. Ale že bude tak dobrý i mezi dospělými, to jsem vážně nečekal. Pokud bych tedy musel jmenovat pouze jednoho jediného člena Extrifit Clubu, který mě doslova nadchl svým výkonem, bez váhání bych ukázal prstem na teprve 19letého Pepu, který nedal svým soupeřům nejmenší šanci. Jeho kvalita a tvrdost svalové hmoty byla brilantní. V zadních postojích naprosto exceloval a hluboké hamstringy byly ukázkou pojmu separace. Příčné pruhy počínající na jeho gluteu, pokračující přes vzpřimovače a plně se rozvinoucí v latissimu, připomínaly hustě popsaný lístek zasloužilého štamgasta v restauraci třetí cenové skupiny, kterému se přísun piv zapisuje hráběmi. Navíc jeho kostra dává tušit, že na ní lze nabalit ještě další hromadu masa. Což byl trochu paradox, neboť jeho rozvinutý hrudní koš byl trochu na překážku ve čtvrtobratových pózách, které jsou jeho největší slabinou. Právě v nich působil nejméně esteticky. Nicméně to ho zase až tak moc trápit nemusí, neboť tato póza je povinná pouze v kategorii Klasické kulturistiky, kam se už vzhledem k limitu v poměru výšky a váhy stejně nevejde. Už takhle to měl taktak. Taktak ovšem nebyl jeho zisk Absolutního Mistra ČR v Kl. Kulturistice, kterým se může pyšnit po celý následující rok.

Ondřej Sobotka – 1. místo v kulturistice nad 90 kg

Dalším Mistrem ČR v barvách Extrifit Clubu se stal Ondra Sobotka v nejtěžší kategorii kulturistiky. Ondra od minulého roku, kde bral v kat. do 90 kg 4. místo, nabral 3-4 kila svalové hmoty, což se výrazně pozitivně podepsalo pod celým konceptem jeho postavy. Nad svými soupeři dominoval především dolními končetinami a tuto přednost podpořil i skvělou formou. Naopak slabinou pořád zůstává trochu nešťastně poskládané břišní svalstvo na relativně širším pasu. Tato kategorie se tak zdála být nejvyrovnanější z celého mistrovství, čehož si byl Ondra dobře vědom. Svou dobrou připravenost a formu proto podpořil bojovností a do každé pózy dal skutečně maximum. To se mu nakonec vyplatilo a odměnou mu budiž vytoužený titul Mistra České republiky v nejtěžší kategorii.

Gabriela Erbenová – 1. místo v kategorii Bikiny Fitness Masters

Mnozí fanoušci Extrifitu již Gabrielu znají z našich promo akcí, kterých se účastní jako naše hosteska/Extrifit girls. Hostesska s postavou závodnice ovšem. A právě to zadalo úvahám o jejím soutěžení a ročnímu přesvědčování Gabriely, aby závodit začala. A tak se stalo, že Gabriela absolvovala svou první soutěž v životě právě na podiu Mistrovství ČR v kategorii Masters, které nemá kvalifikační předkola. (U dam se o věku nemluví, ale abyste si ušetřili googlení, prozradím, že šampionky se rodí v ročníku 78) A tato premiéra byla na Gabriele nekonečně moc znát. Při pohledu na její postavu a formu tak mohla porazit jedině sebe sama svou trémou, jakou by nedokázala zahrát ani nejlepší oskarová herečka. Po prvotním oťukání však přece jen paralyzující stres ustoupil, Gabriele se třes celého těla přetavil v úsměv a v ten moment bylo o vítězce kategorie rozhodnuto. Pevnou postavu s jasně definovaným, a přesto přirozeně působícím osvalením s dominantním břišním svalstvem, by jí tak mohla závidět nejedna o generaci mladší závodnice.

Marcela Veselá – 2. místo v kategorii Bodyfitness do 164 cm

A u ženských svalů ještě chvíli zůstaneme. Akorát překalibrujeme měřítka. Další medailistkou Extrifit Clubu je totiž Mistryně Čech a zároveň Vicemistryně ČR v Bodyfitness Marcela Veselá. Marcela, na rozdíl od Gabriely však na pódiích není žádným nováčkem. Leč, výsledky se doposud příliš nedostavovaly. Zlom nastal po výměně trenéra (o kterém bude za chvíli řeč), kdy Marcela přišla letos na pódium výrazně štíhlejší v celkovém dojmu, avšak svalnatější a přirozeně působící především v prezentaci na podiu. Její doménou byly hlavně zadní postoje, ve kterých předváděla skvělou hloubku a detaily zad, společně s jasně separovanými hamstringy. V podstatě byla tak vyrovnaná, že chyba by se na ní hledala v kontextu kategorie těžko. Její smůlou bylo prostě jen to, že vítězka kategorie, Arieta Krausová (č. 58), byla při stejné koncepci a typu postavy ve všem o chlup lepší. Přesto je to pro Marcelu výrazný posun oproti minulým letům, a to jak výsledkově, tak především výkonnostně.

Jan Vašek – 2. místo v kategorii Kulturistika do 75 kg

Tím trenérem Marcely, o kterém měla být řeč, je právě Jan Vašek, který naprosto věrně zkopíroval umístění jeho svěřenkyně. I on byl na M Čech první a na MČR druhý. Společně pak byli druzí v párech. Ale ještě, než se k tomu umístění vyjádřím, zmíním jednu zajímavost. Toto MČR se neslo ve znamení comebacků. Absolutní vítěz Masters Zbyněk Ceradský po 10 letech, Karel Branný, vítěz Masters nad 50 let taky po 10 letech, ale všechny trumfl právě Jan Vašek, který se vrátil ochutnat atmosféru soutěží po 16 !!! ti letech. Naposled závodil v roce 2002. A předvedl skvělou formu. Tehdy i teď. Vlastně nejlepší v kategorii, což v mých očích zračilo asi nejkontroverznější result rozhodčích v celém MČR. Vítěz Jan Pítr (st. č. 15) byl bezpochyby nejsvalnatějším závodníkem kategorie s nejlepšíma nohama, ale také s formou poplatnou jeho plánovanému vrcholu na ME za 14 dní (a i tak bude mít co dělat). A vzhledem k tomu, že rozhodčí drželi po celou dubu správný kurz prosazující kvalitu a aktuální formu, kde naopak vynikal Jan Vašek, je pro mě jeho druhé místo poněkud matoucí. Nicméně, je to kulturistika, bodový rozdíl byl nepatrný, takže to tak prostě je. A druhé místo je taky super.

Jan Vašek a Marcela Veselá – 2. místo kategorie Páry

Nejprve poděkování oběma párům za odvahu resuscitovat tuhle kdysi velmi oblíbenou kategorii z klinické smrti. Děkujeme. A vzápětí povzdech nad výsledky. Pár by měl být v mých očích v jakési harmonii, souladu. Ano, kulturistický pár by měl prezentovat silného muže a křehčí, byť svalnatou ženu. Ale nejsem si jistý, jestli se tento rozdíl dá vyložit výškově. Nemějte mi to za zlé, ale tak absurdně šílený výškový rozdíl vítězného páru na mě působil až trochu groteskně. Něco jako Bolek Polívka s tou babčou, co s ním bydlela v Kurvahošigutentag. V tomto ohledu bych proto dal přednost páru Vaška a Marcely. Ale je to samozřejmě můj subjektivní názor, zároveň ovlivněný členstvím druhého páru v mém oddíle, takže to tak berte.

Jana Brašničková – 4. místo kategorie Bikiny Fitness

I Janu, stejně jako Gabrielu, jistě znáte z našich promo akcí. Je to jedna z nejoblíbenějších Extrifit Girls. A po právu. Usměvavá, líbivá, za všech okolností pozitivní a ve formě. A přesně taková byla i na pódiu MČR, kde ještě přidala skvělou prezentaci. Tak proč nebrala medaili? Pro důvod, pro který by drtivá většina žen vraždila. Protože je příliš štíhlá. Prostě by potřebovala přibrat, trochu se zakulatit a to především v oblasti zadku, kde vidím tu největší slabinu. Takže příští dietu víc jíst. A všude to psát, aby bylo dost materiálu k čiré nenávisti. Jakmile Jana přibere 2-3 kila masa, bude to naprosto jiná postava, tvrdě atakující nejvyšší příčky.

Patrik Voříšek – 4. místo kategorie Kl. Kulturistika do 180 cm

A zatímco Jana potřebuje na spodku přibrat, Patrik potřebuje na spodku shodit. Vršek měl parádní. S tím mohl klidně pomýšlet i na vítězství. Nicméně výrazný rozdíl mezi horní a dolní polovinou těla v separaci svalových skupin odsunul Patrika za medailové příčky. Dobrou zprávou je, že Patrik si je tohoto vědom a je ochoten na téhle slabině pracovat. A to je základní předpoklad k tomu, aby příště na ty medaile zaútočil s mnohem větší palebnou silou.

Michaela Svobodová – 6. místo v kategorii Bodyfitness

I pro Michaelu byla jarní sezona debutovou záležitostí. Michaela byla ve složité situaci. Pro Bikinu příliš tvrdá a svalnatá, pro bodyfitness svalnaté naopak málo. Dali jsme přednost Bodyfitness především proto, že by mohla Michaela zaútočit prostřednictvím symetrie bez slabin, kterou disponuje a špičkovou připraveností. To se splnilo. Nicméně, byla v dané konkurenci malá a svalově se ztrácela. Přesto si myslím, že při jejím prvním startu na MČR je finálové umístění pěkným výsledkem.

Více fotek finalistů si můžete prohlédnout v jednotlivých fotogaleriích. A děkujeme redakci Ronnie.cz za poskytnutí těchto fotek.