Inzulín- k čemu je dobrý?

Autor: Extrifit


Co je inzulin vůbec zač?

Inzulin je nejsilnější anabolický hormon v lidském těle, který je produkován Langerhansovými buňkami pankreatu (slinivky břišní). Uměle podávaný inzulin se aplikuje do podkoží a využívá se k léčbě diabetu. Poprvé byl podán pacientovi trpícímu cukrovkou již v roce 1922, což mu poskytlo dalších 13 let života. Jeho hlavní funkcí je snížit hladinu krevního cukru (glykémie). Jeho antagonistou je glukagon. Polovina inzulínu je vyplavována kontinuálně běhen celého dne a sekrece další poloviny je ovlivněna potravou.

K čemu je dobrý?

Po přijmutí sacharidů si je tělo rozloží na jednoduché sacharidy. Ty jsou vstřebány do krve a vyšší hladina glukózy vyvolá vyloučení inzulinu, který se pomocí krevního oběhu naváže na inzulinové receptory buněk. To spustí řadu reakcí, jejichž hlavní rolí je uložení glukózy do buněk, která se přemění na glykogen. Většina glykogenu je uložena do jater (jaterní glykogen) a část se uloží do příčně pruhované svaloviny (svalový glykogen). Ten slouží jako zásobní cukr pro případy, kdy nemáme dostatečný přísun cukrů. K tomu většinou dochází při intenzivní fyzické námaze a redukční dietě.


Vysoká glykémie
 

Jak je již popsáno v předchozím odstavci, vysoké množství krevního cukru má za následek vyplavení inzulinu. Tohoto efektu můžeme využít pro svůj prospěch. Během těžkého tréninku vyčerpáte glykogenové zásoby a vaše tělo je ve fázi katabolismu. Pokud ale po tréninku přijmete dostatečné množství jednoduchých sacharidů např. užitím gaineru, zvýšíte glykémii a tím i následné vyplavení inzulinu, který zajistí opětovné naplnění svalů glykogenem a poslouží k ukládání aminokyselin a kreatinu. Tudíž v této době je nejlepší čas pro jeho užití, protože inzulin zajistí jeho přenos do svalů. Tímto procesem se dostanete z katabolismu do anabolické fáze, která je k budování svalů žádoucí.
Vysoká hladina inzulínu má ale i své stinné stránky. Jestliže jsou vaše glykogenové zásoby plné a přijmete hodně cukru, inzulin nebude schopný přebytečnou glukózu uložit jako glykogen, a uloží ji jako tuk.
 
Nízká glykémie - hypoglykémie
 
Pokud je hladina glukózy příliš nízká, označuje se tento stav jako hypoglykémie. Může nastat díky stravě chudé na sacharidy, náročnou fyzickou aktivitou anebo vnějším podáním inzulinu. Stav hypoglykémie poznáte podle následujících příznaků: malátnost, únava, závratě, bolest hlavy, nadměrné pocení). V případě těžké hypoglykémie hrozí nebezpečí ztráty vědomí a dokonce i smrt. Účinný způsob proti hypoglykémii je, jak jistě tušíte, konzumace jednoduchých sacharidů.
Při stavu hypoglykémie slinivka vypustí hormon glukagon, který má opačné účinky než inzulin. Jeho význam je tedy ten, že rozloží glykogen zpět na glukózu (glykogenolýza) aby zvýšil hladinu krevního cukru do normální hodnoty.
 
Nesprávné fungování tohoto systému způsobuje onemocnění zvané diabetes neboli cukrovku.
Jaký je tedy závěr?

Jak tedy hospodařit s inzulinem? Nejlépe rozumně a to tak, že jednoduché sacharidy budeme konzumovat po tréninku, kdy nám vysoká hladina inzulinu poslouží k růstu. Jindy se však budeme snažit zachovat sekreci inzulinu v rozumném množství, jinak nám hrozí tloustnutí. Poslední zmínka patří injekčnímu podávání inzulinu, který však schvaluji pouze u diabetiků. Pro kulturisty je to příliš nebezpečná hra, která může skončit smrtí.