Hormony s katabolickým účinkem

Autor: Extrifit

Hormony s anabolickým účinkem každý zná, co ale takhle hormony, které určitě mít rádi nebudete, jelikož odbourávají naši pracně vybudovanou svalovou hmotu? Na druhou stranu si musíme říct, že bez nich byste nemohli pálit nadbytečnou tukovou vrstvou uloženou ve Vašem těle. Účinek těchto hormonů se projevuje u zátěžových stavů, jako jsou např. stres, nemoc nebo hladovění.

Adrenalin

Pokud jste někdy dělali nebo stále děláte nějaký sport na vrcholové či jiné kvalitní úrovni, určitě moc dobře znáte účinky adrenalinu. Před zápasem, závodem či jinou formou srovnání sil se soupeřem popř. činkou jste se lidově řečeno někdy klepali jako ratlíci. Vaše srdce bilo jako na poplach a do žaludku byste v danou chvíli nedostali ani zrnko jídla, jinak by se určitě vrátilo zpět. Proč se tohle děje?

Systola (stah) srdce zesiluje a z hladkého orgánového svalstva se zvýší odtok krve, která je použita pro kosterní svalstvo, v němž adrenalin působí vazodilatačně (rozšiřuje cévy). Tímto procesem se Vaše svalovina připraví na zvýšený průtok krve a snižuje se sekrece a pohyblivost v gastrointestinálním traktu. Jak je pro nás tato informace prakticky užitečná?

 

 

Aspoň hodinu až dvě před cvičením už byste neměli konzumovat pevné jídlo, ale pokud z vlastní zkušenosti víte, že potřebujete něco sníst, abyste se cítili dobře, dejte si banán (nejlépe lehce nezralý), nebo zařaďte předtréninkový nápoj. Množství volte metodou pokus - omyl. Pokud Vám bude dělat problémy celá odměrka, zkuste půl. Jestli se budete cítit nabuzeni, nebudete mít zažívací potíže při cvičení a bude Vás trénink bavit, je množství v pořádku. V tomto případě méně znamená více - pokud dávku přeženete, budete unavení a do tréninku se budete nutit, což není naším cílem.

Hlavní účinky adrenalinu:

  • zvyšuje srdeční frekvenci, výdej a systolický tlak
  • rozšiřuje věnčité (koronární) tepny srdce, cévy kosterních svalů a mozku
  • rozšiřuje dýchací cesty (zlepšuje ventilaci plic)
  • snižuje sekreci a motilitu trávicího traktu
  • zvyšuje rozklad glykogenu a triglyceridů
  • zvyšuje využití kyseliny mléčné

Kortizol

Mezi podněty stimulující sekreci kortizolu patří fyzická a duševní zátěž, infekce, trauma a také změny okolní teploty. Rytmus sekrece je závislý na denní periodě (cirkadiánním rytmu) s tím, že maximální je po ránu a minimální k večeru.

Pokud chce člověk hubnout, je vhodné provozovat aerobní aktivitu (běh, plavání, kolo, rotoped, inline brusle apod.) ještě před snídaní nebo po snídani výhradně bílkovinné povahy, aby tělo maximálně využilo potenciál kortizolu. Tento hormon totiž stimulací hormonsenzitivní lipázy aktivuje lipolýzu (rozklad tuků). Díky maximální sekreci a účinkům kortizolu po ránu není třeba dlouhého trvání aerobní aktivity, které je naopak důležité ve večerních hodinách právě z důvodu cirkadiánního rytmu vylučování kortizolu.

Kortizol je typickým proteokatabolickým hormonem a důsledkem jeho působení je pokles obsahu proteinů ve tkáních. Což Vás určitě přivádí k myšlence, proč máte zařazovat aerobní aktivitu po ránu a bez snídaně, když Vám kortizol začne pálit svalstvo, které jste tak těžce vybudovali v posilovně. V tomto případě musím zmínit důležitost suplementace větvenými aminokyselinami (BCAA) a L-glutaminem. Glutamin je nejvíce zastoupenou aminokyselinou ve svalech. Druhé v pořadí jsou BCAA skládající se z leucinu, isoleucinu a valinu. Díky této suplementaci zabráníte výraznému katabolismu svalstva po ránu při aerobním cvičení. Energie se poté bude nadále tvořit z glycerolu (součást tuků) a aminokyselin, ale díky suplementaci budete pálit pouze tukovou tkáň, ne Vaše svaly. Abych předešel častým dotazům, dodám, že komplexní aminokyseliny jsou také vhodné.

Hlavní účinky kortizolu:

  • stimuluje glukoneogenezi z glycerolu a aminokyselin
  • snižuje využití glukózy ve svalech
  • působí protizánětlivě
  • má antialergický a imunosupresivní účinek

Glukagon

Jde o hormon pankreatu tvořený 29 aminokyselinami. Sekrece glukagonu stoupá při fyzické zátěži, ale největší vliv na ni má hladovění, které vede k poklesu hladiny krevního cukru. Hlavní funkcí glukagonu je udržování hladiny glykémie v rozmezí 3,9 - 5,8 mmol/l. Dále stimuluje glykogenolýzu (rozklad glykogenu) a glukoneogenezi (novotvorba glukózy) v játrech. Mezi další účinky můžeme uvést vliv na rozklad tukové tkáně, která se štěpí na substráty důležité pro tvorbu glukózy, pokud člověk dlouho hladoví. Bohužel hladovění a špatné stravovací návyky (nepravidelnost v jídle) nejsou efektivním způsobem pro hubnutí, jelikož tento proces rozkladu tukové tkáně je pouze základním opatřením organismu pro přežití. Po opětovném najezení tělo automaticky živiny uloží do tukových zásob pro horší časy, které mohou nastat, jak jste tělu právě hladověním ukázali.

Musím také zmínit formu hubnutí redukční dietou bez fyzické aktivity. Samostatná redukční dieta vede pouze k redukci zejména aktivní svalové hmoty a minimálnímu úbytku tukové tkáně. Naopak při kombinaci fyzické aktivity a správně nastaveného redukčního jídelníčku se zvyšuje v organismu citlivost inzulínosenzitivních tkání, což vede k lepší utilizaci sacharidů. Aktivní svalová hmota se zachovává, tukové zásoby ubývají pomaleji, ale nenastupuje známý „jojo“ efekt, který si můžete pouze redukční dietou lehce způsobit.

Hlavní účinky glukagonu:

  • glykogenolýza
  • glukoneogeneze
  • lipolýza
  • ketogeneze (v játrech)

Trénink a katabolické hormony

Mezi lidmi se rozšířil „strašák“, že jakýkoliv trénink trvající déle než jednu hodinu je kontraproduktivní v důsledku sekrece katabolických hormonů. Je pravda, že při cvičení putují Vaším krevním oběhem katabolické hormony, ale to se děje už u prvního cviku. Tělo se na katabolismus začíná připravovat už cestou do posilovny, když myslíte na trénink. Začíná pozvolná sekrece adrenalinu, ke kterému se postupně přidává i kortizol. S tím člověk nic nenadělá. O to víc je právě důležitá konzumace potréninkového nápoje, díky kterému tělo vrátíte do anabolického stavu.