Inzulínová sensitivita

Autor: Dušan Synek

Pojem, pod kterým si velmi málo lidí dokáže představit, oč se vlastně jedná. Není se také čemu divit, když je dnešní internet přeplněn informacemi o tréninkách, suplementacích a také o tom, kolik čeho máte, nebo nemáte jíst. Ovšem tohle téma vám jistě otevře oči a vy tak doufám zjistíte, že nelze brát hlavní proměnou ve snaze zhubnout pouze kalorický deficit a nesčetné množství cardia. Inzulínová sensitivita vás ze hry může dostat i v případě, že budete pod bodem bazálního metabolismu a budete provádět cardio každý den. A o co že se to vlastně jedná?

Jistě máte každý ve svém okolí takového člověka, který může jíst co chce a nepřibere ani deko, spíš se vám zdá, že je tomu ještě naopak. Někdo si řekne, že má ten člověk prostě tak obrovský výdej, že to využije jako zdroj energie, jiný si může říct, že je to chodící kyselina, nejčastěji však slýchávám, že má dotyčný prostě dobrou genetiku. Jenže ono tomu jednoznačně tak není. To, co se děje s jídlem ve vašem těle, které vy sníte, rozhoduje ona inzulínová senzitivita.

Inzulín je hormon, který vyplavuje slinivka břišní, neboli pankreas. Jeho hlavní funkcí je tlumit hladinu cukru v krevním oběhu. Inzulín se nám v těle vyplavuje po KAŽDÉM jídle. Nejvíce se ho uvolňuje po pozření sacharidů, nebo cukrů. Menší množství po konzumaci bílkovin a tuků. Čím více a častěji se nám inzulín přes den v těle uvolňuje, tím méně jsme na něho senzitivní. Pro příklad zde uvedu člověka závislého na drogách, který začíná na malých dávkách a stačí mu denně jeden gram látky a je spokojen. Jenže po nějaké době mu ten gram nestačí, takže buď zvýší dávku, nebo přidá dávku, protože jeho tělo přestane na onen gram reagovat, takhle funguje inzulínová senzitivita. Teď si vezměte, že máte sacharidy v každém jídle a jíte minimálně 5x denně, protože fitness doporučení zní, že máte konzumovat alespoň 5 jídel denně proto, abyste udrželi metabolismus v neustálém koloběhu a tím ho "urychlovali". Jenže tím, že vy neustále konzumujete sacharidy si vlastně vytváříte větší a větší intoleranci na váš hormon. To je docela špatná zpráva. A proč?

Inzulín v těle je pomyslná řídící jednotka toho, co se s jídlem ve vašem těle stane po jeho pozření. Když pozřete jídlo, tak právě tento hormon rozhodne o tom, co se s ním stane. Zdali půjde do svalového glykogenu (sacharidy), nebo půjde na opravu svalových vláken (aminokyseliny z bílkovin), nebo ovlivnění hormonální kaskády (tuky), nebo všechny tyhle procesy zatrhne a pošle převážnou většinu z vašeho jídla do tukových zásob, protože je prostě nevyužije, jelikož jste na tento hormon senzitivní z nějakého % zastoupení. Nestane se ten fakt, že byste byli na inzulín rezistentní ze 100%, to v žádném případě, nicméně čím vyšší inzulínovou senzitivitu máte, tím kvalitnější hospodaření a využití živin z potravy můžete očekávat.

 

Dále také
- omezuje vaši výkonnost ve sportu a životě
- podněcuje spánek a navozuje pocit spánku a relaxace
- zpomaluje regeneraci po zranění a tréninku
- perioda bolesti svalů po tréninku je daleko delší

To by bylo z mého popisu k této problematice asi vše. Navíc berte v potaz, že si tímto stravováním také můžete poměrně slušně zadělávat na Diabetes mellitus 2. typu (cukrovka 2. typu), která se v těle může objevit při nadměrné konzumaci sacharidů a celkově špatné životosprávě.

Jak tedy ovlivnit váš inzulín, aby hrál ve váš prospěch? Pokud jste dlouhodobě frčeli na kulturistické stravě, může to trvat měsíce, dokonce roky, než se vaše hladina senzitivity vrátí do normálu. Nicméně nikdy není pozdě začít a napadá mě zde jedno pořekadlo: ,, lepší pozdě, nežli později. "

Toto je mých pár rad a triků, které jsou podložené vědeckými studiemi a laboratorními testy, takže jsou zaručené a budou fungovat. Já sám jsem si je vyzkoušel a aplikuji je na sobě i lidech, kteří ode mě chtějí radu, co se stravy a životního stylu týče. Jen nesmíte věšet hlavu, protože nezaberou ihned. Tato doporučení aplikujte každý den (na výjimky cvičení a zvykněte si na ně, pomohou vám nejen ve zlepšení inzulínové senzitivity, ale nesou s sebou také mnoho dalších výhod, ze kterých můžete profitovat.

1) Cvičení: Cvičení jakéhokoli typu je naprosto základním pilířem k tomu, abyste rezistenci na inzulín snížili. Jednoduše tím, že vypálíte glykogen ze svalů, který se spotřebovává jako zdroj energie pro práci, jsou vaše svalové buňky na doplnění glykogenu lépe senzitivní, jelikož budou potřebovat energii doplnit z potravy, kterou přijmete. Čím větší intenzita při cvičení, tím lepší vstřebatelnost živin po tréninku I DALŠÍ DEN! Studie prokázali, že při silovém tréninku byla energie z potravy u sportovců doplňována jako glykogen i po dalších 24 hodin!

2) Potraviny redukující inzulínovou rezistenci: Ocet a kyselé potraviny (jablečný, nebo vinný ocet, citron, limetka), zelený čaj, ořechy, a pálivé potraviny (nejlépe papriky, papričky, ale také například křen). Ocet podporuje funkci pankreatu, tudíž je slinivka schopna lépe uregulovat její produkci inzulínu (nevyplavuje ho zbytečně více, než je třeba), proto užívejte ocet před jídlem, nebo v průběhu jídla. Já ho například piju samotný 20ml před každým jídlem, ale to musíte být masochista, nebo magor. Jinak si s ním můžete dochutit například zeleninu. Ořechy a pálivé potraviny mají stejný efekt.

Top potraviny:
Kyselé: ocet, citron, limetka
Pálivé: skořice, kurkuma, pískavice
Zelený čaj
Oblíbené ořechy + avokádo

3) Optimalizujte příjem tuků: Tuky vám pomohou snížit vstřebávání potravy, tudíž není potřeba veliká odezva slinivky břišní, jelikož se proces trávení zpomalí a inzulín bude do těla dodáván kontinuálně, nikoli rázově. Když je řeč o této makroživině, snažte se konzumovat především ty zdravé tuky (ořechy, oleje), dopřejte si také mléčné výrobky, ale nepřehánět a nezapomínejte na živočišné tuky, ale i v tomto případě s mírou, ten bůček raději nechte návštěvě. Dbejte také na balanc mezi omega 3 a omega 6, jelikož velké množství omega 6 jsou zánětlivé. Tuky mají v těle funkci obalovat buňky do lipidového obalu. Tento lipidový obal na sebe lépe váže inzulín (vaše svalové buňky mají signál, kterým je lipidový obal a přes tento signál se do buňky dostávají živiny lépe).

4) Nízko-glykemické potraviny: Na místě je také konzumace potravin, které mají nízký glykemický index, jelikož glykemický index určuje, jaké množství inzulínu se při jeho trávení vyplaví. Čím vyšší glykemický index, tím hůře pro nás, jelikož se vyplaví více inzulínu. Takže na umělé cukry (čokošky, sůši, dortíky, sladké nápoje) rovnou zapomeňte, pokud to se sebou myslíte vážně! Raději se zaměřte na zeleninu (v nejlepším případě), jelikož obsahuje sacharidy a její glykemický index je 00 nic, výjimka je vařená mrkev, dýně, červená řepa a kukuřice, tomu se raději vyhněte. Když přijde řeč na úpravu potravin, pečení (např. brambor) se vyhněte a uvařte je. To stejné platí také pro rýži. Tepelná úprava pro konzumaci také ovlivňuje glykemický index potravin. Co jde uvařit, to uvařte ve vodě. Z ovoce se zaměřte zejména na bobulovité (borůvky, maliny a ostružiny).

5) Magnézium: Známý také jako minerál redukce inzulínu. Magnézium má za následek až 360 pochodů v těle a jedním z nich je také pozitivní ovlivnění inzulínových receptorů v každé buňce našeho těla! Laboratorní výsledky potvrzené studiemi prokázaly, že denní příjem 400mg u obézních lidí po dobu 6 měsíců dokázal snížit jejich intoleranci na inzulín až o 15%.

6) Pozor na fruktózu! Ano, já vím, je to jen ovoce. Ovoce je zdravé, tělu prospěšné a je to dar od matky přírody, nicméně ovoce nám při vyšší konzumaci než tělo potřebuje, dokáže v těle nadělat obrovskou paseku. Vyhněte se také tekuté fruktóze, která je obsažená v (džusech - většinou synteticky upravená, sportovní drinky, a přeslazené sodovky).

Pokud jste dočetli celý článek až sem, musím vám poděkovat, protože to bylo jistě náročné a pro některé z vás možná i k nepochopení. Nicméně je jen otázkou času, než toto téma přijde i do naší země jako obrovský fenomén a pomyslné BOOM ve světě fitness. Firmy začnou vyrábět produkty, články se budou hrnout jeden za druhým a další meta 21 století bude objevena. V zahraničí je toto téma již běžné a lidé ve fitness se s tímto problémem naučili pracovat.

Chtěl bych na konci článku podotknout pro zvídavé lidi a šťourali, že profesionální kulturistika s inzulínem má naprosto jiné zacházení, než je pro nás žádoucí. Kulturisté používají inzulín podobně, nicméně metody jeho užívání se diametrálně liší od toho našeho, jelikož my NEJSME NUCENI používat sportovní látky, protože nepotřebujeme být lepší, než naši soupeři, ale chceme být lepšími, než jsme byli včera.

Ukažte vašemu inzulínu, že vy jste jeho pánem a vy mu budete říkat, co má dělat pro vás. Tím přestanete být jeho otrokem a budete se cítit mnohem lépe, to vám zaručuji!