Intuitivní trénink aneb cvičte srdcem!

Autor: Extrifit


Tréninkových plánů a systémů existuje v současné době celkem hodně. Využívají je jak začátečníci a pokročilí, tak také uznávaní amatérští i profesionální kulturisté. Běžně spousta z nás v posilovně střídá objemový, silový a rýsovací trénink. Nejenže tím tak zamezíme stagnaci, ale taky to nebude až taková nuda, než kdybychom dokola cvičili pořád to samé se stejnými cviky, počty sérií a opakování. Začátečníci určitě rádi sáhnou po osvědčených vzorech, není na tom nic divného. Proč se prostě neučit od zkušenějších, když na internetu je spousta tréninkových plánů, systémů a fundovaných metod a technik? Stačí si jen vybrat a osobně vyzkoušet. 


Intuice nebo vzor?
Jak už jsme řekli, tréninkových plánů a systému existuje celá řada, ale jak se v nich vlastně pořádně orientovat? Hlavně začátečníci by s tím mohli mít občas docela problém. Mám si vybrat tuhle nebo tamtu metodu? Která se pro mě hodí víc? Tenhle cvik nesnáším, ale je obsažený ve vzorovém tréninkovém plánu, tak ho prostě odcvičit musím, jinak by trénink neměl smysl. Tady vidíte, že nás cizí vzorové plány dost limitují a zároveň nutí do cvičení, které je nám proti srsti. Jednak nám cvik nemusí jít, nebaví nás, anebo ho provádíme špatně.
 
Intuitivní trénink není pro každého
Začátečníci by se v prvé řadě měli zaměřit na základní cviky a dobře zvládnout jejich provedení. Dřepy, mrtvé tahy, přítahy činky k hrudníku, shyby apod. Prostě si vytvořit takový základ pro všechny ostatní cviky. Určitě se vyplatí investovat do techniky provedení dostatek času, než se vrhneme na nějaký vzorový plán, který pak absolvujeme s mizerným výsledkem a bolavými zády nebo rameny. V průběhu cvičení se samozřejmě průběžně seznámíme se svým vlastním tělem, se kterým pak dokážeme mnohem lépe pracovat. U začátečníků to bývá často problém, neví, jak svaly fungují, co na ně zabírá, jak regenerují, je třeba se prostě nejdřív poznat. Jakmile si tohle osvojíte, můžete začít s intuitivním tréninkem. Bez základních znalostí a umění naslouchat vlastnímu tělu to nemá smysl. To raději zajděte pro radu ke kamarádovi nebo sáhněte po článcích na internetu nebo v časopise.

Nezapomeňte na pevný řád!
Intuitivní trénink ale nejde chápat úplně doslova. Nemůžu přijít do fitka a říct si, že dneska pojedu tricepsy a záda, přijít za dva dny a říct si to samé, nebo dělat pořád dokola ty samé cviky. Taky intuitivní trénink si žádá trochu disciplíny, připravenosti a hlavně myšlení. Pořád je třeba mít na paměti, že stagnaci překonáme přidáváním váhy a obměnou tréninku. Intuitivní trénink má sice i svá omezení, ale dává vám neskutečnou svobodu. Dneska je například na řadě biceps a hrudník, běžně si dáte benčpres a Scottovu lavici, ale něco uvnitř vám říká, že dneska to prostě nejsou cviky pro vás. Znáte své tělo a cítíte, že tyhle cviky dneska nebudou dobře fungovat a zařadíte proto jiné. Můžete jednoduše cvičit podle chuti, nálad y a aktuálních pocitů, ale nezapomínejte na řád, který by přes všechnu fantazii měl váš trénink mít, aby vedl k dobrým výsledkům.
 
Poslouchejte své tělo!
Intuitivní trénink jde taky ruku v ruce s vaší energií. Pokud přijdete do fitka odpočatí po nedělním obědě, určitě zvládnete mnohem větší váhu a intenzivnější trénink, cítíte se dobře a tělo si to vyžaduje. A po práci zase zvolníte tempo a dáte si víc kardia. Určitě není dobré se za každou cenu do něčeho nutit, i když je to v předepsaném plánu. Nebudete mít pak z tréninku dobrý pocit a příště třeba raději vynecháte. Intuice by měla stát na prvním místě. Necítíte se na 15 opakování, tak udělejte čas od času 10, jednak si budete šetřit klouby a jednak zlepšíte kvalitu svalů, a nebudete stagnovat. Naopak také občas zařaďte hodně intenzivní techniky, kdy, to záleží jen na vás a na vaší náladě. Přijdete domů zničení, ale s pocitem dobře vykonané práce a s vědomím, že si to vaše tělo zrovna přálo. 1
Na ukázku uvádím příklad intuitivního tréninku. Jednoduše si rozvrhnete, kterou partii budete cvičit a kolik cviků uděláte. Intuitivně pak přímo na místě zařadíte cvik, který zrovna cítíte jako neúčinnější a zvolíte počet sérií a opakování podle toho, jestli jste zrovna v objemové, rýsovací nebo silové fázi.
 
Hrudník a záda:

  • 2 tlakové cviky na hrudník
  • 1 izolovaný cvik na hrudník
  • 1 x přítahy k hrudníku v horizontální poloze zad
  • 1 x přítahy k hrudníku ve vertikální poloze zad
  • 1 x mrtvý tah

Nohy a břicho

  • 1 x dřepy s volnou činkou
  • 1 x legpress
  • 1 izolovaný cvik na kvadricepsy
  • 1 izolovaný cvik na hamstringy
  • 1 cvik na lýtka
  • 2 cviky na břišní svaly

Ramena a paže

  • 1 x tlaky na ramena
  • 1 cvik na zadní delty
  • 1 cvik na trapézy
  • 2 cviky na tricepsy
  • 2 cviky na bicepsy

Určitě má spousta z vás své osvědčené metody a techniky už dobře zvládnuté, a ví, co na svaly platí. Mnozí z nás intuitivně už dlouho cvičí, protože na vymýšlení detailního tréninkového plánu prostě nezbývá čas, anebo je to o lenosti. Nikdy ale nezapomínejme, že tělo je jeden celek, a proto nesmíme naší intuici dovolit, aby nám říkala, že máme při každém tréninku cvičit jen bicepsy a hrudník, ale je třeba ji rozumem překonat a zařadit všechny svalové partie, včetně těch málo oblíbených a opomíjených, jako třeba předloktí, mezilopatkové svaly apod.
 
Díky intuitivnímu tréninku můžete zlepšit slabé partie a vytvarovat si dokonalejší postavu, protože se pocitově zaměříte na konkrétní cviky a nemusíte se držet zaběhnutých vzorových tréninkových plánů, které vám diktují, kolikrát týdně cvičit určitou partii a které cviky obměňovat, abyste cvičili stejně jako ostatní, protože takhle se to prostě dělá. Naslouchejte svému tělu a přizpůsobte se. Intuitivní trénink stačí zahájit jednoduše tím, že se kouknete do zrcadla.