Jak je na tom vaše hlava?

Autor: Extrifit

V posilovně trávíte dlouhé hodiny, svoji stravu máte vyladěnou do posledního detailu. A co váš mozek? V jaké je kondici? A nemyslím tím, jak jste chytří nebo vzdělaní. Mám na mysli to, jakou máte motivaci, jestli se chcete posouvat dál. Někam, kam jste původně třeba ani neměli namířeno. Dost možná jste nikdy neuvažovali o tom, že byste zkusili nějakou soutěž, závody ve fitness nebo něco podobného. Jenže pak přišly týdny, měsíce tvrdého tréninku a stravování a vy jste najednou měli pocit, že byste výsledky svého snažení a dřiny, chtěli někde předvést.

Často se nám může stát, že měníme své plány a že se chceme z ničeho nic posunout ještě o kousek dál. Bohužel dost často v takových situacích podceňujeme psychologickou přípravu. A přitom právě v těchto chvílích bychom si měli připustit, že mozek hraje mnohem větší roli, než jsme jindy ochotní si připustit a že při podání fyzického výkonu na něj nesmíme zapomenout. Lidská mysl a tělo tvoří jeden celek, je to takové nerozlučné partnerství. Mozek ale nezvládne všechno sám. Musíme mu ukázat, jak na to. Pokud vaše mysl nefunguje v souladu s tělem, nemůžete očekávat brilantní výsledky prakticky v ničem. Vy vlastně sabotujete samy sebe! Řada psychologů, kteří spolupracují se sportovci, se shodují v tom, že fyzickou kondici může nepřipravená psychika ovlivnit více, než si je ochotna řada lidí vůbec připustit. Mozek má větší moc, než si mnozí myslí. Právě v něm jsou uloženy myšlenky a vzpomínky. Jestliže vám někdo v dětství řekl, že z vás nikdy nic nebude, tak si to pamatujete pravděpodobně dodnes a nejspíš ho budete mít v hlavě navždy.

 Pro sportovce bývá překvapivé zjištění, že jejich přípravu může ohrozit vzájemné porovnávání s ostatními soupeři či tréninkovými partnery. To, co se zdá být dobrou motivací, může být ve skutečnosti spíš na škodu.

 Všeobecně se říká, že je dobré trénovat s někým zkušeným, výkonnostně lepším, neboť takový sparing pozdvihne vaši výkonnost. Nemusí to být vždy pravda. Záleží, nakolik si to nastavíte v hlavě. Můžete trénovat s někým svalnatějším, silnějším, nebo v případě žen fyzicky namakanějším a zkušenějším. Vaší motivací může být se takovému sparingovi vyrovnat, ale také můžete narazit na to, že se po každém tréninku budete cítit jako lůzr. Prohrajete každou sérii, uděláte míň opakování, pokoří vás každé srovnání v zrcadle. Budete pokaždé poraženi. Zpočátku si to nemusíte připouštět, a naopak to můžete brát jako skvělou motivaci. Anebo… Anebo vás to začne zevnitř žrát jako žíravina a začnete se cítit poraženě i v reálu. V době sociálních sítích sledujete své vymakané idoly v perfektních formách a nepochybně to mnohé z vás může frustrovat. Jak z toho ven? Prostě začněte cvičit sami, přestaňte se srovnávat s kýmkoliv mimo sebe. Pořiďte si tréninkový deník, zapisujte si své výsledky, své tréninkové váhy a snažte se překonat jen sám sebe. To je ta nejlepší cesta k vašemu uspokojení a zároveň k zvýšení výkonnosti.

Nečekej, až budeš šampion. Trénuj, chovej se a funguj, jako bys jím byl“.

Jako mladý kluk jsem na tyhle žvásty nevěřil. Postupem času, a hlavně po mnoha a mnoha setkáních se šampiony našeho sportu musím uznat, že to byli právě ti mentálně soustředění jedinci, kteří mnohokrát porazili fyzicky lépe disponované soupeře. Byla to většinou hlava a myšlení, které je dovedlo k dlouhodobému progresu. Všichni do jednoho si věřili, nedali prostor pochybám, trénovali na maximum, dávali do své přípravy všechno a upnuli se na svůj nadcházející výkon. V žádném případě v tom nehledejte radu, jak arogantně přehlížet soupeře.

Úspěch je z jednoho procenta ovlivněn inspirací a z 99 % perspirací

Není tomu tak. Inspirace hraje důležitou roli, než si myslíte. Bez ohledu na to, jak tvrdě trénujete, vaše fyzické možnosti budou takové, jaké vám umožní vaše psychika. Na profesionální úrovni je úspěch z 80 – 90 % dílem psychiky. Toto je názor odborníků a já s ním souhlasím. Podle zkušených psychologů jsme schopni podat svůj životní výkon ve chvíli, kdy se naučíme sáhnout do tzv. emočních rezerv. Co to znamená?

Fyzicky můžete být naprosto na vrcholu, ale je důležité, aby stejně byl naladěný i váš mozek. Během přípravy v mysli shromažďujete údaje a pocity, které vám během závodu umožní podat svůj nejlepší výkon. V podstatě si tak během tréninku před-programujete svůj následný úspěch. Tato technika může být velmi efektivní, určitě ji vyzkoušejte. Sestavte si svoje osobní prohlášení – vaši VĚTU, kterou si v duchu pronesete vždy, když vstoupíte do posilovny. Uvidíte, že tím získáte mnohem víc, než si teď možná myslíte. Ale pozor! Musíte se jí také oddat. Jen prázdné věty bez práce k úspěchu nepovedou.

Musíte se dostat do té správné zóny

Musíte být ve své správné zóně a soustředit se na plně na svůj cíl. Je to velmi důležité.

Možná si projdete metodou pokus – omyl, než se naučíte soustředit na to, co je pro vás v danou chvíli důležité a než si to uvědomíte. Můžete být talentovaní, mít natrénováno, a přesto budete narážet na výpadky vaší koncentrace, díky kterým nebudete schopní dotáhnout tréninky a vlastně ani závody do úspěšného konce. Stačí se pohádat s partnerem nebo mít konflikt s někým blízkým. Takové věci se samozřejmě stávají a mohou výrazně narušit váš trénink. Bohužel se proti tomu nelze příliš obrnit. Důležité ale je, snažit se takové potíže vypustit z hlavy alespoň v době tréninku. Když cvičíte, jde o situaci, které se účastní výhradně vaše svaly a mysl soustředěná na výkon. Nasaďte sluchátka a nechte okolní svět zmizet.

Neradujte se z výsledku, dokud závod úplně neskončil

Není samozřejmě zcela správné předem počítat s úspěchem. Neoslavujte dopředu, pokud ještě závod neskončil. Co vám ale určitě pomůže, tak to je pozitivní naladění. Díky němu si můžete vybudovat zdravou sebedůvěru. Pokud máte něco dotáhnout do úspěšného konce, tak je nutné mít vědomosti, jak o tréninku, tak dietě. V případě, že se chystáte na soutěž ve fitness, měly byste mít přehled i v oblasti líčení a účesu, vhodného oblečení a dalších náležitostí. Zkrátka je dobře být na vše připravená. A to i na případné překážky, které se mohou vyskytnout. Mezi ně jistě patří tréma, únava, potíže s koncentrací. Samozřejmé je, že nenakráčíte na soutěž s tím, že budete kolem sebe vykřikovat, že máte jisté vítězství. Ale určitá dávka sebedůvěry je na místě. Vlastně ne. Sebedůvěra je v kategoriích typu Fitness nebo Physique, tedy kategoriích charakteristických svou nesmírnou vyrovnaností často rozhodujícím faktorem. Bez sebevědomé, nikoliv však arogantní prezentace, dnes nemůžete pomýšlet na úspěch při minimálních fyzických rozdílech v těchto kategoriích.

Představte si svoji cestu k úspěchu

Někdy není jednoduché si sám sebe představit v roli úspěšného člověka.

Zkuste se držet těchto několika základních rad, které vám mohou k úspěšné vizualizaci pomoci.

1. Začněte dokonalým uvolněním svého těla

Uvolněte veškerou fyzickou tenzi a proveďte několik dechových cviků. Několikrát se zhluboka nadechněte a také zhluboka vydechněte.

 2. Hluboce se koncentrujte

Čím víc budete soustředění, tím jasnější bude vaše představa. Vize mohou být krátké, třeba jen tříminutové. Když budete mít více času, tak mohou trvat i více minut. Záleží na vás.

 3. Žijte přítomností

Toto je samo o sobě hodně důležité. A nejen pro to, abyste byli úspěšní ve sportu. Pokud tuto radu přeneseme jen na sport, tak spočívá v tom, abyste se představila sama sebe, jak zvládáte daný fyzický výkon právě teď. Měla byste mentálně „cítit“, jak tělo pracuje a zažívá konkrétní emoce.

 4. Zapojte všechny smysly – zrak, sluch i pohybové vnímání

V duchu byste měla vidět zcela jasný obraz svojí představy, oživte ji ale i zvukem. Výborně funguje, když si pustíte oblíbenou muziku, která vás naladí na tuto vlnu nejen po psychické stránce, ale také po fyzické.

 A moje osobní rada na závěr?

Dobře se zamyslete nad tím, čeho vlastně chcete dosáhnout. Dívejte se na celou problematiku jako na celek a buďte k sobě upřímní, abyste si včas dokázaly uvědomit a také připustit, o co vám ve skutečnosti jde a že to děláte opravdu pro sebe a proto, že sami chcete!