Jak hubnout a proč zvolit Fatall®

Autor: Jan Caha

Období spalovačů je tady, a s ním i rostoucí zájem o to, najít tu nejlepší cestu, jak shodit pár kilogramů tuku nebo podpořit svůj výkon. Je zřejmé, že tím hlavní hybatelem vašeho úspěchu bude vhodná výživa a trénink, nastavení kalorického deficitu a vhodná kombinace živin. To jsou prvky, kterým jsme se již věnovali několikrát. Jen tedy pro shrnutí, jaké jsou nejdůležitější a doporučené prvky vašeho denního režimu při snaze o hubnutí?

  • Energetický deficit do 20 %
  • Vysoce bílkovinná strava
  • Příjem sacharidů a tuků dle vlastní preference, ale stále udržující negativní energetickou bilanci
  • Kombinace silového a vytrvalostního výkonu pro udržení svalové hmoty a stimulaci využití tělesného tuku
  • Dostatečný spánek a regenerace

Svoji snahu ale mimo těchto zásadních bodů můžete podpořit také doplňky stravy. Jak by ne, doplněk stravy „vykrývá“ nedostatky v naší výživě, ale také podporuje výkon nebo specifický cíl, který právě u hubnutí můžeme sledovat. A kam jinam sáhnout, než mezi spalovače tuku. Jedním z nich a „zlatým“ hřebem snažení vývoje značky Extrifit se stal Fatall. Spalovač tuku kombinující thermogenní látky a látky podporující kvalitu a intenzitu výkonu tak, abyste byli schopni podat co nejvyšší výkon.

Co ve FatAll najdeme a proč jej tedy zvolit?

Kofein – hned několik složek v produktu jsou významným zdrojem kofeinu. Jak jistě víte, tak kofein je dlouhou dobou sledovanou látkou s významným ergogenním účinkem a vlivem na sportovní výkon. Nejen, že je silným neurostimulantem, ale také oddaluje vyčerpání během výkonu nebo zintenzivňuje proces využití tukové tkáně naším organismem nejen během výkonu. V doplňku stravy jej můžete najít jako Extrakt z guarany nebo ze zeleného čaje. Vliv kofeinu na spalování tuku popisuje ve svých studiích Astrup, 1993 nebo Carlon, 1999, který kombinovat ve své studii kofein se synefrinem.

Synferin – právě synferin je považován za synergicky působící látku společně s kofeinem, a to látku s termogenním efektem a podporujícím tak výdej energie na produkci tělesného tepla. Mohla by také podporovat metabolismus tuků a být tak významným „hráčem“ na poli snižování množství tělesného tuku.

Salicin – Salicin je glykosid, který je přítomen v kůře některých dřevin. V doplňcích stravy se tradičně objevuje jako Extrakt z bílé vrby, od které je také odvozen její název.  Má analgetické, antipyretické (můžete vnímat jako pomoc s termoregulací a vyšší potivost), protizánětlivé a antirevmatické účinky, a to díky svému rozkladu v těle na kyselinu salicilovou.

HCA – Kyselina hydroxy-citronová (dále jen HCA) se získává z dužiny plodu Garcinia. Ovoce má tvar jako malé dýně s vysokou koncentrací Kyseliny hydroxycitronové. Tuto kyselinu obsahuje jen málo druhů ovoce, ale žádný druh neobsahuje tak vysokou koncentraci této kyseliny, setkáváme se s ní tedy velmi často jako s extraktem právě v doplňcích stravy. Ve vztahu k HCA je velmi často pospána snižující se chuť k jídlu, což je pro nás v období diety a při snaze o snížení množství tělesného tuku velmi potřebné, ale také nižší využití tuku ze stravy a ovlivenění metabolismu tuků. Vyšší utilizaci tuků popisuje ve své studii z roku 2003 prezentované v Journal of Nutrition and vitaminology také Kiwon a kol. 

Rhodiola Rosea – Rhodiola Rosea neboli Rozchodnice růžová není zcela novinkou na českém trhu, ale stále si své místo hledá. První, kdo objevil blahodárné účinky Rozchodnice, byli obyvatelé střední Asie, Ruska a Číny. Později se užívání rozšířilo do Skandinávie a Kanady. V Mongolsku byl kořen Rozchodnice předepisován na léčbu tuberkolózy. V současné době je považována za silný adaptogen snižující. Právě adaptogenům se v poslední době přisuzuje silný vliv na snižování stresové reakce, podporu fyzického výkonu nebo kondice, stejně tak jako vliv na mentální výkon nebo podporu kardiovaskulárních funkcí. Pannosian, 2010 popsal její efekt následovně: „přípravky Rhodiola vykazují adaptogenní účinek, včetně neuroprotektivního, kardioprotektivního, antidepresivního, anxiolytického, nootropního, a podporující stimulační aktivity v CNS. Řada klinických studií prokazuje, že opakované podávání extraktu R. rosea působí proti únavě, což zvyšuje duševní výkon (zejména schopnost koncentrace u zdravých jedinců) a snižuje vyhoření u pacientů s únavovým syndromem. Existují povzbudivé výsledky pro použití Rhodioly při mírné až střední depresi a generalizované úzkosti.“

Kurkumin – tato účinná látka se významně objevuje v extraktu z kurkumy, která je hojně využívána jako léčivo v Indii. Připisuje se jí mnoho důležitých vlastností, a to podpora činnosti kardiovaskulárního systému, normalizace trávení nebo zlepšení činnosti jater. Je také velmi silným antioxidantem působícím proti volným radikálům a jsou mu přisuzovány i antikarcinogenní účinky (Patel, 2010) nebo protizánětlivé působení (Jurenka, 2009). Díky své rychlé metabolizaci v játrech je však náchylná na svoji využitelnost, a tak je vhodné ji kombinovat s piperinem (extrakt z čeného pepře), který vykazuje thermogenní, antioxidační nebo adaptogenní účinky.

Gingerol – svoji pozornost si také zaslouží extrakt z kořene zázvoru, který podporuje normální hladinu cukru v krvi, působí jako antioxidant, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a funkci imunitního systému, snižuje pocity únavy a vitalizuje, podporuje svalovou činnost. Silné antioxidační vlastnosti potvrzuje i Dugasani, 2010.

A samozřejmě by se dalo pokračovat dále, co je ale podstatné, doplňky stravy dokážou skvěle podpořit náš cíl. Je tedy vhodné vědět, „do čeho jdete“, ale mít také jistotu, že váš výběr má opravdu smysl a svoje evidence-based „podhoubí“. Vybírejte správně.