Jak funguje trávení?
Autor: Dušan Synek
16. 11. 2021
Já vím, že jsem už pár takových témat dříve zmiňoval, ale myslím si, že opakování je matka moudrosti a hlavně… s přibývajícími léty také přibývají zkušenosti, alespoň v některých případech. Tak v mém případě tomu tak zrovna je, jelikož mě celkově baví samostudium a vzdělávání se ve věcech, které mě naplňují, které mě dělají šťastným atd… ale nechci tady znít jako nějaký „pozdrav slunci“, tak pojďme raději rovnou k věci.
Skvělý citát, který propagoval, dnes již zesnulý, Charles Poliquin a který zní: ,,nezáleží na tom, kolik toho sníte, ale na tom, kolik jste schopni toho vstřebat“. Má to hloubku, a když se nad tím člověk zamyslí, tak to dává i rozum. K čemu do sebe budu rvát kopce kvalitního jídla, ale také SUPLEMENTŮ, když to nebudu schopen dobře vstřebat?
Žaludek má dvě primární funkce, které se trávení týkají. Ty dvě funkce jsou:
a) mechanický proces
b) endo-chemický proces
Mechanický proces žaludku je vlastně posouvání potravy dále do trávicího traktu. O posun potravy se zasluhují žaludeční stahy. Tím, že se potrava posouvá dále do trávicího traktu, je následně zajištěn její rozklad.
Endo-chemický proces žaludku je proces, kdy se produkují žaludeční šťávy, které mají za úkol rozložit potravu, zabíjet mikroby, a stimulovat pozdější části trávení.
Proces
Začněme hezky od začátku. Když konzumujete potravu, tak skoro veškeré vaše smysly připravují váš trávící systém na následnou konzumaci potravy. Ta vůně, ten pohled, chuť onoho jídla… receptory na jazyku, v puse, ale také v krku. Mechanické pohyby (kousání)… to všechno připravuje vaše tělo na onen fakt, že se blíží proces trávení. Poslední zprávou je napínací reflex v žaludku, který stimuluje prodlouženou míchu. No a nakonec prodloužená mícha dává signál tělu, aby produkoval hormon gastrin.
Jedeme dál. Hormon gastrin „říká“ našemu žaludku aby začal produkovat žaludeční šťávy. Svalová stěna žaludku se velmi rázně kontrahuje, aby došlo ke smísení potravy a žaludečních šťav. V tomto bodě nastává problém a někteří lidé mají problém s produkcí žaludečních šťav. Například ono slavné pálení žáhy, nebo kyselý reflux, které mohou být způsobeny přílišnou produkcí kyselin, ale také spousta dalších problémů.
Další velmi závažný problém může být také naopak nedostatek žaludečních kyselin. Tento problém se dá KRÁTKODOBĚ řešit pomocí medikace, která vám se sekrecí pomůže, avšak není to dlouhodobé řešení. Pokud byste dlouhodobě užívali medikaci, která vám bude pomáhat s produkcí žaludečních kyselin, je velmi pravděpodobné, že si vaše tělo na tuto „výpomoc“ zvykne a svou produkci tak upozadí, zpomalí, nebo v některých případech může také zastavit. A věřte mi… dávat tento problém dohromady opravdu nechcete.
Kompozice žaludeční tekutiny:
Žaludeční šťávy jsou složeny ze 3 hlavních komponentů
- Mucus : chrání linii žaludku proti kyselinám a trávícím enzymům
- Pepsinogen : který je konvertován na pepsin (tráví bílkoviny). Produkce pepsinogenu je stimulována za přítomnosti gastrinu v krvi
- Kyselina chlorovodíková: konvertuje pepsinogen na pepsin, jenž štěpí bílkoviny na peptidy. Kyselina chlorovodíková také udržuje pH v žaludku okolo 2.0 a rozpouští jídlo a zabíjí patologické mikroorganismy.
Nízká produkce kyseliny chlorovodíkové (HCl)
Neustále rostoucí problém dnešní populace je poškozená HCl produkce. Například v Americe je v dnešní době známo, že 40-50% tamější populace trpí nedostatkem HCl. S nedostatkem HCl nemůže být pepsinogen konvertován na pepsin, což znamená, že tělo nedokáže efektivně trávit bílkoviny. Pokud byste si mysleli, že bílkoviny budou rozloženy později ve střevech, tak vás mohu vyvést z omylu. Střeva jsou zapojena především v konečné fázi trávení, ale hlavně absorpci. Pokud nerozložíte potravu dostatečně, tedy na malé kousky (především bílkoviny a vlákninu), tak do sebe nedostanete cenné nutrienty z potravy.
Další nepříjemný problém, který je s nízkou produkcí HCl spojený, je ten, že jste více náchylní na bakteriální (ty zlé bakterie) přemnožení a další možné množení parazitů. V konečném důsledku tak budete mít problémy s trávením, ale také dalšími negativními aspekty vašeho života. Další možný jev nízké produkce HCl je ten, že máte mnohem větší šanci dostat otravu jídlem v případě, že by nebylo v pořádku. Takhle bych mohl pokračovat dál a dál, ale to si nechám pro sebe a nebudu vás dál strašit, nebo zatěžovat. Dovolím si jen vypsat příznaky nízké HCl, abyste mohli detekovat, pokud tím trpíte, nebo jste v pohodě:
- Říhání, nebo plynatost do hodiny po jídle
- Plnost a nafouklost krátce po jídle
- Nechuť k masu
- Křehké (roztřepené) konečky prstů
- Nestrávené jídlo ve stolici
- Velmi páchnoucí stolice (berme prosím seriózně)
- Bolesti žaludku
- Ztráta chuti k jídlu
- Akné
- Depresivní stavy
Toto jsou nejčastější příznaky nízké hladiny HCl. Samozřejmě, pokud trpíte jednou, nebo více z těchto příznaků, neznamená to pouze a jen, že jste HCl nedostateční, těch problémů může být více.
Žaludeční kyseliny jsou také důležité pro signalizaci pozdějšího procesu trávení tuků a sacharidů. Pokud byste měli pocit, že jste HCl nedostateční, nebo chtěli prostě a jen na nějakou dobu ulehčit trávení, nebo si dát měsíční kúru, tak si můžete pomoci tabletami HCl kyseliny. Tablety HCl se užívají s velkými jídly a obezřetně. Začíná se na 250mg s jedním jídlem, a pokud byste nepociťovali rozdíl, tak lze přidat dalších 250mg. Jak jsem ale psal výše… není to dlouhodobé řešení, jakožto krátkodobá pomoc. Berte tedy prosím na zřetel, že zahrávat si s trávicím procesem není moc radno a je lepší se věnovat zahojení a následnému starání se o trávicí trakt. Starání se o trávicí trakt myšleno (nepřejídat se, volit celistvé – nutričně bohaté potraviny, vyhnout se zpracovaným potravinám, jíst pomalu, potravu VŽDY kvalitně rozmělnit a počkat, až bude dostatečně strávená a vstřebaná předtím, než do sebe hodíte další jídlo. Také je vhodné cca 30 minut před a alespoň 30 minut po jídle nepít, abyste si kyseliny nenaředily). A spoustu dalších tipů a triků, které jistě znáte, které se tradují, nebo jste je mohli někde slyšet, číst a podobně…