Golem Classic 2012

Autor: Pavel Vacek

V neděli jsme společně se svými slavnými kolegy z Extrifit Teamu Vojtou KoritenskýmBárou Černákovou navštívili 1. ročník soutěže v kondiční kulturistice Golem Classic 2012.

Pokud si představujete soutěž kondičkářů jako nějaké setkání partičky chlápků z místní pivní posilovny, kterak si to závěrem roku rozdá na pódiu ze stlučených palet v sálu místního hostince, tak na tuhle představu rychle zapomeňte.

Kluci z Kutné Hory se fakt snažili. Není jim co vytknout a doufejme, že třeba časem v sobě objeví ambici uspořádat něco většího, jako je třeba M Čech. Ale kdyby ne, nevadí. Tahle soutěž se totiž od ostatních pohárovek neodlišovala vůbec v ničem, ba dokonce bych řekl, a to je skutečně s podivem, že některé soutěže předčila svou sportovní úrovní.

Ale nechme chválu chválou a pojďme se podívat na dění v jednotlivých kategoriích.

IMG_8220

Junioři do 70 kg

Z pozice Extrifit Teamu jsme byli nejvíce zvědaví hned na tu první, junioři do 70 kg, kde startoval firmou Extrifit podporovaný Filip Vaško. Ten musel svést velmi vyrovnaný boj s mladoboleslavským Markem Jelínkem a domácím Filipem Plockem. Kluci si to mezi sebou dávali jak ostřílení kozáci a každý bojoval, jak uměl. Filip Plocek byl nejlépe připraveným závodníkem kategorie s nejlepšími zádovými postoji. Na zbylou dvojku ale ztrácel ve svalových objemech a tak z toho bylo pěkné třetí místo. Naopak nejsvalnatější závodník kategorie Marek Jelínek vytáhl do boje se skutečně solidními objemy, které ovšem nedokázal patřičně zpracovat. A i když velmi aspiroval na vítězství, nakonec z toho bylo „jen“ stříbro. Vyváženou postavou se solidním vyrýsováním a bez nějakých výrazných slabin tedy nakonec vybojoval pomyslné zlato Filip Vaško. A my za Extrifit jsme velmi rádi, že mu k tomuto vítězství pomohly výrobky právě té naší značky.

1.            23          Filip Vaško        

2.            38          Marek Jelínek   

3.            8            Filip Plocek       

4.            17          Martin Houska 

5.            39          Vojtěch Orság 

IMG_8189

Kat. junioři nad 70 kg

Také v této kategorii vykrystalizovala trojice, která svou vyrovnaností dávala sboru rozhodčích docela zabrat. A to ještě rozhodčí netušili, jaký oříšek je čeká v kat. následující.  Za třetí místo může Michael Kučera „poděkovat“ své úpravě pokožky, resp. téměř absenci nějaké barvy. Svalově totiž mohl pomýšlet i na příčky nejvyšší.  Domácího borce Miroslava Řezáče odsunula na druhé místo příliš dlouhá stavba trupu kombinovaná s přílišným prohýbáním se v jednotlivých postojích. Působilo to dost zvláštně a ne příliš esteticky. Naopak své soupeře drtil parádním rozvojem dolních končetin, kde neměl ve své kategorii konkurenci. Osobně jsem ho viděl na zlato, ale rozhodčí upřednostnili raději Michala Mikulce z Jihlavy. Ten, podobně jako Filip Vaško, proklouzl na první místo především díky vyváženosti postavy, bez nějakých do očí bijících nedostatků. Taktéž jako jeden z mála na celé soutěži zvládl svou úpravu pokožky, která k jeho výkonu přidala velké plus.

1.            32          Michal Mikulec

2.            1            Miroslav Řezáč

3.            44          Michael Kučera              

4.            29          Petr Král             

5.            9            Petr Jirků          

IMG_8210

Kat. muži do 30 let.

Toto byla kategorie, jež dávala přítomným divákům zapomenout na to, že navštívili soutěž kondičních cvičenců. Nástup těchto chasníků nám dal požitek z napínavého souboje, pohled na dechberoucí vyrýsovanost a výstavní paže. Pokud v předchozích kategoriích byla první trojice vyrovnaná, tak v této mohl vyhrát skutečně bez nadsázky kdokoliv a to i přesto, nebo možná právě proto, že každý ze tří medailistů prezentoval úplně jiný typ postavy. Začněme u bronzového Davida Ulbrichta. V momentě kdy nastoupila celá kategorie a jednotliví závodníci zaujali základní postoj, sálem se ozvalo jenom takové to tiché wauu. Bylo adresováno především Davidovi. I já sám jsem prohlásil, že se absolutně vymyká této výkonnostní kategorii. Jeho stavba těla a svalů je v základním postoji jednoduše perfektní. Problém nastává, v porovnání s ostatními závodníky, kde se ukáže, že jeho tvrdost a vyrýsovanost není taková, jaká se zdála na první pohled. Přesto jsem myslel, že svede těsný souboj o vítězství s druhým Davidem Želinou. David je svěřencem státního trenéra Tomáše Bureše a to bylo na jeho špičkové separaci znát. Nabídl hluboké, vysekané nohy patřičného objemu, které byli suverénně nejlepší v celém startovním poli. Trochu ztrácel na vrchní části těla, kde se jevil přeci jen poněkud subtilněji. Velké zlo také dělal jeho dermatologický problém pokožky. Zřejmě v rámci pořekadla „ dva se perou, třetí se směje“ zvítězil  David Siegl. Ne, že by byl nějak výrazně horší, to ne. Ale jeho absolutní nesoulad mezi dolní a horní polovinou těla byl prostě obrovský. Každopádně David byl úplnej Švajcingr. Obří lopaty, které při demonstraci tricepsu z boku byly stejně široké jako jeho stehno z boku, masivní ramena a k tomu ještě navíc podobný účes a obličejové rysy. Zřejmě touto podobností evokoval přítomným rozhodčím vzpomínky na jejich mládí natolik, že Davidovi Sieglovi přiřkli i titul absolutního vítěze.

1.            13          David Siegl         

2.            27          David Želina      

3.            20          David Ulbricht  

4.            7            David Gašpar   

5.            28          Petr Dráždil      

6.            16          Petr Fix                           

7.            6            Martin Jílek      

8.            22          Tomáš Haník     

 

IMG_8225

Kat. muži nad 30 let

Další početná a vyrovnaná kategorie, kde si bronzovou medaili odnesl Miroslav Dopirák především díky své vysušenosti a tvrdostí svalové hmoty. Na nejlepší však ztrácel ve svalových objemech. Další reprezentant T&M Olympia Fitness Miloš Pejskar obsadil místo druhé.  Také on, stejně jako jeho oddílový kolega předvedl parádní separaci kvadricepsů se kterou si ale k jeho škodě nevěděl moc rady. Jde o to, že ve vrcholné kontrakci nebyl s to kvadriceps podržet a tak jsme se museli spokojit pouze s několikasekundovými záblesky separace. Za zmínku stojí také jeho velmi podařený triceps. Na vítězství to holt stejně nestačilo. To si odnesl David Černý ze Skutče. David byl i díky své výšce nejmasivnějším závodníkem kategorie a tyto svalové objemy podtrhl i svou dobrou formou. Za zmínku stojí také jeho téměř zázračné zlepšení mezi semifinálovou a finálovou částí.

1.            25          David Černý                   

2.            36          Miloš Pejskar                

3.            15          Miroslav Dopirák            

4.            5            Václav Hodouš               

5.            31          Petr Chalupa                  

6.            41          Pavel Brom                     

7.            11          Martin Kasal                   

IMG_8245

Bodyfitness ženy

Celému startovnímu poli jednoznačně dominovala Veronika Žižková. Veronika se prezentovala příjemně osvalenou postavou s výraznými konturami ramen, navíc měla dobře zmáklou i celkovou prezentaci a nenechala nikoho na pochybách, kdo že si to odnese vítězství v této kategorii. Doufejme jen, že příště se již představí v nějaké mistrovské soutěži, neboť na to výkonnostně zcela určitě má. Za Veronikou si rozdělili druhé a třetí místo Lucie Koumarová a Iva Szabová, týmové kolegyně z Fitness Factory Jihlava. Obě se určitě strašlivě natrápily v dietě a trochu se dá říct, že méně by bylo v jejich případě lépe. Jenže do budoucí konkurence nikdo nevidí a toto jsou jenom řeči generála po boji.

1.            4            Veronika Žižková           

2.            26          Lucie Koumarová          

3.            34          Iva Szabová                  

4.            3            Eva Saláková                  

5.            2            Martina Kašíková          

6.            14          Andrea Liskaiová          

IMG_8204

Bikiny

Tak už i mezi kondiční cvičenky dorazila tahle vymoženost. Na druhou stranu, tyto sličné dívky se asi nejvíce blížily svým mnohem slavnějším kolegyním a tak bych určitě neváhal s dalším účinkováním na nějaké regulérní mistrovské soutěži. Mluvím samozřejmě o všech účastnicích kategorie a o vítězce Evě Simkovičové obzvlášť.

1.            43          Eva Simkovičová           

2.            24          Radka Dlužíková            

3.            35          Zdenka Fuková              

4.            18          Zuzana Šestáková        

 

IMG_8218